Montrö'yü tartışmak...

Radikal yazarı Ünal Çeviköz Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Yazar sözleşmenin tartışmaya açılmasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Montrö'yü tartışmak...
10 Aralık 2015 Perşembe 08:46

Radikal yazarı Çeviköz Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin Türkiye'ye önemli haklar sunduğunu, sözleşmenin tartışmaya açılması halinde ciddi sonuçlar doğabileceğini söyledi. Karadeniz'e ağır tonajlı gemilerin, özellikle uçak gemilerinin girememesinin bölge barışı açısından cidi sonuçları olduğunu söyleyen Çeviköz bu rejimin sarsılmaması gerektiğini söyledi. 


Yazar Montrö'yü tartışmanın Türkiye açısından ciddi sorunlar doğurabileceğini söyledi ve devam etti:

"Peki neden? İstanbul ve Çanakkale boğazları dünyanın en önemli stratejik deniz geçiş kanallarındandır da ondan... Karadeniz gibi bir yarı kapalı denizin kıyıdaş ülkelerinin Ege ve Akdeniz gibi açık deniz alanlarına çıkışları bu su kanalları sayesinde mümkün olabilir. Aynı durum Akdeniz ve Ege'den Karadeniz'e geçiş için de söz konusudur. "

(...)

"Bugün Doğu Akdeniz'de giderek artmaya başlayan ve nereye varacağı belli olmayan askeri yığılmanın Karadeniz'de yaşanmaması Türkiye'nin Montreux rejimine 1936'dan beri titizlikle ve büyük bir duyarlılıkla sahip çıkması sayesinde mümkün olabilmiştir. Türkiye Montreux Boğazlar Rejimi Sözleşmesi'nin sadık bir bekçisidir ve öyle de kalmalıdır. 
Bir Rus askeri uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi üzerine iki ülke arasında yaşanmakta olan son gerginlik hem içeride hem dışarıda maalesef birçok tahrik edici gelişmeye de  imkan sağlıyor. Lüzumsuz, abartılı, tahriklere kapılan ve bazı çevrelerin bekledikleri hataların yapılmasına yol açabilecek olan davranışlar Türkiye'yi aslında hiç de hesaba katmadığı ve beklemediği sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir. Rusya'dan gaz aldığımız doğrudur, ama "gaz almak" ile "gaza gelmek" farklıdır. Aman dikkat..."

Yazıyı okumak için tıklayınız.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.