Öğretmenler haftada iki gün nöbet tutabilir mi? İki gün nöbet tutan öğretmen ne kadar nöbet ücreti alır?

Daha önce de birkaç defa gündeme gelen öğretmenlere iki gün nöbet görevi verilip verilemeyeceğine dair husus Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün yazısıyla nihayetlendi. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ihtiyaç halinde öğretmenlerin iki veya daha fazla gün nöbet tutabileceğini belirtti. Peki öğretmene hangi şartlarda iki gün nöbet verilir ve iki gün nöbet tutan öğretmen ne kadar nöbet ücreti alır?

Öğretmenler haftada iki gün nöbet tutabilir mi? İki gün nöbet tutan öğretmen ne kadar nöbet ücreti alır?
05 Mart 2016 Cumartesi 00:03

 Öğretmenlerin haftada iki gün veya daha fazla nöbet tutup tutamayacağı daha önce birkaç defa tartışma konusu olmuş öğretmenin haftada bir günden fazla nöbet tutamayacağı dillendirilmiş bunun temel dayanağı da Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre angarya çalıştırmanın yasak olduğu maddesiydi.

Öğretmenlere nöbet ücreti verilmesinin 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kararlaştırılması ve 2016 Ocak'tan itibaren öğretmenlere nöbet ücreti ödenmeye başlanması öğretmenlerin haftada iki gün nöbet tutup tutamayacağı tartışmasını tekrar gündeme getirdi.  Öğretmenler haftada iki gün nöbet tutabilir mi? 



Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne yazdığı 25 Şubat 2016 tarihli resmi yazısına cevaben MEB öğretmenlerin haftanın iki veya daha fazla günü nöbet tutması gerektiğine kanaat getirdi. 

İlgili yazıda Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine atıfta bulunarak nöbet görevinin öğretmenin asli görevlerinden birisi olduğunu, iki veya üç öğretmenli okullarda ise öğretmenlerin sırasıyla nöbet tutması gerektiğini haliyle bir öğretmene iki gün nöbet görevi verilebileceğine ve bu nöbeti tutması gerektiğine hükmetti. 

İki gün nöbet tutan öğretmen ne kadar nöbet ücreti alır?

2015 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri neticesinde öğretmenlere 2016 yılı için her hafta tuttuğu nöbete 2 ek ders saati 2017 yılı içinse her hafta tuttuğu nöbete 3 ek ders saati verilmesi kararlaştırılmış ve 2016 yılı Ocak ayında bu karar uygulamaya koyulmuştu. Bu karara göre haftada 1 gün nöbet tutan öğretmen 2016 yılında o hafta için 2 ek ders saati nöbet ücreti alır. Eğer öğretmen iki gün nöbet tutarsa bu demek oluyor ki 4 saat nöbet ücreti alması uygundur. Ancak bu konuda henüz net bir karar bulunmamaktadır.

Siz de nöbet ücretiyle ilgili fikirlerinizi sayfanın en altındaki yorum kısmında belirtebilirsiniz.




MEB'in nöbet görevi konusunda resmî yazısı
öğretmen iki gün nöbet tutar mı

öğretmen nöbet ücreti

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
errrrrr - 8 yıl önce
sacmalama ayda 8 nobet eder sonra ucret sifirlanmisnmis olur
Avatar
Muluyol - 8 yıl önce
Iki nnöbet tutulması halinde bir nöbetin karşılığı 10 tl olacak başka hangi devlet kurumunda 10 tl ye nöbet tutuluyor bunu bird3 hak kazandık diye reklam eden sendika komik duruma düşüyor
Avatar
İrfan - 8 yıl önce
Suistimale açıklık vermeden düzenleme yapılabilir .Birden fazla nöbet tutan elbette tuttuğu her nöbet için 2 saat ücret almalıdır. Ancak yeteri kadar öğretmen varsa iki nöbet verilmemesi gerekir.
Avatar
Nöbetçi okul - 8 yıl önce
Bir nöbet sonrası ek ders ücreti ödenemiyor ise fazla nöbet tutturacak yönetmelik yok sadece dayanağı olmayan resmi yazı ile olmaz. Meb de akıllı adam yok anlaşılan.
Avatar
osman - 8 yıl önce
Yarımşar günden 2 nöbet görevi ifa ederler ve bir nöbet ücreti alırlar.0.5+0.5=1
Avatar
basri - 8 yıl önce
İki nobetten şikayet mi edilir hiç. Bizim okulda bir öğretmen 3 gün nöbette.
Avatar
Kazım - 7 yıl önce
3 katı bir bahçesi ve 20 öğretmeni olan bir okulda yöneticinin mantığına göre öğretmen sayısı yetersizdir ve ücretsiz nöbet tutulması esastır.
Avatar
Semih - 6 yıl önce
Birden fazla nöbet için ücret alınır çünkü yazıda alınmaz diye bir ibare yok demek ki ücret ödenir anlamına gelir