2017 Hamilelik - Doğum İzni Hakkında Bilgiler

2017 Hamilelik - Doğum İzni Hakkında Bilgiler
27 Temmuz 2017 Perşembe 19:45

Geçici iç görememezlik, iş kazası, meslek hastalığı veya annelik gibi durumlarda yetki sahibi olan doktor ya da sağlık kurullarından rapor alınarak izin kullanmak mümkündür ve hamilelik izni de bu kapsamdadır. Son yapılan düzenlemelerle bu izinler belli standartlara oturtulurken, eskiye göre de çok daha avantajlı konumdalar.

2017 Gebelik İzni Ne Kadar?

Hamilelik izni her gebe kadının anayasayla korunan hakkıyken, 4/a ya da 4/b sigortalı olan kişiler bundan yararlanabilmektedir. 4/c emekli sandığı ile çalışan kadınların da hakkıyken, doğumun 8 hafta öncesinden başlar ve doğum sonrasında da 8 hafta izin hakkı alınır. Yani hamile kadınlar toplamda 16 hafta boyunca ücretli olarak gebelik izni kullanma hakkına sahiptir.

İkiz – Üçüz Hamilelik İzinleri

Dediğimiz gibi, hem SSK, hem de emekli sandığı kapsamında çalışan gebe kadınların doğum izni kullanma hakkı var. Bu normal süreçte toplamda 16 hafta olarak belirlenirken, ikiz, üçüz ya da fazlası doğum yapacak kadınlarda değişmektedir.

Çoğul gebelik olarak da adlandırılan bu durumda kadınlar toplam 18 hafta boyunca doğum izni kullanma hakkına sahiptir.

2017 Doğum İzinleri

Yasal olarak standart analık izni süresi 16 hafta olsa da, eğer gebe çalışan isterse bu izni kısaltıp, doğumun 3 hafta öncesine kadar çalışmaya devam edebilir. Tabii ki bunu gerçekleştirmek için de izin almak şarttır ve bu süreç de doğum sonrası izne eklenir, bunu da ardından kullanabilir.

Tüm bu süre zarfı ‘ücretli izin’ kapsamındayken, eğer kadın çalışan talep ederse doğum sonrası 6 ay süresince ücretsiz izin kullanıp ardından işine geri dönebilir. Bu süreç yıllık izne tabii değildir.

Erkeklerin Gebelik İzni

Aynı zamanda eşlerinden ötürü erkekler de gebelik izni kullanma hakkına sahiptir. Bu izin doğum sonrası gerçekleşirken, toplamda 5 iş günüyle kısıtlıdır ve hafta sonları dahil değildir. Yani isteğe bağlı olarak baba olanlar da eşlerinin durumundan ötürü gebelik izni kullanabilir.

Annenin Ölümü

Eğer anne doğum sırasında ya da doğumdan sonra hayatını kaybederse, bu süreyi baba gebelik izni hakları kapsamında kullanabilir.

Anne doğumdan sonra yarım gün çalışabilir mi?

Standart doğumlar için doğum sonrası 8 hafta, çoğul doğumlarda 10 hafta olan doğum sonrası izin bitince anneler eğer isterse işyerinde yarım gün çalışmaya devam edebilir. Bu hak ilk doğumda 60 gün, ikincisinde 120 gün ve sonrakilerde de 180 gündür. Bu süreçte annenin yarım gün çalışma hakkı vardır fakat günün kalan kısmı için ücret ödenmez.

2017 doğum parası ne kadar?

2017 yılı yönetmeliğiyle, doğum yapan kadınların belli şartları yerine getirerek doğum parası alma hakkı vardır. Bunun için şartlar şu şekilde;

- Doğum izni başlarken hâlâ sigortalı olmak

- Doğum öncesi 1 yılda en azından 90 gün sigorta primi yatırmak

- Doğum izni esnasında çalışmıyor olmak

- Doğumun fiilen gerçekleşmesi

Bu şartları yerine getiren anneler, SGK tarafından doğum parası almaya hak kazanır. Bu para 16 haftalık izin süresi için geçerliyken, son 3 aylık brüt ücretinizin 3/2’si hesaplanır ve tarafınıza ödenir. Aynı zamanda e-devlet üzerinden ne kadar doğum parası alabileceğinizi de sorgulayabilirsiniz.

İlkokul Çağına Kadar Doğum İzni

Ek olarak, anne olan kadınların çocuğu mecburi ilkokul dönemine gelene kadar kısmi süreli çalışma talebi hakkı vardır. Bunun için de eşinin çalıştığını belgelemek zorundadır.

Vardiyalı – Kısmi Süreli İşlerde Gebelik İzni

Vardiyalı, kısmi süreli ya da mevsimlik işlerde ise gebelik izni yukarıda bahsedilen standartlara tabii değil. 1 yıldan az bir süreyle çalışılan işlerde, doğum izni doğrudan işvereninin iznine bağlıdır.

2017 Süt İzni Yönetmeliği

2017 yönetmeliğine göre 4a SSK kapsamında olan anneler, çocuklarını 1 yaşını doldurana kadar günlük 1.5 saat emzirme hakkına sahiptir. Buna süt izni adı verilirken, 4c emekli sandığı çalışanları ise ilk 6 ay günlük 3 saat, ikinci 6 ayda da günlük 1.5 saat izne tabiidir.

Doğum izni memuriyetten sayılır mı?

6663 sayılı kanuna göre, artık dezavantajlı durumlar ortadan kalktı. Eskiden doğum nedeniyle anneler aylıksız izne ayrılırsa, memuriyet derece ve kademe terfileri almıyordu. Artık aylık izinli sürede borçlanıp borçlanmaması fark etmeksizin, kıdem almaya devam edebilecek.

Tabii ki bu değişiklikten önce aylıksız izin alanların süreleri ise aynı kapsama sokulmayacak.

Kaynak

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.