Yalçın Topçu: Makedonya Balkanlarda barışın kilididir

Yerli Düşünce Derneği tarafından Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te düzenlenen “Türk Filmleri Haftası” basın toplantısı ile toplandı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, ''Makedonya Balkanlarda barışın kilididir. Türkiye ile de kadim kültürel ve tarihi bağları vardır. Yaşasın Makedonya ve Türkiye dostluğu.'' ifadelerini kullandı.

Yalçın Topçu: Makedonya Balkanlarda barışın kilididir
10 Mayıs 2017 Çarşamba 19:33

Yerli Düşünce Derneği tarafından Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te düzenlenen “Türk Filmleri Haftası” basın toplantısı ile toplandı. Toplantısına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Üsküp Büyükelçisi Tülin Kara, Yönetmen Osman Sınav ve çok sayıda sinema sanatçısı katıldı.

Topçu “Kültürleşmede STK’lara Büyük Görev Düşüyor”

Üsküp, Türk Filmleri Haftası Açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu “Yeşil Bursa’nın kardeşi Üsküp’te olmaktan dolayı çok mutluyum. Üsküp Türk Filmleri Haftasına destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, TİKA’ya, Yunus Emre Enstitüsü ile katkısı ve ilgisi olan tüm kurumlara teşekkür ederim. Sanatın toplumların birbirini daha iyi tanıması adına çok iyi bir köprü olduğuna inanıyorum. Sinemanın daha çok kültürleşme ve daha kuvvetli barış ve özgürlüğü getireceğine inanıyorum. Zaten bizim bir hayalimiz var. Balkanlar’dan Çin Seddi’ne, Galiçya’dan Yemen’e, Afrika’nın derinliklerine kadar gönül coğrafyamızın tamamında dilde, fikirde, işte birlik olmasını istiyoruz. Yerli Düşünce Derneğinin bu faaliyetlerin bu şuurun oluşmasında ön ayak olmasını diliyoruz. Yerli Düşünce bir STK olarak üzerine düşeni yaptığına inanıyorum. Ayrıca Makedonya ve Türkiye’deki STK’ların farklı kültürel faaliyetlere öncülük etmesini temenni ediyorum.” dedi.

Topçu sözlerini şöyle sürdürdü “Kalitesi yüksek demokrasilerde muhalefet olmazsa olmazdır. “Ben” dili kullanan pozitif bir muhalefetin hem kendisine hem de ülkesine ve milletine faydası olur. Dost ülke Makedonya’da yaşananları üzülerek izledik. Sorunların çözüme kavuşmasından da memnunuz. Yaşanan fikir ayrılıklarının karşılıklı hoşgörü ve anlayışla çözülmesini diler ve isteriz. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti olarak akrabalarımızın, dindaşlarımızın ve soydaşlarımızın yaşamış olduğu Makedonya Devleti kıyamete kadar bağımsız, özgür yaşasın ve daha çok büyüsün isteriz. Makedonya Devletini Balkanlarda barışın kilidi olarak görüyoruz. Türkiye ile de kadim kültürel ve tarihi bağları vardır. Türkiye, Makedonya’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerdendir. Sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz çok iyi seviyededir ve her iki cumhurbaşkanı ilişkilerin daha da sağlamlaştırılması için çalışıyorlar. Yaşasın Makedonya ve Türkiye dostluğu.”

“Medeniyet Coğrafyamızdaki Bağları Korumalıyız”

Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu “Yerli Düşünce Derneği, Balkanlardan, Orta Asya’dan, Afrika’dan öğrenim için Türkiye’ye gelen öğrencilerle ilgilenen bir STK’dır. Yerli Düşünce’nin bir misyonu da medeniyet coğrafyamızdaki bağlarımızı korumak, bu bağları geliştirmek ve kuvvetlendirmektir. Tüm katılımcılarımıza ve sanatçılarımıza “Üsküp Türk Filmleri Haftasına” verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederim.” diye konuştu.

“Osmanlı’nın İzleri Üsküp Sokaklarında Yaşıyor”

Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Kara “Türk Filmleri Haftası” sebebiyle sanatçılarımızı ve siyasilerimizi burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bizim için Türk kültürünü Makedonya’da yaşatmak ve tanıtmak çok önemli. Makedon vatandaşlarla konuştuğumuzda Türk filmleri ve dizilerinden Türkçe öğrendiklerini söylüyorlar. Makedonya’nın çeşitli illerini gezerken 13 yaşında bir kız çocuğu ağlayarak bana sarıldı. “Lütfen beni Türkiye’ye götürün” dedi. Neden Türkiye’ye gitmek istiyorsun dedim. “Türk dizilerinden Türkiye’yi gördüm ve hayran oldum” dedi. Bütün yönetmenlerimize seslenmek istiyorum. Bu topraklarda çok sayıda ortak hikaye bulabilirsiniz. 500 yıl boyunca bu topraklarda olan Osmanlı’nın izleri hala duruyor. Bunu unutmamak unutturmamak bizlerin görevidir.

“Ortak Kültürümüz İçin Ortak Filmler”

Balkanlar ve Türkiye’nin fon oluşturarak ortak filmler yapması gerektiğini vurgulayan ünlü yönetmen Osman Sınav, “Ben bir balkan aşığıyım. Sık sık Makedonya, Bosna, Karadağ ve Arnavutluğa geliyorum.Bizim medeniyetimiz Anadolu medeniyeti olarak kabul edilir. Ama Osmanlı bir balkan medeniyetidir. Hepimizin cebinde birer, ikişer Balkan hikayesi vardır. Burada bir fikir açmak istiyorum. Bu fikir, tam da burada açılması gereken bir fikir. Ortak kültürümüz ve paydalarımız için filmler yapılmasının çok faydalı olacağına inanıyorum. Türkiye’nin önderliğinde Balkan ülkeleri arasında “Film yapım ve destekleme fonu” kurulması ortak kültürümüz için çok faydalı olacaktır. Sadece film haftaları ile değil daha organik, iç içe geçmiş ilişkilerle güzel işler çıkabilir. Fikir sıcak geldiyse, Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız Sayın Yalçın Topçu’nun bize önderlik etmesini kendi adıma rica ediyorum. Benim meslek hayatımda “En tamam” dediğim filmin Uzun Hikaye’dir. Daha çok Balkan filmleri yapmamız lazım.” diye konuştu.

Oyuncu Ayçin İnci de konuşmasında “Uluslararası film ve sanat festivallerini, film haftalarını kültürel ve sanatsal olarak çok faydalı buluyorum. Bu yüzden de çok seviyorum. Hem ülkelerin birbirine sinema sektöründe destek olması açısından hem de kültürel ve sanatsal üslup birliği için burada bulunduğuma çok memnunum.” İfadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.