Eczane eczane kemoterapi ilaçları aramaya son!

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yatarak tedavi gören kanser hastalarının kullanacakları ilaçlar, artık sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 01 Aralık 2015'ten itibaren temin edileceği bildirildi.

Eczane eczane kemoterapi ilaçları aramaya son!
02 Aralık 2015 Çarşamba 00:31

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yatarak tedavi gören kanser hastalarının kullanacakları ilaçlar, artık sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 01 Aralık 2015'ten itibaren temin edileceği bildirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yatarak tedavi gören kanser hastalarının kullanacakları ilaçlar, artık sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edileceği bildirildi. Sağlık Uygulama Tebliği’nde yatarak tedavilerde (yatan hasta ve günübirlik tedavi) kullanılacak kanser ilaçlarının Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temini Resmi Gazetede yayımlanarak zorunlu hale getirildi.

SGK tarafından yapılan açıklamada, Kemoterapi ilaçlarının sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilmesindeki amaçlar şu şekilde sıralandı:

1 - Kanser ilaçlarına ihtiyaç duyan hasta grubunun gerek teşhis ve gerekse medikal veya cerrahi tedavi süreçlerinde oldukça yıpranmış olmaları nedeniyle ihtiyaç duydukları ilaçlara erişimin kolaylaştırılması,

2 - Hazırlanması ve uygulanması özel şartlara tabi ve aynı zamanda hasta ve çalışan güvenliği açısından risk teşkil eden ilaçların serbestçe dolaşımının engellenmesi,

3 - Kemoterapi ünitesi olan sağlık tesislerinde kemoterapi ilaçlarının hastaya kullanılan miktar kadarının fatura edilerek büyük hastane ambalajlarının tercih edilmesinin sağlanması ile küçük ambalajlarda yalnızca 1(bir) hastaya kullanımı halinde ortaya çıkan artık dozların imha edilmesinin engellenerek ülke ekonomisine kazandırılması,

4 - Pahalı ürün grupları arasında yer alan bu ilaçların suistimalinin ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilmesi.


Üniversite hastanelerine ihale süreçleri, ilaçların temin edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için 5 ay süre tanındı.

Ayrıca ödemelerle ilgili olarak, " Yatarak tedavilerde Kurumla sözleşmeli/protokollü sağlık kurum ve kuruluşları tarafından temin edilemeyen ilaçlar için reçete düzenlenebilecek olup “Eczanemizde Yoktur, Yatan/Günübirlik Hasta” ibaresi ve başhekimlik onayını müteakip Kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından reçetelerin eskiden olduğu gibi karşılanması mümkün olacaktır. Bu durumda reçete tutarı sözleşmeli eczaneye ödenerek ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarının alacağından mahsup edilecek ve sigortalımız tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır." denildi.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta düzenlemelere konu kanser ilaçları yalnızca damar yolu ile uygulanan ilaçlardır. Ayakta tedavilerde ağızdan kullanımı mümkün olan ilaçlar, bu yeni düzenlemede bahsi geçen ilaçların içerisinde yer almamaktadır.

Hali hazırda kemoterapi uygulaması yapabilecek olan 1313 sağlık hizmeti sunucusunun 

700’ü Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, 

499’u özel hastane, 

27’si vakıf üniversitesi tıp fakültesi hastanesi, 

35’i Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı hastaneler, 

52’si de kamu üniversitesi tıp fakültesi hastaneleridir. 

Kamu üniversitesi tıp fakültesi hastanelerinin bir kısmında genel finansal yönetim sorunları nedeni ile ihalelerin yapılamadığı ve ilaçların temin edilemediği sorunları nedeniyle düzenleme yapılmıştır.

Yapılan bu yeni düzenleme ile kemoterapi tedavisi gören hastaların öncelikle hastanede ilaç teminine önem verilmesi, bu sayede hastaların reçetelerle eczaneleri dolaşarak ilaç aramalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.