Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Leonard Cohen hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve şarkıcı Leonard Cohen, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Leonard Cohen hayatını kaybetti
11 Kasım 2016 Cuma 09:26

Dünyaca ünlü Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve şarkıcı Leonard Cohen, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Sony Müzik Kanada'nın Facebook sayfasında yapılan açıklamada, "Efsanevi şair, söz yazarı ve sanatçımız Leonard Cohen'in vefat ettiğini derin üzüntüyle bildiriyoruz. Müziğin en saygın ve üretken bireyini kaybettik." ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada ayrıca, Cohen için daha sonra Los Angeles'ta bir anma töreni düzenleneceği bildirildi. 

Kanada'nın Quebec bölgesindeki Montreal kentinde, 1934 yılında Polonya-Litvanya kökenli orta sınıf bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak doğan Cohen, ilk şiir kitabını 1956'da yayımladı. 

Cohen, 1960'larda ağırlıklı olarak şiir ve roman yazıp münzevi bir hayat yaşadı. Yunan adası Hydra'ya taşınan ve "Hitler'in Çiçekleri" (1964), "Gözde Oyun" (1963), "Görkemli Kaybedenler" (1963) kitaplarını yayımlayan Cohen, 1970'lerde pop, kabare ve dünya müziği üzerine çalışmalar yaptı. 

Leonard Cohen, 1980'li yıllardan itibaren ise bas bariton tonda şarkılar söyleyerek, aşk, din, cinsellik ve yalnızlığı konu edindi. 

Kanada'nın en büyük sivil şeref madalyası "Companion of the Order of Canada" sahibi olan Cohen, "Canadian Music Hall of Fame" ve "Canadian Songwriters Hall of Fame"e de kabul edildi. 

Cohen, 1967'de Vietnam Savaşı karşıtı konserlerde sahnelere çıktı. İsrail'de 2009'da konser vermesi nedeniyle Filistinlilerin tepkisini çeken Cohen'in Ramallah'ta konser talebi kabul edilmedi. 

Bono, Björk, Roger Waters, Adrienne Rich, Jean Luc Godard ve diğer sanatçılar gibi Cohen'in de İsrail’deki konserini iptal etmesi gerektiğini bildiren gruplar, Cohen'e 2009'da Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi önünde "Tel Aviv’de sahneye çıkacaksan, İstanbul'da yerin yok." diye seslenmişti. 

Yaklaşık 60 yıllık bir müzik kariyerine sahip olan Cohen, 82 yaşında yeni albümünü yayınlamıştı. 

Ünlü şarkıcı ve söz yazarı, "Beautiful Losers"la (Görkemli Kaybedenler) zirveye çıkarken, Suzanne, "Bird on a Wire", "I'm Your Man" ve "Death of A Ladies Man", Cohen'in en bilinen eserleri arasında yer aldı.

(AA)


Etiketler; #Leonard Cohen
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.