'Sadece Halep'te değil Suriye'nin her yerinde durum kötü'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Colville, "Sadece Halep'te değil Suriye'nin her yerinde durum kötü. Birçok yer hala kuşatma altında. İnsanlar aylardır yiyeceksiz kaldı." dedi.

'Sadece Halep'te değil Suriye'nin her yerinde durum kötü'
13 Aralık 2016 Salı 21:15

 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Suriye'nin Halep kentinin doğusunda yaşananları engellemek için büyük devletlerin gerekli çabayı göstermediğini ifade etti.

Sözcü Colville, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun bombardıman altındaki şehrin doğusunda bulunan sivillerin korunması için uluslararası toplumun Beşşar Esed rejimine daha fazla baskı yapması gerektiğine vurgu yaptı.

Halep'in doğusundan kaçan, etrafı sarılan veya ele geçirilen sivillerin uluslararası hukuk çerçevesinde korunması gerektiğinin altını çizen Colville, "Hiçbir sivil kötü muameleyi haketmiyor. İster sivil olsun ister savaşçı, ele geçirilen yaralı herkese ayırım gözetmeksizin tıbbi müdahelede bulunulması gerekiyor. Esed rejimi bunu yapmakla yükümlüdür." dedi.

Colville, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, operasyonların devamı halinde yaklaşık iki ay içerisinde Halep'in doğusunun tamamen harap olacağı şeklinde ekim ayı başlarında yaptığı uyarının şu an gerçekleştiği yönündeki yorumlara da değinerek, "Uluslararası toplumun yani devletlerin bunu engellemesi gerekiyordu. Büyük güçlerin Halep'te bu yaşananları engellemek için gerekli çabayı göstermediği açık şekilde ortada." dedi.

"Halep'in doğusu cehennem gibi"
Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana Esed rejimi ile iletişimlerinin kısıtlı olduğuna dikkati çeken Colville, defalarca Halep'e erişim izni istemelerine rağmen her defasında rejimin bunu reddettiğini aktardı.

Colville, Halep'in doğusundan rejim kontrolündeki batıya geçen yaşları 30 ila 50 arasında değişen ve kaybolduğu iddia edilen yüzlerce sivil erkeğin akibetiyle ilgili Esed rejimi ve Rusya'dan bir bilgi alamadıklarının altını çizdi.

Şehrin doğusundaki durumla ilgili "kaotik" ve "cehennem gibi" sözlerini kullanan Colville, buradaki sivillerin sayısına ilişkin hiçbir şekilde tahminde bulunamadıklarını kaydetti. Colville, "Kimse bunu bilmiyor. Dün gece binlercesi oradaydı, ama şimdi ne kadar kaldı bilemiyoruz." ifadesini kullandı.

"İdlib'te de ağır bombardıman devam ediyor"
Colville, Halep'te rejim yanlılarının sokaklardaki kutlamalarıyla ilgili bir soru üzerine de, "Bu dehşet verici bir durum. Sadece Halep'te değil Suriye'nin her yerinde durum kötü. Birçok yer hala kuşatma altında. İnsanlar aylardır yiyeceksiz kaldı. Halep tek başına bir hikaye değil, İdlib'te de ağır bombardıman devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Colville, bu sabah BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Esed rejimine bağlı güçlerin sivillerin evlerine girdiklerine ve kadınlarla çocukları da öldürdüklerine dair bilgiler edindik. Bize gelen bilgiye göre, Esed rejimine bağlı güçler 11'i kadın 13'ü çocuk en az 82'i kişiyi öldürdü." demişti.

"Halep'teki terör ve katliam durdurulmalıdır"
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonundan (UNICEF) yapılan açıklamada ise Halep'te ağır saldırı altındaki bir binada 100'den fazla çocuğun mahsur kaldığını duyurmuştu. AA muhabirine konuşan UNICEF Sözcüsü Christophe Boulierac, söz konusu çocukların güvenliği için mahsur kaldıkları mahalle ve binaya ilişkin bir açıklama yapamacaklarını belirtmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin ise "Halep'teki terör ve katliam durdurulmalıdır. Dünya Halep'i izliyor. Biz de kendi halkına karşı işlenen ihlalleri, sorumlularının bir gün hesap vereceği inancıyla belgeliyoruz." ifadesini kullanmıştı.


Kaynak: AA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.