Öğretmene rotasyon gelecek mi? MEB'den rotasyon açıklaması

MEB'in geçtiğimiz yıllarda uygulamak üzere harekete geçtiği ve sonrasında iptal ettiği öğretmene rotasyon uygulaması basın toplantısında Bakan İsmet Yılmaz'a soruldu. Konuyla ilgili net bir cevap vermekten kaçınan Yılmaz daha çok öğretmenin gelir durumu ile ilgili konuya değindi. MEB genel rotasyon uygulaması ile ilgili detaylar haberimizde.

Öğretmene rotasyon gelecek mi? MEB'den rotasyon açıklaması
27 Ekim 2016 Perşembe 20:02

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresinin açılışındaki konuşmasının ardından, öğle yemeğinde bir araya geldiği gazetecilerin sorularını yanıtlarken eğitimciler açısından en önemli konulardan birisi olan öğretmene rotasyon konusuna da gelen soru üzerine değindi.

Bakan kendisine yöneltilen 'Öğretmenlere yönelik genel rotasyon uygulaması yapılacak mı? sorusuna; kanun çerçevesinde hareket ettiklerini, Türkiye´de 18 milyon öğrenciye nasıl daha iyi eğitim verilmesi gerekiyorsa onu vermeye devam edeceğiz sözleriyle cevaplandırdı. Öğretmenlerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yılmaz, "Geçmiş dönemlerde öğretmeni enflasyona ezdirmedik, refah payından, gelir artışından pay verdik. Diğer mesleklere ve diğer yıllara kıyasla öğretmenler daha iyi bir durumdadır." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı, genel rotasyon uygulamasını 2017 yılında hayata geçirmesi bekleniyor. 

Eksik kitaplar bu ay sonunda öğrencilerde

Eksik ders kitaplarıyla ilgili ihale sürecine ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Hemen hemen bu ay sonuna kadar hepsinin tamamlanacağını söylüyorum." Bakan Yılmaz, okulda okuyan çocuğuna, "bütün kitaplarınız geldi mi" diye sorduğunda çocuğunun bir kitabının gelmediğini söylediğini aktardı. 300´ün üzerinde kitap dağıtıldığını belirten Yılmaz, bunlardan bir tanesi bile eksikse bile ekim ayının sonuna kadar öğrencilerin elinde olacağını bildirdi. 

Öğretmen Strateji Belgesi´ne ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, konuya ilişkin paydaşlardan alınan görüşlerden sonra belgeyi imzaladıklarını ve Kalkınma Bakanlığı´na Yüksek Planlama Kurulu kararına sunulması için gönderdiklerini kaydetti. Kurul´un üyelerine Strateji Belgesi´ni göndererek görüş alındığını dile getiren Yılmaz, "Muhtemelen uzmanlık olan bakanlık görüşüne uyarlar diye düşünüyoruz. Bu yılın sonuna kadar çıkmasının uygun olacağını düşünüyoruz." dedi. 

"Orta yolu YÖK ile bulacağız"

Bakan Yılmaz, Öğretmen Strateji Belgesi´nde Öğretmen Akademisi´ne ilişkin de konuların bulunduğunu ifade etti. "Nihai hedef eğitim fakültelerinin kapatılıp her bölüm öğrencilerinin akademiye gidip öğretmen olması mı?" sorusu üzerine Yılmaz, "Hayır öyle değil. Öğretmen Akademisi´ni bünyemizde bulunan öğretmenlerin hizmet içi eğitimini yapmak için düşünüyoruz." diye konuştu. 

Eğitim Fakülteleri´ne bir taban puan getirilmesine ilişkin daha önceki açıklamalara değinen Yılmaz, "Çocukluğundan beri öğretmen olacağım diyeni bizim almamız lazım. Bu olmaz dedi YÖK Başkanı. ´Ancak tezli yüksek lisansı getirerek bu eğitim fakültelerindeki öğretmenlerimizin akademik seviyesini biraz daha yükseltiriz´ diyor." ifadelerini kullandı. İncelediği eğitimde ileri ülkeler arasında 4 yıllık üniversite eğitimi alan hemen hemen bulunmadığını, 5, 6, 7 yıl akademik eğitim aldıktan sonra öğrencisiyle baş başa kalan öğretmenlerin bulunduğuna işaret eden Yılmaz, "Biz de bir orta yolu YÖK ile bulacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

“Öğretmen eğitimin kilit taşıdır”

Öğretmenin eğitimin kilit taşı olduğuna işaret eden Yılmaz, "Öğretmenin seviyesini daha yükseltirsek isabet olur. Bu da nereden başlayacak? Eğitim fakültelerine girerken de bir seçilirse... Bizim de ne yapmamız lazım? Biz de belki burayı ilk üçte tercih edenlere burs sağlamamız lazım. İlk üçte tercih edenlere işte yurt ihtiyacını mutlaka sağlamamız lazım. Bizim mutlaka teşvik etmemiz lazım ki çünkü onlar geleceğimizi şekillendiren mimarlar olacaktır." diye konuştu. 

