Bilirkişiler artık sınavla seçilecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre Bilirkişilik Kanun Tasarısı hazırlanıyor. Tasarıya göre bilirkişiler artık sınavla seçilecek.

Bilirkişiler artık sınavla seçilecek
09 Şubat 2016 Salı 11:17

Bilirkişilik ile ilgili yasa tasarısının hazırlandığı kulislerde görüşülüyor ancak netlik kazanmıyordu.  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Twitter hesabından yaptığı açıklamayla bilirkişilik hakkında çıkan haberler gerçeklik kazandı. 

 Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından Bilirkişi Kanun Tasarısı'nın hazırlandığını, tasarının Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra meclise sevk edileceğini bildirdi. 

Bozdağ, "Bilirkişilik Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde Türkiye, ilk defa müstakil Bilirkişilik Kanunu'na sahip olacaktır" dedi.

 Tasarıya göre bilirkişiler sınavla belirlecek. Sınavlar için Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulacak.

Habertürk'ün ulaştığı tasarıya göre, bilirkişiler sınavla belirlenecek ve 17 kişiden oluşan bir Bilirkişilik Üst Kurulu (BÜK) oluşturulacak.Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Hukuk İşleri Genel Müdürü, Bilirkişilik Daire Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yargıtay üyeleri arasından seçilecek birer kişi, HSYK'nın belirlediği 1. sınıf adli, idari hakimler ve Cumhuriyet Savcıları'ndan 4 kişi, kurulu oluşturacak. Bilirkişiler düzenli olarak denetlenecek ve performansları ölçülecek. Yeterli bulunmayan bilirkişiler, sicilden silinecek. BÜK'ün yapacağı sınavda başarılı olanlar 5 yıl geçerli "Bilirkişilik Yetki Belgesi" alacak ve sicile kaydedilecek. Bilirkişiler, taraflardan ancak hakim veya Cumhuriyet Savcısı aracılığı ile bilgi alabilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.