Giresun'da düşen askeri helikopterin düşme nedeni belli oldu

Bayramın birinci günü Giresun'da düşen ve Türkiye'yi yasa boğan Sikorsy tipi askeri helikopterin düşme nedeni belli oldu. Askeri kaynakların ön incelemesi sonucunda, helikopterin düşüşünün hava sirkülasyonundan kaynaklandığı belirtildi.

Giresun'da düşen askeri helikopterin düşme nedeni belli oldu
08 Temmuz 2016 Cuma 12:54

Ramazan Bayramı'nın birinci günü Giresun'da meydana gelen helikopter kazasında 7 kişi yaamını yitirmişti. Kaza ile ilgili birçok spekülasyon yapılırken, askeri kaynaklar kazanın detaylarını açıkladı. Askeri kaynaklardan yapılan açıklamaya göre kazaya bölgedeki ani hava değişiminin neden olduğu belirtildi.

Askeri kaynaklar helikopter kazasında "pilotaj hatasına ilişkin emare yok" açıklamasını yaptı. Ağır hava muhalefetine maruz kalan helikopterde herhangi bir arıza şüphesi de göz ardı edilmezken, ani sisle karşılaşan helikopterin 7-8 dakika boyunca bölgede inecek düz yer aradığı belirtildi.

Askeri kaynaklar, Alucra bölgesinin denize bakan tarafında Karadeniz ikliminin, İç Anadolu'ya bakan kısmında ise karasal iklim yaşandığına dikkat çekerek helikopterin düştüğü noktanın iki iklimin karşılaştığı hava sirkülasyonunun sert olduğu bir yer olduğu belirtiliyor.

Değerlendirmeye göre; kaza sırasında helikopter çok yoğun bulut kümesiyle karşı karşıya kaldı. Kazada şehit olan Pilot Yarbay Hilmi Özer ile yardımcısı Pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir, bulut kümesinden kaçmak için önce güzergah değiştirdi. Ardından iniş için düz bir alan aradı.

Uygun yer bulamayınca, daha yumuşak bir iniş için ağaçları hava yastığı olarak kullanarak düştü.

Kurmay Albay Ünal Bayhan: "Hata olsaydı oraya düşmezdi"

Kazadan yaralı olarak kurtulan Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan'ın ilk ifadesinde, "Bulutların içine girdik" dediği öğrenildi. Helikopterin pilotaj hatasından düşüp düşmediği tartışmalarına da askeri kaynaklarson noktayı koydu: Pilotaj hatası olsaydı, helikopter zaten bambaşka yere ve bambaşka şekilde düşerdi. Serbest düşüş gibi bir durumu yok, olsaydı helikopter yere çakılıp patlardı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.