Yabancı dil eğitiminde de ilave bir çalışma yapılacak

Bakan Yılmaz, beşinci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim üzerine bir soru üzerine, Türkiye´de İngilizce sorununu çözen bir özel okulun müfredatını incelediğini dile getirdi. Müfredatın onaylanması için görüştüğü Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı´na "aynı programı okullara da uygulayalım" dediğini aktaran Yılmaz, ancak yanıt olarak müfredatta bir sıkıntı olmadığı, o özel okulun yurt dışından öğretmenler getirebildiklerini öğrendiğini dile getirdi. Yılmaz, yabancı dil eğitiminde de ilave bir çalışmanın yapılması gerektiğine işaret etti. 

"Öğretmenlere performans kriterleri geliyor

Öğretmenlere performans sistemi üzerine çalışmaların başlayacağını ifade eden Yılmaz, yerine göre öğrencilere ´öğretmeninizden memnun musunuz?´ şeklinde sorular ve veliye de soruların yer alacağı performans kriterlerinin olabileceğini söyledi. Yılmaz, "Öğretmenlere performans kriterleri geliyor inşallah." dedi. Performans sistemine ne zaman başlanacağı yönündeki soru üzerine de Yılmaz, "Herhalde bu yıldan itibaren başlarız." bilgisini paylaştı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
rahmi - 7 yıl önce
Burda rotasyondan falan bahsedilmiyor. Nerden çıkarıyorsunuz bunu. Öğretmenlerle uğraşıp durmayın işinize bakın artık...
Avatar
Ece Sezer - 7 yıl önce
Sayın Bakanımız bunu kaşıyanlara vazgecilen rotasyon uygulamasını yapmayarak en iyi cevabı verecektir .Burası Öğretmenden başka bir haber bulamadığı icin durmadan gündeme getiriyor yeter artık yorgun ve mutsuzuz ...
Avatar
Hasan - 7 yıl önce
Öğretmen maaşlarına bir baksınlar asker polise baksınlar ondan sonra polis askere yaptıkları gibi rotasyon düşünsunler öğretmenler uğraşmaya kadar metin başka işi yok mu eğitim sistemi diye bişey kalmadı.yazık.
Avatar
Gönül - 7 yıl önce
Egitimden hic anlamayan kisilerin elinde perisan oldu bu sektor.ille de birsey yapacaksaniz ogrencilerle ilgili duzenlemeler getirin..disiplin yonetmeligini tekrar uygulamaya koyun cocuklara verilen bu sınırsız imtiyazlara bir dur deyin. amac gercekten ama gercekten basarili ogrenciler yetistirmekse..
Avatar
kamil - 7 yıl önce
Ogretmeni huzursuz etmekten baska bir ise yaramayacak
Avatar
Asya - 7 yıl önce
Yeter ya her yıl aynı konu...istemediğimiz okulda nasıl mutlu ve verimli olcaz? Öğretmenlerle uğraşmayın artık
Avatar
ebru - 7 yıl önce
rotasyonu yaparsa oy vermnez kimse
Avatar
Zeynep - 7 yıl önce
Sınırı (bölge, il gibi) geniş olmayan rotasyonu destekliyorum. Öğretmen taşınmasın, aynı mahallenin bir diğer okulunda görevine devam etsin. Böylece, maaş öğretmenliği yapandan mecvut okul bir uzaklaşsın, çalışkan/eli öpülesi öğretmenden yeni okul da istifade etsin. Kırtasiyeciyle, köy kahvesindeki ahaliyle muhabbeti geliştirip eğitimcilikten koparak tüccarlığa başlayanların tezgahı bozulsun, yeni okulda tezgah kurana kadar hizmet süresi dolsun, emekli olsun. Özetle, tembel de, çalışkan da, çakal da bir tur dönse tüm okulların hayrınadır. Son olarak, yorum yapanlardan Ebru Hanım'a demek isterim ki, bu memlekette hata ve oy doğru orantılı maalesef, ne zaman aksini gördünüz de "rotasyonu yaparsa oy vermez kimse" diyebildiniz, vAllahi anladım.