Memurun kıyafet yönetmeliği değişiyor

Memurun kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme sonrasında, kadın memurlar kot pantolonla işe gelebilecek, erkek memurlar ise aşırıya kaçmamak şartıyla saç uzatıp top sakal bırakabilecek.

Memurun kıyafet yönetmeliği değişiyor
10 Mayıs 2016 Salı 09:18

Memurun kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenlemenin yıl sonuna kadar hayata geçmesi planlanıyor. Eğer düzenleme uygulamaya geçerse, yeni dönemle birlikte erkek memurlar aşırıya kaçmamak şartıyla saç uzatıp, top sakal bırakabilecek. Kadın memurlar ise kot pantolonla işe gelebilecek.

Hükümet, memurlara ilişkin yeni düzenlemeler hazırlığında. Çalışmaları başlatılan düzenleme önemli reformları içeriyor. Milyonlarca devlet memurunu kapsayan düzenleme, kılık kıyafete ilişkin önemli değişiklikler de içeriyor. Buna göre, devlet dairelerindeki tek tip memurlar değişecek ve daha özgür memurlar gelecek.

Peki memur kıyafetlerindeki yeni düzenlemeler nasıl olacak?

1980 anayasası sonrası çıkartılan Kılık Kıyafet Yönetmeliği ile devlet dairelerindeki memurlar tek tip haline gelmişti. Söz konusu yönetmelikte saç, bıyık ve sakal konusunda "Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir" ifadeleri yer alıyor. Yönetmelikte yapılna düzenlemelerde bu ifadeler yer almayacak. Mevcut yönetmelikte bulunan saç, sakal ve bıyık kuralları günümüze uyarlanacak. Erkek memurlar aşırıya kaçmamak şartıyla saçlarını uzatabilecek ve belli ölçülerde sakal bırakabilecek. Bu düzenlemeye top sakal da dahil olacak.

Kadın memurlar kot pantolon giyebilecek!

Yeni yönetmelik, kadınlara da belli ölçülerde serbestlik sağlayacak. Örneğin kumaşla birlikte kot pantolon giymek de serbest olacak. Mevcut yönetmelikte kadınların kıyafetlerine ilişkin sınırlar şu ifadelerle belirleniyor: "Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile streç, kot ve benzeri pantolonlar giyemez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz."

2016 yılı sonunda yürürlüğe girebilir!

Memurları tek tip olmaktan çıkaracak ve kıyafet serbestliği sağlayacak yeni düzenlemenin 2016 yılı sonuna yetiştirilebilmesi için hazırlıklar devam ediyor.

Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında teknik, sağlık ve hizmetin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumun üst yöneticisinin onayı ile tespit edilebilecek. Örneğin hastanede çalışan sağlık görevlisi yeşil giymek durumundaysa kuralı hastane amirleri belirleyecek. Mevcut yönetmelikte yer alan "her türlü resmi belgelere yapıştırılacak fotoğrafların, yönetmelik hükümlerine uygun kılık kıyafetlerle çekilmiş olması zorunludur" ifadesi kaldırılacak. Bu ibarenin de kalkmasıyla kullanılacak fotoğraflar için de esneklik sağlanmış olacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.