Artık cep telefonları kan tahlili yapabilecek

Yeni yazılım sayesinde cep telefonları kan tahlili yapabilecek. Tabi bu kan tahlilini yapabilmek için özel bir kağıt kullanılması gerekiyor. Kan tahlillerinin daha düşük maliyette ve hızlı bir şekilde tamamlanması için geliştirilen proje sayesinde gribin yanı sıra Hepatit B, Hepatit C ve kanser türlerini de öğrenmekte yardımcı olacak.

Artık cep telefonları kan tahlili yapabilecek
30 Ocak 2017 Pazartesi 10:20

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) yeni yazılım geliştirdi. "BİORGB" adlı proje kapsamında yapılan çalışma sayesinde cep telefonları ile kan tahlili yapılabilecek. İYTE Kimya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Hakan Yıldız, kimya bölümü 2. sınıf öğrencisi Hakan Berk Aydın ve bilgisayar mühendisliği bölümü 3. sınıf öğrencisi Cihan Toklucu tarafından yapılan projede kan tahlilleri hem kısa sürede hem de düşük maliyette öğrenilmesini sağlayacak. 

Vatandaşlar kan tahlilinin sonucunu almak için 24 ya da 48 saat beklemesi gerekiyor. Eğe proje hayata geçerse kan tahlili sonucuna hem doktor hem de hasta anında ulaşabilecek.

Proje hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yıldız,  "Tahlilin yapılması için tıbbi cihaza ve eğitilmiş personele ihtiyaç var. Hepsinin maliyeti var. En önemlisi hasta olup olmadığını anlamak için belirli bir süre gerekiyor. Salgın hastalık gibi durumlarda bu uzun süre tehlikeli olabiliyor. Şöyle bir test geliştirmeyi hedefledik; hasta geldiğinde kan alınsın, hekim onu bir kağıt platform üzerine damlatsın, çeşitli reaksiyonlardan sonra fotoğrafını çeksin ve projemizde geliştirilen mobil telefon uygulamasıyla sonucu alabilsin." dedi. Geliştirilen yazılımda yapay kan kullanarak test yapıldığını belirten Yıldız, deneyde başarıya ulaştıklarını dile getirdi. 

TÜBİTAK'tan teknogirişim ve proje desteği aldıkları çalışmanın bir sene içerisinde kullanılabilir seviyeye geleceğini vurgulayan Yıldız, uluslararası alanda da ilgi gördüklerini söyledi. Salgın hastalıklarla mücadele eden ülkelerin yazılama ilgi gösteriyor.

Çalışmada yer alan öğrencilerden Hakan Berk Aydın ise şu açıklamaları yaptı:

"Alınan kan örneği, bu proje için özel geliştirilen ve hastalık etmeni bulunduğunda kodlanan renge göre renk değişimi gösteren kağıda damlatılıyor. Ardından cep telefonu ile o kağıdın fotoğrafını çekiyoruz. Tüplerce kan almak yerine bir damla kan. Fotoğrafı geliştirdiğimiz uygulamaya yüklüyoruz. Ekranda çıkan fotoğraf üzerinde parmağımızı gezdirdiğimizde uygulama renk taraması yapıyor. Tarama tamamlandıktan sonra program bizi grafik ekranına yönlendiriyor. Tarama sonucu elde edilen grafikteki renk yoğunluğu, kanda hastalıklara yol açan etmenlerin olup olmadığını gösteriyor. Gözle görülmeyen bu renk değişimini yazılım görünür hale getiriyor."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.