Valilik yasakladı! Bidonlarla akaryakıt alımı yasaklandı!

Valilik yasakladı. Bingöl Valiliği zorunlu haller dışında, bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan akaryakıt alımını yasakladı.

Valilik yasakladı! Bidonlarla akaryakıt alımı yasaklandı!
20 Mart 2017 Pazartesi 15:10

Bidon ve şişelerle akaryakıt alımı yasaklandı. Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt istasyonlarından zorunlu haller dışında, bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan akaryakıt alımı ve satışının yasaklandığı belirtildi.

Valilikten yapılan açıklamada, il sınırları içerisinde akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alış ve satışının denetlenmesi ve elektronik bildirim sisteminin usulüne uygun kullanımının denetlenmesine dair karar alındığı ifade edildi.

Türkiye'nin terörle mücadelede çok hassas bir dönemden geçtiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

T.C.
BİNGÖL VALİLİĞİ
İL BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
 
BASIN DUYURUSU
(AÇIKTAN YAKIT ALIŞ SATIŞININ DENETLENMESİ)

 
 


Bingöl İl Sınırları İçerisinde Akaryakıt İstasyonlarından Bidon, Şişe Ve Benzeri Kaplarla Ya Da Açıktan Yakıt Alış Satışının Denetlenmesi Ve Elektronik Bildirim Sisteminin Otomasyon Sistemi) Usulüne Uygun Kullanımının Denetlenmesine Dair Karar :
 
KARAR TARİHİ     : 10/03/2017
KARAR SAYISI      :2017/09
 
Amaç
Madde 1-
Ülkemizin terörle mücadelede çok hassas bir dönemden geçtiği ve yasadışı terör örgütlerinin eylem sürecini artırmaya çalıştığı bu günlerde huzur ortamını bozmak için özellikle provokatif nitelikli eylemlerde kullanılan Molotof bombası yapmak ve muhtemel güvenlik zafiyeti oluşturmak için bidon, şişe ve benzeri kaplarla benzin, mazot, gaz vb. yanıcı madde tedarik edilmeye çalışıldığı, mevcut mevzuat incelendiğinde akaryakıt istasyonlarında bidon, şişe ve benzeri kaplarla yanıcı maddelerin satışını engelleyici yasal bir düzenleme bulunmadığı için ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt satışına denetim getirilmesi ve akaryakıt istasyonlarında bulunan otomasyon sisteminin kullanımına ilişkin ilke, usul ve esaslarla ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasının sağlanması ve denetlenmesi amaçlanmıştır.
 
Kapsam
Madde 2-
Bu karar, Bingöl il sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alım ve satışının düzenlenmesi ve akaryakıt istasyonlarında bulunan otomasyon sisteminin mevzuat hükümlerine göre kullanımının sağlanması hususlarını kapsamaktadır.
 
Hukuki Dayanak
Madde 3-

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu (9/ç ve 11/a-c Maddeleri)
5326 Sayılı Kabahatler Kanunu (32. Maddesi)
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu (7, 19 ve 20. Maddeleri)
27/05/2014 Tarihli Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği (7. Maddesi)
1240 Sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim
Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Karar
Hükümlerine dayanmaktadır.
                                                                                                 
İl’de Huzur ve Güvenliğin Sağlanması
Madde 4-
5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun;
9.  Maddesinin (ç)  bendinde  “Kanun,  tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının
verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için Valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler”,
11.Maddesinin  (a) bendinde  “Vali,  il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.”
(c) Bendinde “ İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66.ncı madde hükmü uygulanır.”   
Hükümleri yer almıştır.
 
Emre Aykırı Davranış
Madde 5-
5326 Sayılı Kabahatler Kanununun “Emre Aykırı Davranış” başlıklı 32.nci Maddesi; “
(1) Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye kabahatler kanununa göre idari para cezası verilir bu cezaya, emri veren makam tarafından karar verilir.
(2) Bu madde ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir. “ hükmü amirdir.
 
Genel Esaslar
Madde 6-

Bingöl il sınırları içerisinde zorunlu haller dışında akaryakıt istasyonlarından bidon,
şişe vb. kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satımı yasaklanmıştır.
İlgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak şartı ile açıktan zorunlu hallerde bidon,
şişe vb. kaplarla benzin, mazot, gaz vb. yakıt satışı yapılmadan önce ilgili kolluk birimine bildirilecek ve yakıt almak isteyen kişinin kimlik fotokopisi alınacak, fotokopinin arka yüzüne kendi el yazısı ile adres ve telefon bilgileri alınacak, yakıtı alış sebebi de belirtilecek, ayrı ve sadece firma yetkilisinin erişebileceği, gizliliğe ilişkin tedbirler alınmış olarak muhafaza edilecek ve bağlı bulunduğu Polis Merkezi Amirliğine/Jandarma Karakol Komutanlığına 24 saat içerisinde teslim edilerek kolluk tarafından da belgeler dosyasında muhafaza edilecektir.
Akaryakıt istasyonlarında açıktan yakıt alan kişilerin kimlik belgelerinin tutulduğu
dosya ve klasörler bağlı bulunan Polis Merkezi Amiri/ Jandarma Karakol Komutanı tarafından gerekli görünen hallerde denetlenebilecektir.
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanununun 7. Maddesinde dağıtıcı lisansı sahiplerinin
teknolojik yöntemleri içeren denetim sistemini kurmak ve uygulamakla yükümlü oldukları, sistemi kurmadığı ya da Kurumca belirlenen usul ve esaslara uygun denetimi sağlayamadığı tespit edilen dağıtıcılara aynı kanunun 19. Maddesinde öngörülen idari para cezalarının uygulanacağı hükmü getirilmiştir. Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliğinin 7. Maddesinde
talimatta belirlenen süreler içerisinde yapılmamış bildirimler ile hatalı bildirimler hakkında, Petrol Piyasası Kanununun 19 ve 20. Maddeleri hükümlerinin uygulanacağı belirtildiğinden,  akaryakıt alan araçlara ait bilgiler akaryakıt istasyonları tarafından zamanında ve doğru olarak otomasyon sistemine kayıt edilecektir. Otomasyon sisteminde yer alması gereken bir bilginin yer almaması, bilgilerin sisteme uygun şekilde ve zamanında girilmemesi veya bildirimlerde yer alan bilginin gerçeği yansıtmaması halinde ilgili akaryakıt istasyonu sorumluları hakkında yapılan tespit kolluk görevlilerince gerekli yasal müeyyide uygulanmak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bildirilecektir.
 
Cezai Hükümler
Madde 7-
5442 Sayılı  İl  İdaresi  Kanunun 9 ve 11’nci Maddesi  gereğince alınan bu
Kararın 1,2 ve 3. Maddesine uymayan akaryakıt istasyonu sorumluları hakkında,  fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32’nci Maddesi ve diğer hükümleri gereği, 4. Madde hükümlerine uymayan akaryakıt istasyonu sorumluları hakkında, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 19 ve 20. Maddeleri hükümleri uygulanır, ayrıca fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32’nci Maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılır. 
 
Yürürlülük
Madde 8-

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
Yürütme
Madde 9-

Bu Kararı Bingöl Valiliği yürütür.
 
Kamu düzeninin sağlanması, vatandaşımızın huzur, güvenini sağlamaya yönelik çalışmalarımız aralıksız ve tavizsiz devam edecektir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
BİNGÖL VALİLİĞİ
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.