İstiklal Mahkemeleri kayıtları gün yüzüne çıkıyor

İstiklal Mahkemesi kayıtları gün yüzüne çıkıyor. İstiklal mahkemesinde görülen 12 tane davaya ait yaklaşık 914 bin sayfa evrak yasama döneminde tamamlanıp hizmete sunulacak.

İstiklal Mahkemeleri kayıtları gün yüzüne çıkıyor
13 Şubat 2016 Cumartesi 10:40

İstiklal Mahkemesi kayıtları gün yüzüne çıkıyor. İstiklal mahkemesinde görülen 12 tane davaya ait yaklaşık 914 bin sayfa evrak yasama döneminde tamamlanıp hizmete sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Ahmet Aydın, "İstiklal mahkemelerine ait evrakın tamamı ile ilgili çalışmaların bu yasama döneminde tamamlanması ve hizmete sunulması planlanmaktadır" açıklamasında bulundu.

914 bin sayfa evrak içerisinde, İzmir suikasti, Şeyh Said isyanı davaları mahkeme zabıtlarının yer aldığını belirten Aydın, "Şark, Ankara 2, Ankara 1, Konya, Yozgat, Kastamonu, Amasya, Pozantı istiklal mahkemelerine ait karar defterlerinin Osmanlı Türkçesi’nden günümüz alfabesine çevirme işlemi tamamlanmıştır. Ancak bu mahkemelerin evrakının tasnif, elektronik ortama aktarma ve indeksini çıkarma çalışmaları devam etmektedir. İzmir suikastı davasına ait evrak Ankara 2. İstiklal Mahkemesi’nde, Şeyh Sait davasına ait evrak Şark İstiklal Mahkemesi’nde yer almaktadır. En son görev yapan Şark ve Ankara 2. İstiklal Mahkemeleri 7 Mart 1927 tarihinde görev süresi uzatılmadığından kapatılmıştır. Menemen olayı ise İstiklal Mahkemelerinin fiili olarak görev yaptığı süre içinde gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla İstiklal Mahkemeleri evrakı içinde Menemen olayına ait evrak yer almamaktadır." açıklamasında bulundu.


Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.