Kemal Karpat'tan Erdoğan ve 2. Abdülhamid tartışmasına cevap

Ünlü tarihçi Prof.Dr.Kemal Karpat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 2. Abdülhamid Han'ın benzerlik tartışmalarına son cevabı verdi.

Kemal Karpat'tan Erdoğan ve 2. Abdülhamid tartışmasına cevap
30 Eylül 2016 Cuma 11:03

Ünlü tarihçi Prof.Dr.Kemal Karpat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 2.  Abdülhamid Han'ın benzerlik tartışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Osmanlı ve Türkiye tarihi hakkında pek çok kitaba sahip olan Prof.Dr.Kemal Karpat, Al Jazeera Türk'ten Semin Gümüşel Güner'e açıklamalarda bulundu. "Erdoğan ve Abdülhamid’i birbirine benzetenler var. Sizce böyle bir benzerlik var mı?" sorusuna cevap veren Karpat şöyle cevap verdi:

Abdülhamid’e benzetmek siyasi moda

Son kitabım Kısa Türkiye Tarihi’nde gerek AK Parti’yi gerek Sayın Erdoğan’ı methettim. Çünkü bu parti ve Erdoğan Türkiye’nin tarihini değiştirdi.

Erdoğan ile Abdülhamid arasında belki dışarıdan bazı benzerlikler olabilir fakat temelde benzerlik yok. Abdülhamid yok olmak üzere olan bir devletin başına geldi, onu ayakta tutmaya gayret etti. Erdoğan ise 40 sene demokrasi olmak için çalışmış, ekonomik bakımdan büyük adımlar atmış, özgür ve NATO gibi kuvvetli dostları olan bir devleti yönetiyor. Şartlar birbirinden çok farklı. Erdoğan böyle bir devletin içinde yetişmiş ve onun imkanlarını kullanarak iktidar sahibi olmuştur. Dışarıdan bazı benzerlikler olabilir. Ama bunlar biraz da zorlamayladır. Abdülhamid dönemi ayrı şekilde, AK Parti dönemi ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın buna katkıları da ayrı bir dönemde geliştiği için çok ayrı şekilde ele alınmalı, öyle incelenmeli. Büyük padişahlara benzemek veyahut benzetilmek, biraz da siyasi moda.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.