Tutuklanan Ayla Akat Ata ve Fırat Anlı kimdir?

Savcılık tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen DBP Eski Bakman Milletvekili Ayla Akat Ata ve HDP Eş Genel Başkanı Fırat Anlı tutuklandı. Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak'ın ise sorgusu devam ediyor. Peki Ayla Akat Ata kimdir?

Tutuklanan Ayla Akat Ata ve Fırat Anlı kimdir?
30 Ekim 2016 Pazar 21:45

Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı, savcılık sorgulamalarının ardından tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevkedilmişti. Mahkemede hakim karşısına çıkan HDP Eş Başkanı Fırat Anlı ve eski BDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata  mahkeme tarafından tutuklandı. Diyarbakır Belediye Başkanı Gülten Kışanak'ın ise sorgusu devam ediyor. 

Haklarında tutuklanma talebiyle Diyarbakır Adliyesine sevkedilen HDP'li Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak'ın sorgusu sürerken, HDP Eş Genel Başkanı Fırat Anlı ve BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, hakim karşısına çıktı.  Kapatılan DTP’nin Batman eski Milletvekili Ayla Akat Ata da çıkarıldığı savcılıkta sorgusundan sonra tutuklaması istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 

Ayla Akat Ata kimdir?

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İnsan Hakları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Göç-Der ve Diyarbakır Kadın Platformunda üye olarak yer aldı. Ayrıca evli ve bir çocuk annesidir. Çözüm süreci'nin ilk görüşmesi için Ahmet Türk ile birlikte İmralı'ya giden 1. BDP Heyeti'nde yer aldı. TOHAV ve Göç-Der üyesi. Diyarbakır Kadın Platformu kurucuları arasında yer aldı. PKK'nın hapisteki lideri  terörist Abdullah Öcalan'ın avukatları arasında yer aldı. 2003'te Mardin'de aralarında rütbeli subayların da bulunduğu 405 askere açılan tecavüz davasında müşteki avukatlarındandı.

Ayla Akat Ata, HDP'li Gülten Kışanak ve Fırat Anlının gözaltına tepki için yaptığı protestoda gözaltına alınmıştı. 

Fırat Anlı Kimdir?

1971 yılında Diyarbakır’da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra siyasi partiler rejimi konusunda yüksek lisans yaptı.

1994’te Halkların Demokratik Partisi (HADEP) Diyarbakır İl Başkanı oldu. 1995’te Diyarbakır’da, 1996’da Ankara’da tutuklandı.

2003-2004 yılları arasında Demokratik Halklar Partisi (DEHAP) İl Başkanlığı yaptıktan sonra 2004’te Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı oldu.

2009’da Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır İl Başkanı olduğu dönemde Avrupa Parlamentosu, Sosyalist Enternasyonel ve birçok uluslararası konferans ve toplantılara katıldı.

KCK operasyonları kapsamında 2009 yılında tutuklandı ve 40 ay cezaevinde kaldı. 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olan Anlı iki çocuk babasıdır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.