TSK ilk okul mezunu, uzman çavuş ve onbaşı alımı yapacak - Resmi Gazete'de yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ilkokul mezunu uzman çavuş ve onbaşı alımı yapacak. Peki TSK uzman çavuş ve onbaşı alımını nasıl yapacak? Başvuru şartları neler? İşte detaylar...

TSK ilk okul mezunu, uzman çavuş ve onbaşı alımı yapacak - Resmi Gazete'de yayımlandı
09 Ocak 2017 Pazartesi 12:59

Geçtiğimiz günlerde OHAL kapsamındaki 682 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnameyle (KHK) TSK'ya personel alımı ilanı duyuruldu. 

Resmi Gazete'de "İlköğretim mezunlarından ihtiyaç duyulacak özel ihtisası gerektiren sınıf, branş ve ihtisaslarda çok üstün başarı belgesi alanlar; kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının kararı ile uzman erbaş olarak alınabilirler. Bunların uzman çavuşluğa yükselmelerinde lise mezunu olma şartı aranmaz." diye yayımlanan karar yüz binlerce kişiye umut oldu. İşte TSK personel alımından önemli detaylar...

Başvuru şartları neler?

Yeni KHK ile personel alımı açıklansa da TSK henüz ilkokul mezunun alınma şartlarını açıklamadı. Ama TSK uzman onbaşı ve çavuş alımını aşağıdaki şartlara göre yapıyor.

İşte başvuru şartları:

- 01 Ocak itibarıyla 25 yaşını bitirmemiş olmak.

- Askerlik hizmetini tamamlamış veya yapıyor olmak.

- Askerlik hizmeti sona eren adaylar için, terhis tarihinden itibaren üç yıldan fazla süre geçmemiş olmak.

- Askerlik hizmeti devam eden adaylar için başvuru kılavuzunda belirtilen tarihten önce terhis olacak olmak.

- Adaylar seçim aşaması sınavlarına geldiklerinde öncelikle başvuru evraklarının incelenmesi / kayıt kabul faaliyetleri yapılmaktadır. Burada yapılacak kontrollerde başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşılan veya evraklarının yanlış olduğu tespit edilen adayların işlemleri iptal edilmektedir.

- Yazılı sınavda; sözel (Atatürkçülük ve inkılap tarihi, kompozisyon vb.) ve sayısal (temel matematik, dört işlem vb.) konulardan oluşan toplam beş soru sorulmaktadır. Yazılı sınav sonuçları mülakat esnasında değerlendirilmektedir. Yazılı sınavın baraj notu bulunmamaktadır.

- Sağlık Muayenesi; Ön sağlık muayenesinde aşağıdaki hususlar aranır:

- Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziki görünüşü kusursuz olmak (Göğüs kafesi ve omurgasında şekil bozukluğu olmamak, şaşı ve renk körü olmamak),

- Vücudun herhangi bir yerinde yanık, ameliyat, jilet ve cilt hastalığı vb. izler bulunmamak,

- Yazlık kıyafet giyildiğinde; vücudun görünen yerlerinde 20 cm2’den büyük, görünmeyen yerlerinde 50 cm2’den büyük veya büyüklüğüne bakılmaksızın dini, siyasi, cinsellik ve şiddet içerikli dövme bulunmamak,

- Ağız, ve diş yapısı ile sağlıkla ilgili diğer hususlarda, TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen ölçütlere uygun olmak,

- Türkçeyi kusursuz konuşmak (Dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, boğumlanma vb. olmamak),

- TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen boy ve kilo sınırları içinde olmak koşulları aranmaktadır.

Fiziki mülakat; Adaylar; mekik koşusu (veya 1500 m. koşu), mekik ve şınav branşlarından teste tabi tutulmaktadır. Fiziki yeterlilik testi standartları için www.kkk.tsk.tr internet adresinden "İnsan Kaynakları" bölümüne bakınız. Adaylar, her bir branştan puan aldıkları takdirde bir sonraki aşamaya katılmaya hak kazanacaklar; bir veya daha fazla branştan puan alamadıkları takdirde başarısız sayılmaktadır.

100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede yüzde 30 yazılı sınav, yüzde 40 mülakat ve yüzde 30'da FYT notu etki ediyor. Kayıt kabul, yazılı sınav, ön sağlık ve FYT aşamasından sonra aynı gün içerisinde yapılacak olan mülakatta 100 puan üzerinden en düşük 70 puan alınması gerekiyor. Değerlendirme puanın etkileyecek olan sözlü sınavda ise adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi unsurları gözlenerek puanlanacak.

Değerlendirme notunu etkileyecek olan bir diğer madde ise  FYT notu. Bunun puan adayın katıldığı her branştan aldıkları puanların toplanıp branş sayısına bölünerek elde edilecek.  Branştan elenen adaylar, bir kere daha elendikleri branşa ya da branşlara girme hakkınna sahip olacak. 





 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İSMAİL - 7 yıl önce
ALIMLAR NE ZAMAN BAŞLIYACAK
Avatar
ahmet - 7 yıl önce
ne zman alınacak acıl bır bılgı varmı
Avatar
celal - 7 yıl önce
Alımlar nezaman
Avatar
ramazan - 7 yıl önce
Yaşı biraz geriye alsalar cok daha güzel olur benim 28 olamıyorum
Avatar
hakan - 7 yıl önce
başvurular ne zaman bi haber verin bari
Avatar
Hasan - 7 yıl önce
Alımlar başlasın artık başvuru yapmak istiyorum
Avatar
araz - 7 yıl önce
Alımlar ne zaman gardaş bi haber verin daha
Avatar
Ümit - 7 yıl önce
Alim nezamn