İzmit-Kocaeli'de deprem meydana geldi - İstanbul'da hissedildi

İzmit'te saat 11.20 sıralarında deprem meydana geldi. İstanbul'da deprem mi oldu? Kocaeli'de deprem oldu, binalar sallandı. Son dakika depremler ile ilgili detaylar haberimizde.

İzmit-Kocaeli'de deprem meydana geldi - İstanbul'da hissedildi
15 Ekim 2016 Cumartesi 11:40

İzmit Kocaeli'de saat 11.18 sıralarında deprem meydana geldi. Merkez üssü Kocaeli olan deprem İstanbul'dan hissedildi. Peki depremin büyüklüğü ne kadar? İşte İstanbul- Kocaeli depremi ile ilgili merak edilenler haberimizde.

AFAD tarafından elde edilen verilere göre depremin 27.32 km derinlikte meydan geldiği belirtilirken, büyüklüğünün 4.8 olduğu ifade edildi. 

AFAD Açıkladı

Merkez üssünün Karadeniz, 100.90 km. Kandira (Kocaeli) olduğu açıklamada, depremin büyüklüğünün 4.8 olduğu ve 27.32 Km derinlikte meydana geldiği ifade edildi. Deprem İstanbul'da da hissedildi. 



ABD depremin büyüklüğüne 5.3 olarak duyurdu

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Karadeniz Kandıra açıklarında gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5.3 olarak verdi. Avrupa Sismoloji Merrkezi, depremin büyüklüğünü 5.2 olarak duyurdu.

11:09'da gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5 olarak geçen Kandilli Rasathanesi ise derinliği 14.4 kilometre olarak aktardı.

Karadeniz Diri Faylarında meydana geldi

Karadeniz ve çevresi, düşük depremselliğe sahip bir bölge olarak tanımlanmakta olup, en önemli depremsellik Karadeniz ile ilintili değil, KAF gibi geniş çaplı bölgesel kırıklar ile ilişkilidir. Karadeniz’ in depremselliği oldukça düşük ve kabuksaldır. Sıkışma tektoniğinin oldukça belirgin olduğu kuzeydoğu kıyıda bindirme mekanizmasına sahip depremler oluşmaktadır. Güney kıyı ise neredeyse tamamen asismik olup bir pasif kıyı olarak tanımlanabilir. Güneyden kuzeye olan tüm sıkışma gerilmesi, KAF’ın geniş çaplı sismik aktivitesi tarafından boşaltılır. Sonuçta oluşan gerilme alanı, Karadeniz’ in bir sıkışma çöküntüsü olduğu ve Kafkas kıtasal kabuğunun Karadeniz’ in okyanusal kabuğuna bindirme yaptığı yönündeki görüşle oldukça uyumludur. Deprem odak mekanizmalarının ve atım vektörlerinin incelenmesi Doğu Anadolu ve Büyük Kafkaslar’ ın deformasyon şeklindeki temel farklılığı ortaya koymaktadır. Büyük Kafkaslar’ da odak mekanizmaları bindirme tipindedir. Büyük Kafkaslar’ daki sıkışma, güney yamacındaki bindirmeler sistemi ile açıklanır. Kafkaslar’ daki tüm depremler kabuksaldır ve deprem odaklarının büyük çoğunluğu 20 km seviyesine toplanmışlardır (Dondurur, D.2008)

Kandilli rasathanesinden elde edilen verilere göre depremin büyükliği 4.8 olarak ölçülürken, depremin Karadeniz açıklarında olduğu belirtildi. 





 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.