İmam Hatip Meslek Liseleri - Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği Başkanı İlhan Eranıl Kaleme Aldı

TEOG YEP Puanlarının açıklanması sonrasında öğrenci ve velileri tercih heyecanı sardı. Bu dönemde imam hatip ve meslek liselerinin puanları ve müfredatı yine gündeme geldi. Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği Başkanı ve Kamu Saati yazarı İlhan Eranıl, İmam Hatipler ile ilgili güzel bir yazı kaleme aldı. "İmam Hatip Meslek Liseleri" başlıklı yazıya haberimizden ulaşabilirsiniz.

İmam Hatip Meslek Liseleri - Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği Başkanı İlhan Eranıl Kaleme Aldı
02 Temmuz 2017 Pazar 11:25

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2017 Yerleştirmeye Esas Puanlarını açıkladı. 1 milyondan fazla öğrenci iyi bir lise eğitimi için lise tercihinde bulunacak. Bu süreçte İmam Hatip ve Meslek Liseleri puan ve müfredatları tartışılıyor. Düz liselerin kapatılmasının ardından  öğrenciler, Fen, Anadolu, İmam Hatip ve Meslek Liselerine gidiyor.  Stratejik Akıl ve Düşünce Eğitimi Derneği Başkanı ve Kamu Saati Yazarı İlhan Eranıl, İmam Hatip Liseleri ile ilgili güzel bir yazı kaleme aldı. Düz liselerin kapatılması ile birlikte öğrenciler,  Anadolu, Fen, Meslek ve İmam Hatip Liselerinden herhangi birine yerleşiyor. Puanı düşük olan öğrenciler meslek lisesi veya İmam Hatip Liselerine gidiyor.  Kamu Saati Yazarı İlhan Eranıl, "İmam hatipler ile meslek liselerinin problemlerini çözelim iddia ediyorum; eğitimin yüzde doksan problemini halletmiş oluruz." dedi. 

İlhan Eranıl'ın İmam Hatip Meslek Liseleri başlıklı yazısına haberimizden ulaşabilirsiniz.

İmam Hatip Meslek Liseleri

Son yıllarda ve belki de kurulduğu günden bu yana imam hatipler üzerine çok yazıldı. Çok fazla televizyon programları yapıldı. Çok konuşuldu. Seveni oldu sevmeyeni oldu ama imam hatip okulları yollarına devam etti. Zirveye çıktığı günlerin bizzat şahidiyim. Şubatın en soğuk olduğu süreçte yaşadığı sıkıntılı günlerin de şahidiyim. 

İtildi, kakıldı, yok sayıldı, görmezden gelindi, üzerine hesaplar yapıldı. Bütün badireleri Allah’ın izni ile atlattı. Devletin okulu olmasına rağmen, o okulda okuyanlara daima farklı bir gözle bakıldı. Yalnız bütün bunlar dün yaşandı. Allah bir daha hem ülkemize, hem ülkemiz insanına hizmet eden bu kurumlara sıkıntılar yaşatmasın. 

Elbette dünü unutalım demeyeceğim. Dünden dersimizi alarak yolumuza devam etmeliyiz. Dünde kalırsak Alev Alatlı’nın nitelendirmesiyle “ölü seviciliği” sendromuna tutulmuş oluruz. Ve Allah başımızın arkasına göz koymamış, önümüze ve geleceğe bakalım diye ön tarafımızda göz yaratmış. Önüne yani geleceğe bak, diye.

Bu kadar girişten sonra şunu diyorum. “Geçmişte imam hatipler şöyle iyiydi bu kadar başarılıydı.” söylemi artık bizi bir yere götürmez. Bugüne bakmak  durumundayız. Olaya biraz daha realist  yaklaşmalıyız. Biraz açarsam meramımı daha iyi anlatabilirim sanırım. Düz liseler tamamen kapatılıp bir kısmı meslek lisesi, bir kısmı anadolu liselerine ve bir kısmı da imam hatip lisesine dönüşünce çok farklı bir durumla karşı karşıya kaldık. Fen liseleri, anadolu liseleri ve imam hatip liselerinin bir kısmı yüksek puanlı öğrencileri almaya başladı. Bu ise yaklaşık ortaöğretim öğrencilerinin yüzde otuz beşine tekabül ediyor.

