657 değişirse hayatımızda ne değişecek?

Her yönüyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu kanunda yapılacak değişiklikleri masaya yatırıyoruz. 657'de nasıl bir değişiklik yapılacak? Devlet memurlarının çalışma yaşamı nasıl etkilenecek? İşte haber analizimiz:

657 değişirse hayatımızda ne değişecek?
16 Kasım 2015 Pazartesi 09:04

 657 nedir?

Devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenleyen kanundur.

Kimler 657’ye tabidir?

Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür.

A) Memur: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır. Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

B) Sözleşmeli personel: (1) Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.

C) Geçici personel: Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.

D) İşçiler: Sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.

Hükümet 657 sayılı kanunu değiştirmekle ne yapmak istiyor?

* Memurların çalışmalarını değerlendiren ödül yönetmeliği yeniden düzenlenecek. 

* Öğretmenlikte performans artırılması ön plana çıkarılacak.

Öğretmenlerin 3 aylık yaz tatilleri daha dolu ve planlı bir şekilde kullanılacak. (Öğretmenlerin 3 ay yaz tatili olduğunu söylemek doğru değildir.)

* İş tanımı yeniden yapılacak. Başarı da başarısızlık da karşılığını alacak. 

* Performans, özlük haklarının belirlenmesinde, yükselmede daha etkili olacak. 

* Kamu işçisi ve kamu çalışanlarının aynı statüde olması sağlanacak. Kamu işçisi ve kamu çalışanının ücret farklılıklarının ortadan kaldırılmasına özen gösterilecek. 

* Suç işleyenlerin devlet memurluğundan çıkarılması kolaylaştırılacak. 

* Devlet memurunu sadece üst düzey imza yetkisi olanlar temsil edebilecek, bunların sayısı da çok az olacak. Bu görevlilerin grev hakkı olmayacak. Devlet hakem kurulu bu kişilerin iyi düzeydeki ücretini belirleyecek.

Başka ülkelerde nasıl uygulanıyor?

Almanya

Almanya Federal Cumhuriyeti'nde yaklaşık olarak 4,5 milyon kişi kamu hizmeti vermektedir. Kamu personeli, istihdamlarının hukuki dayanaklarına göre ayrılmaktadır. Bir yanda, statüleri, görevleri ve sadakatleri kamu hukuku ile düzenlenen memurlar bulunurken, öte yanda, özel hukuka dayalı sözleşme ile istihdam edilen büro çalışanları ve beden işçileri yer alır. Alman Kamu Personel Sistemi ile Türk Kamu Personel Sistemi arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır.

Alman kamu personel sisteminde, memurlar, yardımcı hizmetlerde sözleşmeli çalışanlar ve işçiler olmak üzere görevli statüsü açısından üç temel grup bulunur. Kamu personelinin gruplara ayrılması, istihdam edilmelerinin hukuki dayanağına göre olmaktadır.

Memurların statüleri, görevleri ve bağlılıkları kamu hukuku ile düzenlenirken, sözleşmeliler ve işçiler özel hukuka dayanan sözleşme ile istihdam edilirler. Kamu görevlileri arasında en önemli görevi memurlar üstlenirler. Genel olarak devlet gücünü kullanma görevi sadece memurlara verilir. Sözleşmeli personel ile işçilere ise kamu gücünün uygulanmasını içeren görevler geçici nitelikte verilebilmektedir.

Almanya'daki kamu personeli arasında sözleşmeli ve işçi olarak çalışanlar grubu olarak çoğunluktadır. Bu grup içinde sözleşmeli olarak bürolarda görev yapanlar, beden işçileri ve stajyerler bulunmaktadır. Bürolarda görev yapan sözleşmeliler ve işçiler arasında yasal bir tanımlama yoktur. İkisi arasındaki temel ayrım, genel olarak tabi oldukları emeklilik sigortası türüne dayandırılır.

Türkiye'de memurlar için temel bir yasa olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yanında, hâkim ve savcılar için, askeri personel için ve akademik personel için ayrı yasalar bulunmaktadır. Almanya'da ise memurların bütüncül biçimde tek bir yasaya tabi oldukları görülmektedir.

Türkiye'de memurluk bir statü görevidir ve memurlar yüksek düzeyde iş güvencesine sahiptir. Benzer biçimde Almanya'da da memurluk bir statü görevidir ve memurlar yüksek düzeyde iş güvencesine sahiptir.

Türkiye'de memur olmak için öğrenim düzeyi ve yaş önemli önkoşullar arasındadır. Memuriyete giriş için üst yaş sınırı vardır. Ayrıca yapılan sınavlarda başarılı olmak gerekmektedir. Almanya'da da öğrenim ve sınav şartları bulunmaktadır. Memur olmak için en az 27 yaşında olmak gerekirken, yaş için üst sınır bulunmamaktadır.

Türkiye’de 657 sayılı yasaya tabi memurlar ayrıca 10 hizmet sınıfına ayrılır. Almanya'da ise tüm memurları kapsayıcı nitelikte dört sınıf olduğu görülmektedir.

Türk ve Alman kamu personel sistemlerinin temelde birbirlerine benzediğini ancak ayrıntılarda farklı uygulamalara sahip olduklarını ifade etmek olasıdır.

