Tarihin romancılarına ödül verildi

Türkiye Yazarlar Birliği tarih alanında çalışma yürüten üç romancıya ödül verdi. Türkiye’de ilk defa verilen “tarihî roman ödülleri” Melahat Ürkmez, İsmail Bilgin ve Bayazıt Akman’ın oldu

Tarihin romancılarına ödül verildi
30 Kasım 2015 Pazartesi 12:40

Türkiye Edebiyat tarihinde önemli bir gün yaşandı. İlk kez tarihi romacılık alanına özel ödüller Türkiye Yazarlar Birliği tarafından dağıtıldı. 

 3. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin ortaklığı ile 27-29 Kasım tarihlerinde Konya’da yapıldı. Şölenin 2 . gününde Türkiye’de ilk defa tarihî roman ödülleri verildi. 
TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan tarihî roman ödüllerinin takdim töreninde bir konuşma yaptı. Doğan, son yıllarda Türkiye’de çok sayıda tarihi roman yayınlandığını, bunların içinde bazı gerçekten güzel eserlerinde bulunduğunu fakat büyük bir çoğunluğunun tarihi roman sıfatını hak etmediğini söyledi. Romanın kolay okunurluğu ile tarihi konu ve şahsiyetlerle ilgili bilgilenme ihtiyacının bir tarihi roman furyasına yol açtığını söyleyen Doğan, “bütün ilmi ve edebi faaliyetler zihin inşasına yönelik olarak görülebilir. Bilhassa tarihi roman sahasında bu daha fazla dikkat çekiyor. Tarihin gerçekliğinden koparılarak çarpıtılması, böylece zihinlerimizin bulandırılması hali ile karşı karşıya kalıyoruz. Hatta bu sahada bazı “proje tarihi roman”ların piyasaya sürüldüğünü düşünüyoruz. Çok sayıda tarihi romancı içinden üç tanesini bu faaliyet çerçevesinde ödüllendirerek yapmak istediğimiz tarihi gerçeklikten kopmadan güzel eserler veren üç yazarımıza kamu oyunun dikkatini çekmektir.”

Doğan daha sonra ödüle layık bulunan üç tarihi roman yazarını açıkladı: Melahat Ürkmez, İsmail Bilgin ve Beyazıt Akman. 

Aşkın Katibi, Diyar-ı Aşk, Gönül Bahçesinde Mevlâna ve Sözcüklerin Nefesinde gibi tarihî romanları olan Melahat Ürkmez’in ödülünü Konya Milletvekili Ahmet Sorgun verdi. 

Bilhassa Çanakkale ile ilgili romanları ve araştırma ve inceleme eserleri bulunan İsmail Bilgin’in ödülünü Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı’dan aldı. 

İstanbul’un fethini anlatan Dünyanın İlk Günü ve 2. Bayezid dönemini konu alan Son Sefarad romanlarıyla dikkat çeken Beyazıt Akman’ın ödülünü ise Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç verdi. 

İşte törenden fotoğraflar:






 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.