Mahpeyker Kösem Sultan'ın entrika ve hırs dolu hayatı

Osmanlı Devleti tarihinde başrol padişahların olsa da arka planda daima çok güçlü kadınların olduğu bilinen bir gerçek. İşte Mahpeyker Kösem Sultan da bu kadınlardan belki de en güçlü olanı. İşte Kösem Sultan'ın etkileyici hikayesi.

Mahpeyker Kösem Sultan'ın entrika ve hırs dolu hayatı
12 Haziran 2017 Pazartesi 21:30

Cariyeler arasından aklı, güzelliği, ağırbaşlılığı ve siyasi zekasıyla sıyrılmayı başaran Kösem Sultan, iddialara göre Arnavut bir Ortodoks papazının kızı olarak dünyaya geldi.  Sivri zekası ve güzelliğiyle kısa sürede sarayın birinci kadını olmayı başardı. 

Hayır işlerinde bulunurdu

Hayır işlerine önem veren, düşkünlere, fakirlere, mahkumlara, borçlulara yardım eli uzatan bir sultandı.  Hayırlarının başında Üsküdar’daki Çinili Camii, Boğaziçi’nde Anadolu Kavağı, Sultan Selim civarında Valide Medresesi Mescidi’ni geliyor. Mekke ve Medine’deki fakirlere yardımlarda bulunmuştur. Hapishanedeki borçluların borçlarını ödeyerek özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamıştır.

Devleti idare etmiştir

Kocası I. Ahmed döneminde devlet işlerinden uzak durmuş ancak onun erken ölümüyle beraber uzun yıllar sürecek bir devlet idaresi dönemine girmiştir. 

I. Ahmed’in ardından tahta oturan oğlu I. Mustafa, akli dengesinin yerinde olmaması nedeniyle tahttan indirilince, Kösem Sultan da adet üzere eski saraya gitmek zorunda kaldı. Üvey oğlu II. Osman, Yeniçeriler tarafından yapılan bir darbeyle tahttan indirilince, 11 yaşındaki oğlu IV. Murad tahta geçti. 11 yaşındaki bir çocuğun tahta geçmesi, aslında annesinin tahta geçmesi anlamına geliyordu.

IV. Murad büyüyüp iktidarı eline alıncaya kadar devleti Kösem yönetti. IV. Murad’ın ölümünün ardından, “deli padişah” olarak bilinen İbrahim tahta geçti. 

İbrahim’in akıl sağlığının yerinde olmaması sebebiyle, Kösem Sultan yeniden devlet idaresini elinde aldı. Bir süre sonra İbrahim’e söz geçirememeye başlayan Kösem, onu bir saray darbesiyle tahttan indirmek istedi. Bunun için Şeyhülislam ve Yeniçeri ile iş birliği yaptı. Ancak tam bir siyaset dehası olan Kösem, sanki İbrahim’den yanaymış gibi gözükerek darbeyi yumuşak şekilde gerçekleştirmeyi başardı.

İbrahim tahttan indi ve Şeyhülislam’ın fetvasıyla Valide Turhan Sultan’ın 7 yaşındaki oğlu IV. Mehmed padişah oldu.

Kösem Sultan, Turhan Sultan’ın tecrübesizliği ve padişahın gençliğini öne sürerek Topkapı Sarayı’nda kaldı ve devlet işlerine iyiden iyiye müdahil oldu. Artık iktidar sırasının kendisine geldiğini düşünen Turhan Sultan ile Kösem Sultan arasında büyük bir iktidar savaşı başladı. Bu mücadelede saray ahalisi de ikiye bölündü.

Boğduruldu

Turhan Sultan’ı ekarte etmek için, IV. Mehmed’e bir Yeniçeri darbesi planlayan Kösem Sultan, planın önceden öğrenilmesiyle Turhan Sultan yanlıları tarafından sarayda boğduruldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.