Kılıçdaroğlu: Kimse milliyetçiliğimizi test etmesin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, "Siz milli değil, gayrimillisiniz, ülkenin çıkarlarını savunmuyorsunuz. Sen millilikten söz ediyorsan, savaş çıktığında kendi çocuklarını gönderecek misin cepheye?" dedi.

Kılıçdaroğlu: Kimse milliyetçiliğimizi test etmesin
16 Şubat 2016 Salı 16:30

TBMM (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında, "Siz milli değil, gayrimillisiniz, ülkenin çıkarlarını savunmuyorsunuz. Sen millilikten söz ediyorsan, savaş çıktığında kendi çocuklarını gönderecek misin cepheye?" dedi.

Kılıçdaroğlu, kimsenin, kendilerinin milliyetçiliğini test edemeyeceğini, milliyetçiliklerini Kıbrıs'ın Beşparmak Dağı'na yazan bir parti olduklarını bildirdi.

Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Eylül 2009'da Suriye'de yüksek düzeyde stratejik iş birliği konseyi anlaşmasının imzalandığını, vizelerin kaldırıldığını belirterek, ülkenin çıkarları söz konusu olduğu için "Neden bunu yapıyorsunuz?" demediklerini kaydetti.

Hükümet iyi şeyler yaptığında her zaman yanında durduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, "Komşularla sıfır sorun olacak" denildiğinde de buna itiraz etmediklerini ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, Mart 2011'de birdenbire çatışma çıktığını, durup dururken, Esad ile kavga edildiğini savunarak, "Ortadoğu'ya girmeyin, bir bataklıktır" diye uyardığını anımsattı.

-"Zeytindağı kitabını oku" -

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Buna milli politika diyorlar. Böyle bir milli politika yoktur. Bu politikanın adı gayrimilli politikadır. Bir iktidarın çıkarlarına hizmet eden politikadır, ülkenin çıkarlarına değil" dedi.

Bir ülkeyi yönetenlerin, önce o ülkenin yakın tarihini, Ortadoğu ile ilgili karar alacaksa, Ortadoğu tarihini bilmesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, kendi ülkesinin tarihini bilemeyenin, Türkiye'yi batağa sürükleyeceğini savundu.

Davutoğlu'ndan, Falih Rıfkı Atay'ın Zeytindağı kitabını okumasını isteyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin neden Ortadoğu bataklığının dışına çıktığının burada görüleceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün, Osmanlı döneminde Libya, Suriye ve Filistin'de çarpıştığını, İsmet İnönü'nün de Yemen'de bulunduğunu anımsatarak, "Onlar boşuna mı Ortadoğu konusuda ciddi uyarılar yaptılar?" diye sordu.

-"Suriye'de kaybedenler" -

Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşık 2 milyon Suriyeli'nin yaralandığını, ekonomik kaybın 225 milyar dolar olduğunu, yoksulluğun geçen yıl yüzde 85 arttığını, yaklaşık 13 milyon 800 bin Suriyelinin geçim kaynağını yitirdiğini, nüfusun yüzde 45'inin göç ettiğini, 6 milyon Suriyeli'nin kendi ülkesi içinde yer değiştirdiğini, 4 milyondan fazla kişinin de ülke dışına çıktığını anlattı.

-"Müslüman kanı akıtmak" -

Suriye'de bu tablonun sorumlusunun kim olduğunu soran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sevgili vatandaşım, bunun sorumlusunu kendi vicdanına sormuyorsan, sen bu ülkenin yönetiminde söz sahibi değilsin, olmamalısın. Onlar Müslüman değil mi? Müslüman. Müslüman kanı akıtmak ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin görevi oldu? Cumhuriyetin hiçbir döneminde bu olmadı."

-'Türkiye'nin çıkarı komşularla iyi ilişkidir' -

Kılıçdaroğlu, "Suriye'nin egemenliğine karışmayın. Bırakın Suriye kendi işini kendisi çözsün. Türkiye-Rusya ilişkilerinde gergin bir ortama izin vermeyin. Angajman kuralları ihlal edildiği için hükümetin yanında durduk. Açık ve net söylüyorum; Türkiye'nin nerede çıkarı varsa, arkasında duruyoruz. Ama Türkiye'nin çıkarı bütün komşularla iyi ilişkidir" dedi.

CHP'nin hiçbir şeye itiraz etmemesinin istendiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "CHP bunu kabul eder mi? Asla edemez. Peki saldırarak CHP'yi susturabilirler mi? Asla susturamazlar. Sevgili Davutoğlu sakın unutma; bu partinin genlerinde Kuvayi Milliye'nin ruhu var" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin hangi koşulda olursa olsun, Türkiye'nin çıkarlarını savunan bir parti olduğunu, bütün vatandaşları baştacı ettiğini, hiçbirisi arasında ayrım yapmadığını kaydetti.

Öte yandan, yaptığı bir açıklamada partisinin yönetimini eleştiren CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, grup toplantısına katılmadı.

Muhabir: Meltem Öztürk, Mehmet Tosun


Etiketler; #politika
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.