Suriye ve Irak tezkere süreleri uzatıldı! Karar Resmi Gazete'de

TBMM Irak ve Suriye tezkerelerinin sürelerinin uzatılması ile ilgili kararını verdi. Tezkere kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Suriye ve Irak tezkere süreleri uzatıldı! Karar Resmi Gazete'de
02 Ekim 2016 Pazar 09:19

Irak ve Suriye tezkereleri ile ilgili karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Gazetedeki karar da Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem verildiği belirtilirken Suriye'nin Türkiye'ye yönelik silahlı eylem ve bombalı saldırılar gerçekleştirildiği kaydedildi. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü ön planda tuttuğu kararda BM Güvenlik Konseyi'nin  kararlarınada atıfta bulunuldu. Kararda BM Güvenlik Konseyi kararında da bu ülkelerdeki terör faaliyetlerinin kınanarak DAEŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesinde, sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunulduğu hatırlatıldı.

Dün yoğun çalışmalarına başlayan TBMM'nin Resmi Gazete'de yayımlanan tezkere kararı:

"Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye'deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı ulusal güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak için hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, gerektiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre gerekli düzenlemelerin yapılması için TBMM'nin 03.09.2015 tarihli ve 1098 sayılı kararıyla hükümete verilen bir yıllık izin süresinin Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca 02.10.2016 tarihinden itibaren 30.10.2017 tarihine kadar uzatılmasına dair karar."

Kararda, bu değerlendirmeler ışığında 1098 sayılı TBMM kararı ile 02.10.2015'ten itibaren bir yıl uzatılan, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin süresinin 02.10.2016'dan itibaren 30.10.2017'ye kadar uzatılmasının Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca TBMM Genel Kurulu'nun 01.10.2016 tarihli 1. birleşiminde kabul edildiği ifade edildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.