Vergi borçları yapılandırma süresi uzatıldı

Başbakan Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin başvuruların 25 Kasım'a kadar uzatıldığını bildirdi.

Vergi borçları yapılandırma süresi uzatıldı
25 Ekim 2016 Salı 17:42

Başbakan Binali Yıldırım, 31 Ekim'de sona ereceği açıklanan vergi alacaklarının yeniden yapılandırmasına ilişkin başvuruların 25 Kasım'a kadar uzatıldığını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "GELİN BARIŞALIM..." çağrısı ile duyurduğu vergi borcu yapılandırma fırsatına başvuru için son günün 31 Ekim'den 25 Kasım'a kadar uzatıldığı duyuruldu. Vergi borcu yapılandırmasından 6,3 milyon mükellefin yararlanması bekleniyor.

2016 VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR

Devlet kurumlarına olan birçok borcu içine alan kanun özellikle, gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları da bu kapsamın içerisinde yer alıyor.

2016 VERGİ BORCU KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

2016 Vergi borcu yapılandırma kanun onaylanması ile hangi vergi borcu olursa olsun borçların ana kısmına taksitlendirme ve daha az tutarda ödeme geliyor. Aynı zamanda söz konusu olan borçlar ile ilgili geçmişten gelen cezalarda kaldırılırken gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçiliyor. Bu faiz borçlarının yerine Yurtiçi ÜFE oranı ilave tutulacak.

VERGİ BORCU AFFI (2016) YAPILANDIRMA'DAN 6,3 MİLYON YARARLANACAK

Vergi yapılandırılma kanunun yürürlüğe girmesi ile yaklaşık olarak 6,3 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Borçların ödenmesi sonrasında 93 milyar TL vergi alınacağı belirtiliyor. Yapılandırma kapsamında 4,2 trafik ceza olan ve 3,9 milyon vatandaşın motorlu taşıtlar vergisi olan vatandaşlar da bu kapsamda geçmiş dönemden gelen borçlarını vergi dairelerine başvurarak yapılandırabilecek – taksitlendirebilecekler.



Borcunuzu gib.gov.tr’den ya da kurumun mobil uygulamasından (GİB) sorgulatabilirsiniz. Bilmediğiniz bir borcunuz olabilir. Yukarıda görülen alanları doldurarak borcunuzu sorgulatabilirsiniz.

Düzenleme 30 Haziran 2016 ve önceki dönemde olan borçları kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak.

Borcunuz hangi kuruma bağlıysa oraya başvuru yapmanız gerekir. Örneğin emlak vergisi borcunuzu varsa ilgili belediyeye başvurmanız gerekir. Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabilecek.

Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek. İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit aralık ayında başlayacak. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler, 25 Kasım 2016 tarihine kadar başvurabilecek.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.