Anne sütü eksikliği lösemi riskini yükseltiyor

6 aydan fazla anne sütü alan bebeklerin lösemiye yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

Anne sütü eksikliği lösemi riskini yükseltiyor
10 Kasım 2015 Salı 12:36

yapılan araştırmalar löseminin çocuk yaşta görülen kanserler arasında ilk sırada yer aldığını ortaya koydu. Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na röportaj veren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hale Ören "Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 200 çocuğa lösemi tanısı konulduğunu" vurguladı. 

Çocukların bağışıklık sistemini önemli ölçüde arttıran etkenin anne sütü olduğunu vurguayan Ören annelerin bu konuda daha bilinçli olmasını istedi. 

Anne sütünün lösemi gelişimini engellediğinin çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konduğunu vurgulayan Ören, bu konuyla ilgili sekiz ayrı çalışmanın analizine yer verilen "Epidemiology of Childhood acute myeloid leukemia" başlıklı bilimsel değerlendirmede, anne sütünün özellikle bağışıklığı artıran ve enfeksiyonlardan koruyan özelliği nedeniyle lösemi riskini düşürdüğünün belirtildiğini aktardı.

Bu yıl rapor edilen son çalışmada 1960-2014 yılları arasında yayınlanan bu konudaki tüm makalelerin analiz edildiğini ve 18 araştırmanın değerlendirmeye alındığını ifade eden Ören, şunları söyledi:

"Buna göre, 17 bin 500 sağlıklı çocuk ve 10 bin lösemili çocuk karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda, 6 aydan daha uzun süre anne sütü alan hastalarda, lösemi gelişme riskinin yüzde 19 oranında azaldığı tespit edildi. Azaltma nedeni de, anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini geliştirmesi olarak belirlendi."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.