ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ MEMURLUK MESLEĞİ DEĞİLDİR!

Eğitimci Yazar Mahmut Balcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü tarafından Yunus Emre Konferans Salonunda Düzenlenen tecrübe paylaşımı programında ‘Değerli Bir Öğretmen Olmak Bir Meslekle Değer Kazanmak, Bir Mesleğe Değer Katmak’ başlıklı bir sunum yaptı. 

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ MEMURLUK MESLEĞİ DEĞİLDİR!
09 Kasım 2017 Perşembe 21:30

Eğitimci Yazar Mahmut Balcı, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü tarafından Yunus Emre Konferans Salonunda Düzenlenen tecrübe paylaşımı programında ‘Değerli Bir Öğretmen Olmak Bir Meslekle Değer Kazanmak, Bir Mesleğe Değer Katmak’ başlıklı bir sunum yaptı. 

Sunumuna değer, önem kavramlarının farkını anlatarak başlayan eğitimci yazar Mahmut Balcı öğrencilere neden öğretmenlik bölümünü tercih ettiklerini sorduktan sonra şunları söyledi:

‘Hangi gerekçeden olursa olsun öğretmenlik bölümünü okuyan her öğretmen adayının bu mesleğin inceliklerini, değerini ve önemini bilerek mezun olması gerekir. Sizler bir okula öğretmen olarak gidince karşınızda çok farklı özellikleri olan öğrencilerle ve beklentisi yüksek olan velilerle muhatap olacaksınız. Kendi hayatında birçok çelişkisi olan, evde baş edemediği çocuğunun okulda kısa sürede adam edilmesini isteyecektir. Bu beklentilerle muhatap olacağız. Belki zorlanınca bir süre sonra bu mesleği neden tercih ettiğinizden dolayı kendinize sorular soracaksınız. Belki öğretmenliği bırakan kişiler olacaksınız. Ancak sabreder ve bu mesleği yapmak için öncelikle mesleğimizin önemini, değerini bilmeniz durumunda bu kararınızdan vazgeçeceksiniz. Mesleğimizin değerini öğrenince hayatı da anlamlı görmeye başlayacağız. Elbette öğretmenlik mesleğinin memurluk yönü de vardır. Öğretmelerin özlük haklarının iyi olmasını istemeleri de onların temel haklarından biridir. Ancak öğretmenlik mesleği bir memurluk mesleği değildir. Öğretmenliği bir memur olarak gören kişi hem mesleğinden haz almaz hem de başkalarına faydalı olmaz. Az şey bildiğimizi, yeni şeyler öğrendiğimizde fark ederiz. Camdan bakarsanız dışarıyı cama bakarsanız camdaki kiri görürsünüz öğrendiğinde olduğu gibi öğretmenlik ince bakmayı gerektirir. Sosyal medya bağımlısı olan öğrencilerin dikkatini çeken bir öğretmen olmak, veli ve öğrencilerin memnun olacağı Değerli Bir Öğretmen Olmak için her öğretmenin temel İnsani ve Kadim Değerlere sahip olması gerekir.’

Eğitimci yazar Mahmut Balcı öğretmenlerin öğrencilere kazandırması gereken temel değerler konusunda ise şunları söyledi:

‘Bir öğretmenin öğrencilerine bireysel ve toplumsal hayatta nelere dikkat etmesi gerektiğini bir anlamda kırmızı çizgilerinin neler olması gerektiğini öğretmesi ve buna göre yaşamalarının ipuçlarının eğitimini vermesi gerekir. Bir öğretmen öğrencilerine yakın çevremizde ve sınırlarımızın ötesinde yani dış dünyada neler olup bittiğini anlatmalı. İnsanlığın yaşadığı sorunları, nedenleri ve sonuçlarının insanlığa ne gibi ağır faturalar yükleyeceğine işaret etmeli. Örneğin Suriye’de yaşanan bir olayın Türkiye’nin her şehrine kadar yansıdığına işaret etmeli. Bu tür olayların coğrafyamızda yaşanmaması için herkesin kendisini barıştan sorumlu tutması gerekir. Öğretmenler bir çiçekle bahar gelmez, üzümünü ye bağını sorma sözlerini genelin kullandığı anlamıyla kullanmaz. Tam tersine bazı şeyleri sorgular. Bir çiçeğin baharı müjdelediğini, çiçeklerin sayısının çoğalması için çalışmak gerektiğini, soframıza gelen bir üzümün helal olup olmadığını düşünerek yemeliyiz anlayışını ve titizliğini öğrencilere kazandırmaya çalışır. Öğrencilere değerli bir öğretmen hakkında neler düşünüyorsunuz şeklinde bir anket yaptım. Öğrencilerin temel değerlerimiz listesinde yer alan; insan değer veren, adil davranan, kendileri için fedakârlık yapan, sorunları ile ilgilenen, kendileri için özel çaba gösteren, kendilerine yardımcı olan, sabreden, güvenilir olan, affeden, anlayış gösteren, merhametli olan, hoşgörülü olan, seven, güler yüzlü olan, mesleğini seven, disiplinli, idealist ve birikimli olan öğretmenleri daha çok değerli gördüklerini ifade ettiklerini gördük. Belki bu değerlerden bir kısmı fayda sağlayan özellikleri ile öne çıksa da sonuçta tümü hayatta ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir.’

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm başkanı Prof. Dr Mehmet Faik Yılmaz ve eğitim fakültesi dekanı Prof.Dr.Mustafa Arslan sunumun sonunda yaptıkları kısa konuşmalarda öğretmen adayları düzenlenen tecrübe paylaşımı programı ile dikkatleri toplumun temel değerlerine çekilmeyi ve mesleğe değer katan öğrenciler mezun etmeyi hedeflediklerini söylediler. Sunum toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
  
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.