Geri kalan yüzde atmış beş meslek liseleri ve imam hatip liselerinin diğer kısmında okuyor. Bu geri kalan kısmında yüzde onu imam hatip liselerinde okuyorsa takvimi ilerletip bir hesap yapalım. Bir on yıl sonra şu an yüz bin öğrenci okuyorsa on yıl sonra bir milyon öğrenci mezun olacak. Realist olalım dediğim tam da burası. İmam hatip müfredatı oldukça ağır diyebiliriz. Kültür dersleri yanında Kur’an-ı Kerim, Arapça, Tefsir, Fıkıh, Kelam vesselam epeyi bir ders var. Bu bir milyon öğrenci zar zor bu dersleri vererek imam hatip lisesinden mezun olacak sonra; eskinin düz lise mezunu gibi piyasada çok sayıda “her işten anlarım abi” diyen imam hatip mezunu gençlerle karşılaşacağız. Düz liselerin üniversiteye yerleşme oranı yüzde beşleri geçmiyordu. 

Bu durumu göz önünde bulundurarak yeni bir çalışmaya ihtiyaç var. Benim teklifim; mevcut imam hatip liselerinin bir kısmı aynen Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak devam etmeli. Bir kısmına ise imam hatip dersleri yanında meslek lisesi dersleri de verilmeli yani İmam Hatip Meslek Liseleri açılmalı. Hem dinini daha teferruatlı öğrenen hem de bir mesleği olan gençleri daha nitelikli yetiştirmiş oluruz. Olur olmaz bilemem ama en azından tartışmak yerinde olur kanısındayım. Artıları eksileri değerlendirilip bir karar verilebilir. Mevcut durumdan memnun değiliz diyorsak ki, ekseriya kesim bu düşünce içerisinde. Nerde o eski bayramlar gibi, nerde o eski “İmam Hatipler” diyenlerin oranı haddinden fazla. Bir çözüm bulmak gerekiyor da hem fikirsek alın size bir öneri. İlk ve son değil. Düşününce, konuşunca üzerine yoğunlaşınca kim bilir daha ne öneriler çıkacaktır. Derdi olanların dertlenmesi gereken çok önemli bir alan. Meslek liseleri mi diyorsunuz o ayrı bir yazı konusu. Şu kadarını söyleyeyim. İmam hatipler ile meslek liselerinin problemlerini çözelim iddia ediyorum; eğitimin yüzde doksan problemini halletmiş oluruz. Bilmem siz ne dersiniz? Selam ve dua ile...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
alpaslan fakılı - 7 yıl önce
güzel teklif ama şöyle de olabilir sadece imam hatip meslek lisesi değil de imam hatip fen ve imam hatip anadolu liseleri de açılabilir. böylece öğrenciler hem İslam eğitimi hem de fen eğitimi ve diğer eğitimleri alabilirler...
Avatar
Acc - 7 yıl önce
İmam hatip liselerinde öğretmen öğrenci karma eğitimi kaldırılmalı. Bu yeni okullara Örtülü olmayan ve namaz kılmayan öğretmen ve öğrenci alınmamalı. Üniversite sınavları da meslek dersleri ağırlıklı sorulardan oluşmalıdır. Yoksa alt zeka seviyeli imam hatip yetiştirerek dinimize en büyük zararı vermiş oluruz. Madem ki İmam Hatip yetiştiriyoruz adam akıllı din adamları çıkmalı. Yobaz cahil namazsız niyazsiz ama çok çene çalan bir nesille ancak uçuruma gideriz hafizanAllah.
Avatar
Mustafa - 7 yıl önce
Tespitler ve çözüm yerinde. Konusulunca farklı çözümler de çıkacak.
Lakin bir yorumcunun otekilestirme ifadeleri meseleyi şekilden öteye gecememisinizin göstergesi...İHL ye örtülü olmayan öğretmen almamayalimin neresi bir çözüm önerisi. Resmen cozumsuzluk. Öyle başı açık hocalar var ki hem liyakati hem ahlaki ile şekilden öteye gecememis ortululerden kat be kat önde...Vesselâm
Avatar
Unal aydin - 7 yıl önce
Sonderece yerinde bir oneri olmus sayin hocam...ihl lerin yeniden yapilandirilmasi uzerine projeler gelistirme cabalari var ama yeyerli degil kanimca ....daha fazla tarrisilip yeni seyler soylenmeli yeni stratejiler gelistirmemiz elzemdir...kaleminize saglik ....hurmetle...
Avatar
Us - 7 yıl önce
İlhan bey
Eğitimde nitelik ve nicelik kalmadı artık
Çok imam hatib açmak her ilçeye üniverste açmak
Mesele değil .bu binaların içini kaliteyle doldurmak mesele
Şahsen ben bu kadar imam hatib açıldığı için kalitenin korununadığını düşünüyorum
Avatar
Gözüm - 7 yıl önce
Yüce Allah Kitabında illede liyakat diyor. Liyakat konusunda ne zaman irade beyan edersek maarifin, sonunda ülkenin tüm sorunları çözülür. Yüreğinize sağlık.