Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı yasalaştı - Maarif Vakfı nedir?

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı Genel Kurulda yapılan oylamada kabul edilerek yasalaştı. Merkezi İstanbul'da olacak Maarif Vakfı'nın görevleri ne olacak? Türkiye Maarif Vakfı ile ilgili detaylar haberimizde.

Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı yasalaştı - Maarif Vakfı nedir?
17 Haziran 2016 Cuma 09:24

Türkiye Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı görüşmeleri nihayet sona erdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Maarif Vakfının kurulması ile ilgili görüşmeler sona erdi. TBMM Genel Kurulunda yapılan oylama ile Türkiye Maarif Vakfı Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.Peki Türkiye Maarif Vakfı'nın görevleri ne olacak? Yasalaşan kanuna göre Maarif vakfı eğitime nasıl hizmetler sunacak?

Yurt dışında açılan Türk okullarını, kendi bünyesine alacak olan bir vakıf olarak hizmet verecek  Maarif Vakfı'nın merkezi İstanbul'da olacak. Kurulacak Türkiye Maarif Vakfı'nın görevleri neler olacak şöyle bir bakalım;

Maarif Vakfı;


-- TBMM tarafından kabul edilen Türkiye Maarif Vakfı Kanununa göre vakıf; yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açabilecek.

-- Kurumlarda görev alacak eğitmenleri yetiştirecek Maarif Vakfı, bilimsel araştırma yapabilecek, yeni metotlar geliştirebilecek.

-- Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler ile bunların devamı sayılacak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri, bakanlıkça uygun görülen eğitim amaçlı internet sitesi gibi yayın organları, yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler kuracak.

-- Benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla yasal sınırlar içerisinde ortaklık dahil her türlü işbirliği yapacak olan vakıf, öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destek sağlayacak.

-- Türkiye Maarif Vakfı; bilimsel araştırmalar, araştırma-geliştirme çalışmaları gerçekleştirecek, çalışmalara destek olacak, bu çerçevede süreli, süresiz yayınlar yapacak, sempozyum, konferans ve çalıştaylar düzenleyecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde bulunacak.

-- Ayrıca eğitim kurumlarında eğitmenlik, okutmanlık, danışmanlık ve akademisyenlik gibi görevleri üstlenecek kadroları yetiştirmek amacıyla eğitim tesisleri kuracak, eğitim programları düzenleyecek, dünyanın farklı yerlerinde bu eğitim programlarına katılımı teşvik edecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları maddi olarak destekleyecek.

Maarif Vakfı maddi gelirini nasıl sağlayacak?

Maarif Vakfı genel olarak bu hizmetleri gerçekleştirebilmek için kendine gelir sağlayabilecek işletmeler kurabilecek. Vakıf kurduğu işletmeleri veya faaliyetleri, tüzel veya gerçek kişilerle ortaklaşa yapabilecek.

Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler kuramayacak.

Türkiye Maarif Vakfı, yıl içinde elde ettiği brüt gelirin en fazla üçte birini mali, idari, hukuki ve bunlara yardımcı işlerde çalışan personel, yönetim ve idame masrafları ile ihtiyatlara, kalan üçte ikisini ise vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için çalışan personele ve mal varlığını artıracak yatırımlara ayıracak.

Türkiye Maarif Vakfı'nın organlarında görev alanlar, Pasaport Kanunu'nun ilgili madde kapsamındaki Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikler nezdindeki müşavirlere tanınan haklardan yararlanacak.

Vakıf, yurt içi ve yurt dışında iktisadi işletme veya sermaye şirketi kurabilecek, devralabilecek ve ortak olabilecek.

Vakfın gelirleri, ulusal ve uluslararası fonlardan aktarılan hibeler de dahil olmak üzere her türlü şartlı, şartsız bağışlar, yardımlar, yurt içi ve yurt dışı her türlü ürün, hizmet, menkul, gayrimenkul, irat ve vasiyet bağışları, ayni ve nakdi yardımlar, vakıf faaliyetlerinden elde edilen muhtelif gelirler, iktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanan gelirler, vakıf taşınır ve taşınmaz varlıkları ile diğer haklarının değerlendirilmesiyle sağlanan gelirler, Bakanlar Kurulu kararıyla genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak tutarlardan oluşacak.


 


Etiketler; #Maarif Vakfı
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.