Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Karar

Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, bugünkü 27 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Karar
27 Eylül 2016 Salı 09:50

Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ, bugünkü 27 Eylül 2016 tarihli ve 29840 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

27 Eylül 2016 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 29840

TEBLİĞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

 

FINDIK ÜRETİCİLERİNE ALAN BAZLI GELİR DESTEĞİ ÖDENMESİNE
DAİR KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2016/43)


BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1 –
(1) Bu Tebliğin amacı, 7/9/2016 tarihli ve 2016/9150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam
MADDE 2 –
(1) Bu Tebliğ, 22/11/2001 tarihli ve 2001/3267 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan fındık üretici belgesine sahip üreticilerin desteklenmesini kapsar.

Dayanak
MADDE 3 –
(1) Bu Tebliğ, 7/9/2016 tarihli ve 2016/9150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Karara dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 4 –
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) Banka: T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketini,
c) BÜGEM: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
ç) Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS): Bakanlık tarafından oluşturulan, çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanını,
d) Fındık Kayıt Sistemi (FKS): Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verilen alanlarda fındık üretimi yapan üreticilerin kayıt altına alındığı veri tabanını,
e) Fındık Üretici Belgesi: Fındık Kayıt Sisteminde kayıtlı olan üreticilere ait kayıt belgesini,
f) Fındık bahçesi: Toplam alanı bir dekar ve üzerinde olan, en az otuz adet fındık ocağı veya yüz seksen adet fındık dalı bulunan yerleri,
g) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe müdürlüklerini,
ğ) İl fındık komisyonu: Vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında; Bakanlık, Defterdarlık, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası ile ziraat odasının ildeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,
h) İlçe fındık komisyonu: Kaymakamın başkanlığında; Bakanlık, Mal Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve varsa ticaret ve sanayi odası, ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası ile ziraat odasının ilçedeki temsilcisinin katılımıyla oluşturulan komisyonu,
ı) Karar: 7/9/2016 tarihli ve 2016/9150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararı,
i) Ruhsatlı alan: Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verilen arazilerde fındık üretimi yapılan alanı,
j) TBS: Tarım Bilgi Sistemini,
ifade eder.
 
İKİNCİ BÖLÜM
Ödeme Miktarı, Başvurular ve Başvuruda İstenecek Belgeler

Desteklemeden yararlanacak üreticiler ve ödeme miktarı
MADDE 5 –
(1) Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılır.

Başvurular
MADDE 6 –
(1) 2016 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği başvuruları; 2016 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemine kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş olmak kaydıyla Kararın yayımı tarihinden itibaren başlar ve 30/12/2016 tarihi mesai bitiminde sona erer.

Başvuruda istenecek belgeler
MADDE 7 –
(1) Alan bazlı gelir desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticilerin müracaat yılında ÇKS ve FKS’ye kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını güncellemeleri kaydıyla aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerle il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekir:
a) Başvuru dilekçesi (Ek-1).
b) Fındık üretici belgesi.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Destekleme Ödemesinin Uygulanması

