Üst Akıl


İrfan Bilici

İrfan Bilici

05 Eylül 2016, 18:57

Bu iki kelime çok sık kullanılır oldu.  Devlet yönetimi bir üst akıl gerektirmez mi. Her kesimin  düşüncelerini yoğurarak üretime geçiren üst akıla devlet denmez mi?

Tarihi bir geziye çıkalım. 

Hz. Peygamber cahiliye toplumundan adil ve alim(ilmiyle amel eden) bir toplumu oluşturmadı mı. Peygamber efendimizin aklı bir üst akıl değil de nedir.                                                                                                                      

Hz. Ömer kıvrak zekası ile Hz. Ebubekir’e biat etmesi devlet olmadaki üst aklın bir ürünü değil midir. 

Yakın tarihe doğru adım adım ilerleyelim. Daha ne akıllarla karşı karşıya kalacağız.  

Hep iyi örnekler mi olacak elbette çok kötü örneklerde var. 

Bunlardan biri Haşhaşilerin önde gelen ismi Hasan Sabbah insanlara dünyada cenneti vaad ederek  devlet yıkmaya teşebbüs etmedi mi.

İngiliz Ajanı Lawrence (Lavrens) O gün ki Arap topluluklarını Osmanlı devletine karşı kışkırtmadı mı? Osmanlı askerleri karnında altın kaçırıyor diye fesada yol açmadı mı ?

Bu oluşumlar mutlaka kötü niyetli ÜST AKLIN  ürünü değil midir?

Tekrar olumlu ve güzel örnekleri hatırlamaya devam edelim.

Orta Asya’dan çıkıp Anadolu’ya yerleşmek için yapılan planlar, Osman Bey’in beylikten devlete gidecek yolu açması,I. Murat’ın  Batı’ya açılmak için yaptığı seferler, Çelebi Mehmet’in birliği oluşturmak için uğraşıları ÜST AKIL değil midir?

Hele Fatih Sultan Mehmet Hanın İstanbul’un  fethinde gösterdiği üstün zeka nedir. Kimsenin aklına gelmeyeni düşünerek halkına ucuz ve kaliteli hizmet sunmak bir üst akıl gerektirmez mi? Gemileri söktürüp Galata sırtlarında tekrar montajlayarak kızaklar üstünde Haliç’e indirmek  özel bir aklın ürünü değil midir.

Daha da yakın tarihe doğru akalım mı?

İşgal altındaki bir devletin başına geçerek kurtuluş planları yaparak Mustafa Kemal Paşa’yı müfettiş olarak görevlendiren Sultan Vahdettin üst akıl sahibi değil midir?

İşgal edilmiş tersaneleri ve ordusu dağıtılmış bir devletten yeni bir devletin temellerin oluşturan Osmanlının son paşaları Mustafa Kemal , Mustafa İsmet, Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir  Paşalar üst akıl sahibi olmasaydılar bugün bu yazıyı yazabilir miydim.

Tekrar söylüyorum ÜST AKIL kimsenin düşünmediğini düşünerek halkına ucuz ve kaliteli hizmet sunmaktır. İflas etmiş bir devleti yeniden inşa ederek muasır devletler seviyesi hedefini gösteren akıl ÜST AKILDIR. 

Rahmetli Prof.Dr. Necmettin ERBAKAN ağır sanayi halesi yapılmalı derken 1970 yıllar da bu ÜST AKLI  anlamayan ve bıyık altından gülen zavallılar olayı kavradıklarında  Necmettin hoca hakkın rahmetine kavuşmuştu. 

Bu günlerde kamuoyunu fazlasıyla meşgul eden FETÖ hangi üst aklın ürünü olduğu Ardahan’ın yaylasında  çoban  anlamışken hala bunu idrak edemeyen okumuş cahillerle mücadele eden bir ÜST AKIL sahibi  Reis’e yardım eden bir millet var. 

Dedik ya devlet yönetimi ÜST AKIL gerektirir. Devlet yönetenler üst akıl sahibi değilse bir başka üst akılın esiri olur. ÜST AKIL kimsenin düşünmediğini düşünerek halkına konforlu bir hayat sunmaktır. Sıkışıklığı ortadan kaldırmaktır. 

Reisi Cumhur Sn Recep Tayyip ERDOĞAN  futbol oynamış biri olarak  sahada sıkışmış topu rahat bir ortama göndererek halkına konforlu bir hayatın yollarını açacak bir üst akıl sahibi olduğunu biliyoruz ve kendilerinden bu rahatlatmayı bekliyoruz.

Bu zalimce planlanan darbe girişiminin kıyısında köşesinde neresinde olursa olsun yer almış kim varsa (Eğitimci , Akademisyen, Bürokrat, Siyasetçi, İşveren Asker…) mutlaka  cezalandırılmalı.

Ancak ben bunların bu denli bir şerefsizliği değil uygulamalarını , düşünmelerini bile içime sindiremiyorum diye pişmanlık getirenler için de bir formül geliştirmesi gerekmez mi. 

Bu satırları yazarken bu hain girişime destek verenlere ceza verilmesi adına vicdanımın hiçbir yerinde affetme duygusu bulunmasa da Devlet yönetimindeki Üst Akıl adına af konusunu toplumdaki gerginliği azaltmak için düşünmeden de edemiyorum. 

Selam ve Dua Üzere Kalın
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Keramettin kınacı - 8 yıl önce
PKK'lı teröristlerin affedilmesine tepki vermeyen bu millet FETÖ için af konusunda çok net affedilmesin diyor.
Avatar
Zübeyir Bulut - 8 yıl önce
Güzel tespitler. Kalemine sağlık. ..
Avatar
Ersin Özdemir - 8 yıl önce
Eline saglik hocam güzel yazı
Avatar
baba - 8 yıl önce
Tanımlama bugünlerde kullanılan üst akıl algısının dışında ve anlamlı bir tanımlama olmuş. Kalemine sağlık
Avatar
Murat - 8 yıl önce
Bahsettiğiniz üst akıl ile toplumdaki üst akıl aynı değil ki
Avatar
Osman Tunç - 8 yıl önce
Ağzınıza sağlık yüce gönüllü hocam benim.Ellerinizden öpüyorum (naaöl)
Avatar
Ankaralı - 8 yıl önce
Evet merhamet.. Anlayana merhamet. Adaletten sapmamak gerekir muhakkak. Vicdanlar rahat etmeli. Ya başarılı olsaydı? İşte bütün mesele burada.. O zaman vay haline yurdumun, ümmetimin, bölgemin, tüm islam coğrafyamızın