İngiltere:

İngiltere'de kamu kesiminde çalışan personel, “memurlar, parlamento tarafından istihdam edilenler ve diğer kamu görevlileri” olmak üzere üç grup içinde kategorize edilmektedir.

Memuriyet kriterleri:

-Doğru karar verebilme yeteneği,

-Kavrama yeteneği,

-Problem çözme/yaratıcı düşünme yeteneği,

-Analitik düşünme yeteneği,

-Maiyetindeki personeli yönlendirebilme yeteneği ,

-Kararlılığı,

-Baskı altında güvenilirliğini kaybedip kaybetmediği ve yine baskı altında verimli çalışıp çalışamadığı,

-Sorumluluğu üstlenme yeteneği,

-Sözlü ve yazılı iletişim yeteneği,

-İnsan ilişkileri yeteneği değerlendirilir.


Disiplin cezaları;

Meslektaşlarına ya da vatandaşlara kaba davranılması,

Zamanın verimsiz kullanılması,

Esnek çalışmanın kötüye kullanılması,

Takip edilen eğitim programlarında tekrar eden ve ciddi başarısızlıklar,

Telefonun amaç dışı kullanımı,

Düşük performans,

Bilgi teknolojilerinin uygun olmayan kullanımı vb. iken

Ciddi disiplin suçları;

Kurum kaynaklarının ve teçhizatının uygunsuz kullanımı,

İşyerinde şiddet,

Kurumun malvarlığına ve bilgisine bilinçli bir şekilde zarar verme,

Ciddi itaatsizlik,

Cinsel ya da ırksal taciz,

Mobbing,

Disiplin cezalarıysa;

En hafiften en ağırına doğru; yazılı kınama, performansa göre ücretlemenin iptali, mesai saatleri içinde görev başında bulunmamanın veya da suçlunun neden olduğu zarar ve kayıpların tazminin ya da para cezasının bir yolu olarak maddi ödüllere/ödeneklere el koyma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, derece veya rütbe tenzili, işten çıkarma.

Sonuç: “Ha Hasan ha Kel Hasan” demiş atalarımız. Biz Almanya ve İngiltere gibi köklü geçmişi ve devlet geleneği olan iki ülkedeki memurluk sistemini değerlendirdik. Başka ülkeleri de değerlendirmeye kalksak herhalde sonuç üç aşağı beş yukarı değişmeyecek. Devletin işleri olacak, bunlar; ulaşım, sağlık, eğitim, güvenlik vs. olabilecek ve bunları yerine getirecek bir kısım insanlar olacak. Bu görevleri yaparken İngiltere’de olduğu gibi bir kısmı Kraliyete bağlı olarak çalışacak, bir kısmı Parlamento’ya bağlı olarak çalışacak ama hepsi kamu görevi icra edecek.

Dikkat ederseniz, işe alım şekilleri, disiplin uygulamaları, özlük hakkı uygulamaları birçok noktada benzerlik arz etmektedir.

Sözün özü; eksikleri olabilir, yeni ilaveler yapılabilir, geri kalmış kısımları revize edilebilir, 657 değil belki ismi 658 olacaktır ama bir kanun yine olacaktır. Geçmişi toptan silmek ve yanlış gibi lanse etmek ve toptancı bir anlayışla ele almak yerine eksikleri telafi etmek daha sağlıklı olacaktır.

Kamusaati.com Özel Haber


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aydın Ergül - 8 yıl önce
Bıktık bu öğretmenlerin üç ay tatili var denmesinden alın kardeşim tamamını alın ağustosun ortasında ders yapalım biz varız siz çocuklarınızı gönderebilecek misiniz
Avatar
SAMİ - 8 yıl önce
KARDEŞİM İŞ GÜVENCEMİZLE OYNAMAYINNNN
Avatar
Mithat Sevgi - 8 yıl önce
Hükümet yetkililerini her tarafı dinlemeye, görüşmeye davet ediyorum.
Avatar
Meliha Yurt - 8 yıl önce
Masa başında karar almak yerine taraflarla görüşülmeli
Avatar
Mümtaz seçkin - 8 yıl önce
İş güvencesini yok eden, çalışanların kaderini insanların keyfi, taraflı, belki kasıtlı kararlarına, kıyılarına mahkum edecek yanlış adım.
Avatar
RAİKA ÇİZMELİOĞLU - 8 yıl önce
Bu yasada yapılacak değişikliklerin iyi yönde insanlara döneceğini düşünüyorum.
Avatar
Yavuz - 8 yıl önce
Yasa toptan değişirse memurlar birçok kazanımını kaybeder. Gelir kaybına uğrar.
Avatar
Ahmet - 8 yıl önce
İster begenin ister begenmeyin bu ülkenin 3/2 si zaten aynı durum altında çalışıyor. Dünyanın durumu 50 yıl önceki gibi de değil. Değişim yapamayanlar Kaybetmeye mahkum. Herkes elini başının altına alıp düşünmeli.Kendini geliştiremeyen insanlar bence hiçbir hakkı yoktur. Sen yattığın yerden maaş alırken bu toplumun işçi insanları sana vergi ödeyebilmek için neleri taviz veriyorlar görmek ona göre hareket etmek gerek. devlet memurluğu yatılacak biryer değildir wesselam..