Kamu çalışanları şirket kurabilir mi ya da bir şirkete ortak olabilir mi?

Devlet memurlarının şirket kurması ya da bir şirkete ortak olması hangi durumlarda mümkündür?

Kamu çalışanları şirket kurabilir mi ya da bir şirkete ortak olabilir mi?
11 Ekim 2015 Pazar 11:12

Devlet memurlarının şirket kurması ya da bir şirkete ortak olması hangi durumlarda mümkündür?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kamu çalışanlarına ticaret ya da diğer kazanç faaliyetleri yasaklanmasına rağmen çeşitli şartlara uyulması durumunda bir şirkete ortak olabilmesi mümkün kılınıyor.

  • Memurların ticaret yapmasını ve diğer kazanç faaliyetlerinin yasaklanmasına neden olan düzenlemeyi inceleyecek olursak;
  •  Kamu çalışanları bir anonim şirketin ortağı olabilir fakat şirketin yönetim ve denetiminde görev alamaz, şirketin bir personeli ya da kanuni temsilcisi olamaz.
  • Kamu çalışanları limited şirket ortağı olabilir fakat şirketin ana sözleşmesinde idare ve temsilcilerin belirlenmiş olması ve kamu çalışanının bu kişiler arasında yer almaması gerekmektedir. Anonim şirketler için de geçerli olan personel ve kanuni temsilcisi olamama durumu limited şirketler için de geçerlidir.
  • Kamu çalışanı komanditer şirketlere de ortak olabilir fakat komandite olamaz. Yine şirketin yönetim ve denetim, şirket personeli ve kanuni temsilci gibi görevlerde de bulunamaz.
  • Kamu çalışanları kollektif şirketlerin ortağı olamamaktadır.

Yukarıda ki kanunla belirtilmiş durumlara uymayan kamu çalışanları hakkında disiplin cezası ön görülmüştür. 657 sayılı devlet memurları kanununun 125/d maddesine göre kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektiren fiiller arasında ticaret yapmakta yer almaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat soylu - 8 yıl önce
İşçi her türlü ticari faaliyete katılabilirler ancak memur kısmi katılma hakkı verilmiş. Bu nasıl bir çelişki
Avatar
Mustafa - 8 yıl önce
Ortak ol ama yönetme. Nasıl olacak o iş
Avatar
KodcuADAM - 4 yıl önce
Peki kamuda çalışan mevsimlik işçi şahıs şirketi kurabilirler mi?