Suriyeliler vatandaşlığa geçerse neler değişecek? Kimler Türk vatandaşı olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'te sığınmacı Suriyelilerden 5 yılını dolduranların vatandaşlığa geçeceğini açıklamasından sonra, birçok soru akıllarda kazındı. Peki Suriyeliler Türk vatandaşlığına geçtiği taktirde nelerden yararlanabilecek, neler değişecek? Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığı ile ilgili detaylar haberimizde.

Suriyeliler vatandaşlığa geçerse neler değişecek? Kimler Türk vatandaşı olacak?
06 Temmuz 2016 Çarşamba 15:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kiliste düzenlenen organizasyonda Suriyeli sığınmacılara verdiği Vatandaşlık müjdesinden sonra, sürecin nasıl olacağı ve kimlere vatandaşlık verileceği merak ediliyor. Suriyelilere verilen vatandaşlık sonrasında, Türk vatandaşlığına geçen Suriyelilerden nelerin kesileceği ve nelerden yararlanabileceği merak ediliyor. Suriyelilere vvatandaşlık ile ilgili merak edilen detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu akşam bir müjde vermek istiyorum. Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler var. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımızın attığı adımlar var. Bakanlığımız oluşturduğu ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize, bu yardımı, bu desteği yaparak vatandaşlık imkanını vereceğiz." diyerek Suriyelilere vatandaşlık müjdesini vermişti.

Kimler Türk Vatandaşlığına geçebilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık müjdesinden sonra, kimlerin vatandaşlığa geçeceği konuşuluyor. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan,  "Suriyelilerin vatandaşlığı, ancak istihbarat raporlarına göre, sicili temizse, dil biliyorsa, Türkiye'ye katma değer katacak gibi 8 -10 başlığı sağlıyorsa olabilecek" şeklinde konuştu.

Suriyeliler vatandaşlığa geçerse neler değişecek?

Bilindiğü gibi Suriyeli sığınmacılar, üniversitelere sınavsız geçebiliyorlardı. Vatandaşlığa geçtikleri taktirde, sınavla geçiş olacak. 

Vatandaşlığa geçen Suriyeli öğrencilere verilen 1200 TL burs kesilecek.

Suriyelilere verilen kira yardımı kesilecek ve SGK primi alınacak.

Kaç Suriyeli Vatandaşlığa Başvuracak?

Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli'den kaçının vatandaşlık için başvuracağı merak konusu ama İzmir'de geçen hafta yapılan bir çalışma, bunun ipuçlarını veriyor. Aralarında Suriyeli işverenlerin de bulunduğu 4 bin 800 ayakkabı imalathanesinde çalışan 3 bin 500 Suriyeli'ye çalışma izni çıkarılmak istendi. Ancak hem kendilerinin istememesi hem de çalıştıkları işyeri sahiplerinin isteksizlikleri nedeniyle sadece 550 Suriyeli 'çalışma izni' için başvurdu. Suriyeli işveren ve çalışanlar, 'ödeyecekleri yeni vergi ve devletin keseceği sosyal yardımları' nedeniyle, çalışma izni almaya veya vatandaşlığa geçmeye sıcak bakmıyor.

Suriyelilerin vatandaşlığa geçmesi ekonomiye katkı sağlar

Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin, Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle pek çok sorunun çözülebileceği ve ekonomiye katkı sağlanabileceğini ifade etti. Alkin; "Türkiye, böyle bir nüfusu sığınmacı statüsünde fazla bekletemez. Suriyelilerin çoğunluğu, çeşitli meslek dallarında ciddi tecrübeye sahip ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlayabilir. İçlerinde, işadamları, imalat sanayinde işgücü, sanatçı, bilim adamları var." AK Parti'nin 1 Kasım'da en yakın rakibine 11 milyon 570 bin oy fark attığını belirten Alkin, "Oy transferinden bahsedilmek için birbirine yakın oy alan iki parti olması lazım. 11 milyon farkın olduğu yerde, seçmen transferinden bahsetmek yanlış" değerlendirmesinde bulundu.

Terör veya Sınırdan uyuşturucu kaçakçılığına neden olabilir

AB ve Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Suriyelilere mülteci veya vatandaşlık verilmesi süreçlerinin iyi incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Köni; "Almanya'ya işçi olarak giden Türklerin büyük bölümü dönmedi. 30 senedir Almanya'da kalıp da Almanca öğrenmeyen Türkler var. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için tedbirler alınması gerekiyor. Mülteci olduğunda, Suriyelilere kendi din, dil ve kültürlerini vermek, eğitim müesseselerini oluşturmak, hatta iş bulmak zorundasın. Ama vatandaş olduğunda, bu zorunluluklar yok. Suriyeliler ikincil vatandaş durumuna düşerlerse, terör veya sınırdan uyuşturucu kaçakçılığına neden olabilir." dedi.



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.