Nevruz etkinlikleri UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na bildirilecek

YÖK, Uluslararası Nevruz Günü hakkında bir duyuru yayımladı. YÖK; ''21 Mart Uluslararası Nevruz Günü kapsamında planlanan etkinliklerden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun haberdar edilmesi beklenmektedir.'' ifadelerini kullandı.

Nevruz etkinlikleri UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'na bildirilecek
20 Mart 2017 Pazartesi 15:08


YÖK, Uluslararası Nevruz Günü hakkında bir duyuru yayımladı. YÖK; ''21 Mart Uluslararası Nevruz Günü kapsamında planlanan etkinliklerden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun haberdar edilmesi beklenmektedir.'' ifadelerini kullandı. YÖK tarafından yapılan duyuru şu şekilde;

''Bilindiği üzere Nevruz, geceyle gündüzün eşitlendiği ve baharın gelişinin müjdelendiği bir doğa olayı olarak pek çok kültürde önemli bir gün, bayram veya yeni yılın başlangıcı olarak benimsenmiş olup, kuzey yarımkürenin büyük bölümünde kutlanmaktadır.
 
Nevruz, 2009 yılında Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan ve Türkiye'nin katılımıyla çok uluslu dosya olarak UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmiştir. 2016 yılında ise Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetler Arası Komitesinin 11.Oturumunda Afganistan, Irak, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın da katımıyla hazırlanan yeni dosyayla katılımcı devlet sayısı 12'ye yükselmiştir.
 
Öte yandan çok sayıda devletin önerisiyle (Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Makedonya, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye ve Türkmenistan) Birleşmiş Milletlerin 10 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirildiği 64.Genel Kurulunda 21 Mart "Uluslararası Nevruz Günü" olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletlerin bu kararı, UNESCO Yürütme Kurulunun 22 Ağustos 2010 tarihinde Paris'te gerçekleştirildiği 184. Oturumunda da aynen benimsenmiştir.
 
Bu kapsamda UNESCO barış, uzlaşma, dayanışma, işbirliği ve kültürlerarası diyaloğu güçlendirmek, kültür ve doğa arasındaki ahengi ve sürdürülebilirliği vurgulamak ve somut olmayan kültürel miras bilincini güçlendirmek amacıyla üye devletleri her yıl 21 Mart Uluslararası Nevruz Gününü kutlamaya davet etmektedir.
 
Yukarıda belirtilen ana hatlarıyla özetlenen ve gerek talep edildiği takdirde mümkün olabilen destek ve katkıların sağlanabilmesi, gerekse etkinliklerle ilgili olarak uluslararası paydaşlarla bilgi paylaşılabilmesi için 21 Mart Uluslararası Nevruz Günü kapsamında planlanan etkinliklerden UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun haberdar edilmesi beklenmektedir.''

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.