3 bin TL maaşla 1000 eleman alınacak

Türkiye'nin 4. büyük sanayi sitesi olan Akdeniz Sanayi Sitesi, 3 bin TL maaşla 1000 nitelikli eleman arıyor. İşte  Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk'ten eleman alımıyla ilgili detaylar...

3 bin TL maaşla 1000 eleman alınacak
22 Ocak 2017 Pazar 21:05

Antalya'daki en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Akdeniz Sanayi Sitesi, 3 bin TL maaşla çalıştırmak için 1000 nitelikli eleman arıyor.

Eleman alımıyla ilgili konu için ayrıntılı bilgi veren Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, "Sanayi toplumuna geçerken de yetişmiş nitelikli insan gücüne ihtiyaç var. Bu konunda biz yeterli değiliz. Yetişmiş insan gücü alanında özellikle sanayide büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu ihtiyacı karşılamak adına son yıllarda meslek liselerinin sayısı arttırılıyor önemli projeler hayata geçiriliyor. Maalesef insanlar sanayi sitesine yönelmiyor. Bu sektörler diğer alanlara göre çok ağır işleri içeriyor. Kalfa, usta, teknisyen beş yılda ancak yetişiyor. Kolay işleri daha çok seviyor toplumumuz. Bu durum sahil kesimlerinde alternatif işlerin yoğun olmasından dolayı daha çok hissediliyor" dedi.

“İnsan yetişmiyor. Sanayiye şu an çırak, kalfa gelişi yok. Burada en az 10 kişi ile çalışması gereken atölyeler 3 kişi ile çalışıyor. Bu da büyük bir kayıp" diyen Öztürk, ayrıca çıraklıkta zorunlu eğitimin 12 aya çıkmasının çok büyük sorun oluşturduğunu vurguladı. Çırak olayının tamamen bittiğini belirten Öztürk sözlerine şöyle devam etti:

Okuldan sanayiye gelen çocuklarda verim yok

“Çırak olayı tamamen bitmiş durumda. Meslek liselerine çocuklar yönleniyor. Oralarda da çocuklar yetişmiyor. Bu okullardan sanayiye gelen çocuklarda verim de olmuyor. Bununla ilgili bakanlıkların çalışmaları var. Önümüzdeki süreçte meslek liseleri ile özel sektör arasındaki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin yüzde 70'i de bölümleriyle ilgili işleri yapmıyor. Burada da sıkıntılar var. Bunların giderilmesi gerekiyor. Bugün en büyük sıkıntımız usta yetişmemesidir. Kaliteli usta olmadığı zaman yapılan işin kalitesi de düşüyor. Ülkemiz için sanayimiz için büyük bir kayıp"

1000 elemana ihtiyacımız var

“Gençlerimizin sanayiye yönlendirilmesi gerekiyor. Pahalı bir araç alıyorsunuz ama bunu yapacak ustanız yok. 18 yaşına gelen bir gence iş öğretemiyorsunuz. Meslek liselerindeki öğrencilerin başarılı olması gerekiyor. Bizim sitemize nitelikli olarak 1000'e yakın eleman ihtiyacı var. Her işletmeye gidilse çırak ihtiyacı var. Çırak geliyor mu? Yok. Yeni Çıraklık Okulu düzenlemesi bizi bir nebze rahatlatabilir" 

Şimdi herkes memur olmak istiyor

“Asgari ücretle 3 bin lira arasında bir kişi ücret alır. Ama nitelikli personel. Nitelikli esnaf bulma yönünden esnafımız büyük sıkıntıda. Ustalar emekli olunca yerine gençlerin takviye olması gerekir. Şimdi herkes memur olmak istiyor. 100 kişilik memur alınacak ilanına 10 bin kişi başvuruyor. Biz 1 ya da 5 işçi alınacak desek kimse başvurmuyor. Kolay iş istiyor herkes. Ülkemizin her şehrinde yetişmiş ustalar altın oldu. İşverenler o noktada zorluk yaşıyor"

Alttan gelen yetişen eleman yok

“Eleman yetişmiyor. Her geçen gün kalfa, çırak sıkıntısı artıyor. Vasıflı elemanı herkes çalıştırmak istiyor. Alttan gelen yetişen eleman yok. 13 teknik personel çalışıyoruz. Her ustanın yanında bir çırak yetişmesi gerekiyor. Ama şu an yok"

Çekirdekten yetişen elemana ihtiyacımız var

“Aldığımız personel yetişmiş değil. Çekirdekten yetişen elemana ihtiyacımız var. Çırak zaten yok. Oğlumu yetiştirdim onla çalışıyorum. En az 5 personelim olması gerekir ama biz iki kişi kaldık. Yetişmiş kişi olsa bende işi hazır"

Boş gezmektense bir meslek sahibi olmak iyidir

“İşimden memnunum, severek çalışıyorum. Yaz tatillerinde ben çırak olarak çalışıyordum. Stajyerler geliyor ama ortamı görünce çalışmak istemiyor. Genelde tercih etmiyorlar. Ağır işler olduğu için çırak yok. Boş gezmektense bir meslek sahibi olmak iyidir. Ben de ders çalışmak gibi işimi seviyorum" 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Normal bir sonuç. - 7 yıl önce
Vakti zamanında bir nesil, elinde bilezik olsun, meslek öğrensin, eti senin kemiği benim zihniyeti ile karın tokluğuna çalıştırıldı. Aileler seve seve yolladılar evlatlarını meslek liselerine sanayilere. Sonra ne yaptınız asgari ücrete veya az üstüne muhtaç ettiler bir nesli. Şimdi o insanlar neden göndersin çocuklarını riskli ağır şartlar altında sanayide çalışmaya. Makinecilik sektörünün saygınlığı yerlerde geziyor.