Kurban eti nasıl pişirilmeli? Kavurma tarifi için uzmanından önemli ipuçları

Kurban etinin nasıl pişirileceğine dair İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı şef aşçı Çetin Eyioğlu önemli tavsiyelerde bulundu. Uzmanından 'kurban eti nasıl pişer' sorusuna yönelik ipuçları haberimizde..

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Kavurma tarifi için uzmanından önemli ipuçları
31 Ağustos 2017 Perşembe 13:22

İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı şef aşçı Çetin Eyioğlu, etin nasıl pişirilmesine dair önemli detaylara değindi. 

Eti pişirme hazırlığı ve tekniklerini mutfağında uygulamalı olarak gösteren Eyioğlu, kurban kesimden hemen sonra tüketilmemesi gereken etin, bekledikçe lezzet kazandığını ifade etti.

Kurbanın kesildikten sonra etin en az 5 saat temiz bir ortamda, dinlendirilerek sıcaklığını yitirmesi gerektiğini vurgulayan Eyioğlu, "Genelde çoğu kişi beklemiyor. Özellikle hemen kavurma yapmak istiyoruz. Bu çok güzel bir şey ancak bekletilirse daha lezzetli ve yumuşak olacaktır." diye konuştu.

Kavurma nasıl yapılamalı?

Eyioğlu, etin doğru şekilde pişirilmesinin de önemli olduğuna değinerek, "Izgarada pişirirken, mümkün mertebe ateşten 15 santimetre yüksekte olması gerekiyor. Kavurma yapılacaksa, tavanın kızdırılıp etin öyle atılması gerekiyor. Yine iç yağı, kavram yağı dediğimiz hayvanın kendi yağında kavurma yapılırsa çok lezzetli olacaktır." ifadelerini kullandı.

Pişirme yöntemine göre et seçiminin de önemine dikkati çeken Eyioğlu, "Hayvanın sırt kısmında bonfile dediğimiz yumuşak ve kesinlikle içinde kas olmayan çok lezzetli bir et vardır. Aynı zamanda onun yanında antrikot ve kontrfile vardır. Çok lezzetli etlerdir ve bunlardan ızgara yapılır. Aynı zamanda kavurma için de antrikot ve bonfile yerine, daha çok büyükbaş hayvanın kol kısmının kullanılması gerekiyor. Arka kısmına göre daha az kas bulunduğu ve daha yumuşak olduğu için kol etlerinden yapılan kavurma daha lezzetli olacaktır." dedi.

Et suyunu bırakmaması için önemli bilgi

Eyioğlu, et pişirilirken de pişirme kurallarına uyulması gerektiğini dile getirerek, "Eti kesinlikle soğuk ızgaraya veya tavaya atmayın. Mümkün olduğunca sıcak tava ya da ızgaraya atarsanız daha fazla lezzet alırsınız. Çünkü o sıcaklıkla içindeki suyu bırakmayacaktır." dedi.

Eti yakmamanın yanında iyi pişirmenin de önemli bir nokta olduğuna işaret eden Eyioğlu, "Mesela ülkemizde en çok yaptığımız hata şudur; biz eti çok çok iyi pişmiş seviyoruz. Halbuki bu çok iyi pişmiş eti yaparken yakma noktasına geliniyor, bu bence yanlış. Onun yerine vatandaşlara eti orta pişmişin biraz üstü yemelerini ama çok çok yanık şekilde yememelerini tavsiye ediyorum." önerisinde bulundu.

Eyioğlu, ateşte yakma şeklindeki pişirmenin sağlık açısından da sakıncalı olduğunun altını çizerek, uzun süre ateşe maruz kalan etin bir zaman sonra ızgara ateşindeki bütün zehirli maddeleri içine çekebileceğini, vatandaşların buna dikkat etmesinin doğru olacağını söyledi. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.