Bilim adamlarından duyma bozukluğuna çözüm

Bilim adamları doğuştan sağır farelerin üzerinde deney yaptı. Farelere uygulanan işlemden sonra 25 desibele kadar düşük sesleri işitmeye başladıkları gözlemlendi.

Bilim adamlarından duyma bozukluğuna çözüm
07 Şubat 2017 Salı 22:39

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının doğuştan sağır farelerin üzerinde yaptığı ilk çalışmada, Anc80 yapay virüsündeki sağlam genler doğuştan sağır farelerin kulak salyangozunun dış kısmında bulunan mutant işitme kılı hücrelerine iletildi. Farelerin, gen terapisinin ardından işitmeye başladığı gözlemlendi.

Boston Çocuk Hastanesinden Gwenaelle Geleoc önderliğinde yürütülen ikinci çalışmada da körlük ve sağırlığa neden olan Usher sendromuna sahip bir farenin kulak içine Anc80 virüsüyle sağlıklı Ush1 geni aktarıldı.

Harmonin olarak adlandırılan bir proteinin işlevsizleşmesine ve de sesi işleyerek beyne ileten işitme kıl hücrelerinin bozulmasına, dolayısıyla da işitme kaybına yol açan mutasyonun iyileştirilmesi amaçlanan çalışmada, kulak salyangozundaki iç ve dış işitme kılı hücreleri sağlıklı harmonin üretmeye başladı.

Araştırmacılar, sağlıklı gen aktarılan 25 fareden 19'unun 80 desibelden alçak sesleri duymaya başladığını, diğerlerinin ise sağlıklı olanlar gibi 25-30 desibel altındaki sesleri dahi duyabildiklerini belirledi.

Farelerin doğum sonrası tedavi edildiğine işaret eden araştırmacılar, doğumdan 10-12 gün sonra yapılan tedavilerde işitme kaybının geri getirilemediğine dikkati çekti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.