AYM Üst kurul üyelerinin maaş sınırlamasını kaldırdı

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bir karar uyarınca üst kurul üyelerinin maşlarına getirilen sınırlama kaldırıldı.

AYM Üst kurul üyelerinin maaş sınırlamasını kaldırdı
07 Kasım 2015 Cumartesi 06:24

 Bu sabah Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar uyarınca Anayasa Mahkemesi üst kurul üyelerine maaş sınırlaması getiren kararın iptal edilmesine karar verdi. Yayımlanan AYM kararında 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin iptal edilmesi oy çokluğu ile karara bağlandı. 

Murakıp ünvanıyla çalışan bir kişinin 2012 sonrasında atananlarla 2012 öncesinde atananlar arasındaki maaş farkını dava etmesi sonucu idare mahkemesinde görülen dava kanunun anayasaya aykırılık iddiasına neden olmuştu. Konuyu görüşen idare mahkemesi 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş, Anayasa Mahkemesi de söz konusu düzenlemeye dayanak olan kanunu incelemeye almıştı. 

Murakıp maaşlarındaki tutarsızlık konusundaki görüşünü açıklayan Anayasa Mahkemesi söz konusu kararnameye dayanak teşkil ettiği belirtilen 6223 sayılı kanunun böyle bir düzenleme yapma yetkisi vermediğini belirtti. Düzenlemeyi dava açanın ünvanıyla sınırlı kalmak kaydıyla iptal eden AYM, muarkıp maşlarındaki sınırlamayı iptal etmiş oldu. 

666 Sayılı KHK ne getiriyordu?

2011 yılında çıkarılan 666 sayılı KHK ile üst kurul personelinin maaşları şu şekilde denkleştirilmiştir:

- Kurul başkanı için bakanlık müsteşarı, 
- Kurul üyesi için bakanlık müsteşar yardımcısı, 
- Başkan yardımcısı için bakanlık genel müdürü, 
- Murakıp ve uzman unvanlı meslek personeli için Başbakanlık uzmanları...

AYM kararı kimleri kapsıyor?

Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararı dava açanın ünvanıyla sınırlı bırakıldı. Bu da demek oluyor ki murakıp ünvanında çalışan kişiler 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin etkilerinden muaf olacak. Diğer ünvanların da bu konudaki düzenlemeden muaf olması için ayrıca dava açmaları gerekiyor. Söz konusu düzenleme bu durumda tamamen iptal edilebilir.




Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.