Süt izni kullanacak anneler için önemli karar

İzmir'de süt izni kullandığı sırada çalıştığı banka tarafından performans yetersizliği nedeniyle işten çıkartılan ve açtığı dava sonucu işe iade edildi. BİMER'e şikayette bulunan bankacı Evla Fazlı BİMER tarafından haklı bulundu. 

Süt izni kullanacak anneler için önemli karar
14 Şubat 2017 Salı 21:49

İzmir'de süt izni kullandığı sırada çalıştığı banka tarafından performans yetersizliği nedeniyle işten çıkartılan ve açtığı dava sonucu işe iade edilen şube müdür yardımcısı Evla Fazlı, bu kararın çalışan bütün hamile kadınlar için emsal bir karar olduğunu söyledi.

SEBEP PERFORMANS YETERSİZLİĞİ

Evla Fazlı, haziran ayında çalıştığı bankada kendisi gibi süt izni olan 2 arkadaşıyla beraber performans yetersizliği nedeniyle işten çıkartıldığını ve konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti.

Bankada hamile olarak çalıştığı dönemde hamile arkadaşlarından birisinin özel durumlarına rağmen çok çalıştırılmalarından dolayı BİMER'e şikayette bulunduğunu anlatan Fazlı, durumu tespit için bankaya müfettişin geldiğini kaydetti.

Müfettişin kendilerini haklı bulduğunu belirten Fazlı, "İşten çıkartılma sebebimiz BİMER'e yaptığımız şikayet. 1 hafta sonra müfettiş geldi, çalışma sürelerini istediler, uzun bir araştırma yaptılar. Yaptığı araştırmanın sonucunda bizi haklı buldu. Hamilelik süresince fazla mesai yapmamamız ve hafta sonu çalışmamamız gerektiğini söyledi." dedi.

''KARNIM BURNUMDA, SON GÜN BİLE ÇALIŞTIRDILAR''

Doğum iznine çıkmadan önce ve doğum izninden geldiğinde çok zor durumlarda kaldığını aktaran Fazlı, "Sürekli dışarıda olmamız gerekiyordu, karnım burnumda. İzne ayrılmadan son gün bile çok fazla çalıştırdılar. Normalde her 3 ayda bir performans ölçümlenir, ilk çeyreği kaçırdım, 3 ay ölçümlenmeyecekti, yapacağım satışlar diğer personele verildi, benim karnem yoktu, o süreç içerisinde. Sürekli aranarak niye satmıyorsun falan diye soruldu hep. Süt iznimi akşam kullanıyordum, akşam süt izni için eve gidiyordum, toplantı var diye geri çağrılıyordum, sürekli psikolojik baskı vardı iş anlamında. 15 Şubat tarihinden 24 Haziran'a kadar performansım ölçümlenmiyordu benim. Performansın yetersiz denilip işten çıkarttılar." diye konuştu.

Davayı kazandığına inanamadığını söyleyen Fazlı, kararı duyduğunda çok mutlu olduğunu belirtti. Fazlı, "Çalıştığın süre boyunca çalıştığın yere ihanet edemiyorsun, hakkını arayamıyorsun, ben hakkımı aradım birilerine emsal olacak bir karar elde ettik, inşallah onlar da korkusuzca haklarını ararlar. Korkmasınlar haklarını arasınlar." dedi.

Fazlı'nın avukatı Emre Sümer, davanın kısa sürede sonuçlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, "Bir anne için, bayan için çalışmak da çok önemli. Çalışma hakkının mahkemece kendine teslime dilmesi, mahkemenin süt izni kullanmasından dolayı işten çıkartılması sonrasında kendisine annelik hakkını teslim etmesi, bizim için sevindirici." dedi.

Bankacılık sektörünün sert ve rekabete dayalı bir sektör olduğunu belirten Sümer, hamile bayanların bu sektörde zarar gördüğünü kaydetti.

Sümer, müvekkilinin süt izni kullanırken performans yetersizliği nedeniyle işten çıkartılmasının soyut" bir gerekçe olduğunu belirterek, "Mahkeme bizim meramımızı anladı gerekçenin "soyut" olduğunu, müvekkilin performansın yeterli olduğunu asıl sebebin süt izni kullanması olduğunu kararında göstermiş oldu." dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.