Wikipedia erişime kapatıldı!

Wikipedia erişime kapatıldı. Açık ansiklopedi olarak bilinen ve herkesin katkıda bulunabildiği internet sitesi Wikipedia'ya erişim engeli getirildi. Peki Wikipedia neden açılmıyor? Yasağın nedeni ne? İşte detaylar...

Wikipedia erişime kapatıldı!
29 Nisan 2017 Cumartesi 11:51

Dünyaca ünlü açık ansiklopedi Wikipedia erişime kapatıldı. Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye'de sabah 8.00'den beri erişim sağlanamıyor. Wikipedia neden açılmıyor?

E-Devlet portalından sorgulama yapıldığında, "Sorguladığınız web adresine, an itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır" deniliyor.

BTK'nın "Site Bilgileri Sorgu Sayfası" üzerinden sorgulandığında ise siteye mahkeme kararı olmaksızın "idari tedbir" uygulandığı kaydediliyor. Sayfada şu ifadeler yer alıyor:

"5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)"

İdari tedbir uygulandığını belirten BTK mesajında herhangi bir neden belirtilmiyor. Ancak ilk tahminlere göre Wikipedia'nın kapatılma nedeni terör içerikli yazılar.

Yasağın nedeni: Terör içerikli yazılar

Konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Bazı basın organlarında yer alan haberlere göre siteye erişim engelinin nedeni teröre destek içerikli yazılar.

Ayrıca sitede bulunan Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle de erişim engeli geldiği tahminler arasında yer aldı. 

Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.