TBMM'de Nasreddin Hoca ve Eşleri Gündem Oluşturdu.

'Nasreddin Hoca ile Düşünmeyi Öğrenmek' isminde basılan ve 8 yaş üzeri çocuklara okullarda dağıtılan kitapta ”Çok eşliliğin olağan ve sevimli gösterilmeye çalışıldığını” savunan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

TBMM'de Nasreddin Hoca ve Eşleri Gündem Oluşturdu.
01 Mart 2016 Salı 17:55

ÇOCUKLARIMIZA ÇOK EŞLİLİK SEVİMLİ GÖSTERİLİYOR!

'Nasreddin Hoca ile Düşünmeyi Öğrenmek' kitabında “Seçme ve Fark Etme” bölümünde yer alan “İki Eş” isimli öykünün velilerce tepkiyle karşılandığını belirten CHP Milletvekili Didem Engin, Nabi Avcı’ya bu kitaptan kadar kaç adet basıldığını ve hangi okullara satıldığını sordu.

ÇAĞDAŞ TÜRKİYE'NİN AİLE YAPISINA AYKIRIDIR!

Pratik zekası ve ustaca verdiği cevaplarla öne çıkan Nasreddin Hoca’nın bu kitapta “iki teyze kızı ile evli bir adam” olarak yansıtıldığını vurgulayan Engin : “Kitabın arka kapağında çocuklara Nasreddin Hoca fıkraları üzerine biraz daha düşünerek alt metinlerini okuma becerisi kazandırmanın ve derinlerde yatan felsefi kavramlarla tanıştırmanın amaçlandığı yazıyor. Ama aslında çok eşliliği gencecik zihinlerin bilinçaltına sinsice yerleştirme ve sevimli gösterme çabasını yansıtmaktadır. Bu durum çağdaş Türkiye’nin aile yapısına ve toplumsal değerlerine de aykırıdır. Gelişmiş ülkeler okul öncesi eğitimden başlayarak yaratıcı beyinler yetiştirmeye çalışırken, ülkemizde böyle bir kitabın okullarımızda tavsiye edilmesi, geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza nasıl çağ dışı bir eğitim sunulduğunun ve geleceğimizi nasıl kaybetmekte olduğumuzun tipik bir göstergesidir.” dedi.

Çok Eşli Nasreddin Hoca...

Kitaptaki öyküye göre Nasreddin Hoca, Leyla ve onun teyzesinin kızı Ceren isimli iki eşi olan biri olarak yansıtılıyor. Leyla ve Ceren de, kimi daha çok sevdiğini öğrenmeye çalışmak için Nasrettin Hoca’yı sıkıştıran ve bu sebeple sürekli birbirleriyle yarışan kadınlar olarak anlatılıyor.

Kitapta öyküye ilişkin sorularda ise “Nasreddin Hoca iyi bir koca mıdır?”, “Nasreddin Hoca’nın verdiği cevap iki kadını da mutlu eder mi?”, “Nasreddin Hoca neyi ölçüt alarak iki eşi arasında seçim yapmaktadır?” gibi çocuklarda kafa karışıklığı yaratabilecek sorular yer alıyor. Engin, Bakanlığın bu durumdan haberdar olup olmadığını sordu.

"Bu ve benzeri kitaplar Bakanlığınız tarafından herhangi bir ön denetimden geçirilmemekte midir?. Kitaplardaki cinsiyetçi öğeler bugüne dek neden ayıklanmamıştır? İktidarınız bu konuda neden yeterince istekli bir tutum sergilememektedir? Bu kitabın eğitimcilerce tavsiye edilmesi ve öğrencilerce okunmasını önlemek için şimdiye dek Bakanlığınız nezdinde herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bu kitaba ilişkin Bakanlığınıza gelen herhangi bir şikâyet mevcut mudur?” sorularının da yanıtlanmasını istedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.