Ödemelere ilişkin görev ve yetkiler
MADDE 8 –
(1) İl/ilçe müdürlüğü tarafından alan bazlı gelir desteği başvurularına esas alanların niteliklerinin belirlenmesinde; TBS’de il/ilçe müdürlüklerinin kullanımına sunulan veriler, il arazi varlığı raporları, arazi kullanım kabiliyeti sınıfları, tapu ve kadastro kayıtları, coğrafî bilgi sistemi uydu fotoğrafları, haritalar, eski yıllara ait fındık kütük defterlerindeki verilerin yanında altimetre, klizimetre ve GPS cihazlarından yararlanılır.
(2) İl/ilçe müdürlüğü ile uygulamanın etkin bir şekilde ve koordinasyon içerisinde yürütülmesi için oluşturulan il/ilçe fındık komisyonunun görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) İl/ilçe müdürlüğü 7 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen belgeleri üreticiden alarak her üretici adına bir alan bazlı gelir desteği dosyası açar.
b) İl/ilçe müdürlüğü, müracaattaki bilgi ve belgelerin doğruluğunu çiftçi kayıt sistemi ve fındık kayıt sistemi ile kontrol eder.
c) İl müdürlüğü, merkez ilçe ve bağlı köylerde ilçe müdürlüğünün yapmakla yükümlü olduğu görevleri yapar.
ç) İl/ilçe fındık komisyonu, hazırlanacak olan çalışma planına ve gündeme göre toplanarak bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde üye tam sayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
d) İl fındık komisyonu, merkez ilçe ve bağlı köylerde ilçe fındık komisyonunun yapmakla yükümlü olduğu görevleri yapar.
e) İl/ilçe müdürlüğü, ödemeye esas incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben ÇKS’den üretici detayında icmali (Ek-2) alır ve ilçe merkezi ile köy/mahallelerde beş iş günü askıda bırakılmasını sağlar. Askıya çıkma, indirme tarih ve saati tutanağa bağlanır. Tutanağın muhtar ve/veya aza tarafından güncel tarihle imzalanması sağlanır. Askı süresince herhangi bir itiraz olmaz ise icmaldeki bilgiler doğru kabul edilir. Daha sonra yapılacak itirazlar değerlendirmeye alınmaz ve herhangi bir hak doğurmaz. İtirazların komisyonlarda değerlendirilmesi sonucunda üretici bazında icmallerde düzeltme yapılmış ise icmaller ÇKS’den tekrar alınır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderilir.
f) İl/ilçe müdürlüğü, ÇKS’den köy detayında icmalleri (Ek-3) alır ve onay için il/ilçe fındık komisyonuna gönderir. Komisyon, icmal-2’leri (Ek-3) ve komisyon kararını imzalayarak ıslak imzalı orijinal nüshasını il müdürlüğüne gönderir. İl müdürlüğü fındık kayıt sistemindeki bilgiler ile icmal-2’leri (Ek-3) inceler. Eksiklik ve/veya usulsüzlük tespit edilmemesi halinde, ÇKS’den ilçe detayında icmal-3’ü (Ek-4) iki nüsha alır ve il fındık komisyonuna gönderir.
g) İl fındık komisyonu icmal-3 (Ek-4) ile ödemeye ilişkin il fındık komisyon kararının ıslak imzalı orijinal bir nüshasını ilçe fındık komisyonlarına, ıslak imzalı orijinal diğer nüshasını da BÜGEM’e gönderir.
ğ) Bakanlık, iletilen ilçe detayında icmal-3’teki (Ek-4) toplam tutarı ödemelerin yapılmasını temin için elektronik ortamda bankaya aktarır. Gerekli tutarın bankaya aktarılmasını müteakiben banka tarafından üreticilere ödeme yapılır. Ödemeye ilişkin icmal bilgilerine ait doğacak ihtilafların ve diğer sorunların çözümünde il/ilçe fındık komisyonu yetkilidir.

Finansman ve ödemeler
MADDE 9 –
(1) 2016 yılı ürününe ait alan bazlı gelir desteği ödemeleri ilgili yılı takip eden yıl içerisinde yapılır.
(2) Alan bazlı gelir desteği ödemesi Merkezi Yönetim Bütçesinin ilgili harcama tertibinden yapılır. Karar kapsamında üreticilere yapılacak ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile gerçekleştirilir. Kararın uygulanması ile ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının % 0,2'si T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye hizmet komisyonu olarak ödenir.

Desteklemeden faydalanamayacak üreticiler
MADDE 10 –
(1) Aşağıda yer alan üreticiler desteklemeden faydalanamazlar:
a) Müracaat yılında ÇKS ve FKS’ye kayıtlı olmayanlar.
b) Fındık bahçesinde ara ziraatı yapanlar.
c) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler.
ç) 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesine istinaden destekleme programlarından yararlandırılmamasına karar verilenler.
d) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Denetim, cezai hükümler ve sorumluluk
MADDE 11 –
(1) Destekleme ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almaya Bakanlık yetkilidir.
(2) Bu Tebliğde belirlenen ilgili birimler, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden sorumludur. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai, hukuki ve idari işlemler yapılır.
(3) Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanunî faizi ile birlikte anılan Kanun hükümlerine göre geri alınır. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumludur.
(4) Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler ile idari hata sonucu sehven yapılan fazla ödemeyi iade etmeyen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmaz.

Yürürlük
MADDE 12 –
(1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 13 –
(1) Bu Tebliğ hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
 
Ekler için TIKLAYINIZ.

Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ için TIKLAYINIZ.


27 Eylül 2016 tarihli ve 29840 sayılı Resmi Gazete için TIKLAYINIZ.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selim - 8 yıl önce
Biz üretiyoruz kaymağını Almanya yiyiyor.