Erdoğan: ''Türk Milleti ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da devletinin yanında oldu.''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Belarus İş Forumuna katıldı. Erdoğan forumda 500’e yakın Türk ve Belaruslu iş adamına hitaben bir konuşma yaptı.

Erdoğan: ''Türk Milleti ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da devletinin yanında oldu.''
11 Kasım 2016 Cuma 22:35

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere gittiği Belarus’un başkenti Minsk’te, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko ile birlikte Türkiye-Belarus İş Forumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan forumda 500’e yakın Türk ve Belaruslu iş adamına hitaben bir konuşma yaptı.

İki dost ülkenin iş çevrelerini bir araya getiren buluşmanın Türkiye ve Belarus için hayırlara vesile olmasını dileyerek ve yaptığı ziyaretten duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için de teşekkür etti.

“ZOR GÜNLERİMİZDE YANIMIZDA OLDUKLARI İÇİN BELARUS HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirmeyi planladıkları Belarus ziyaretini 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelemek durumunda kaldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ordumuzun içine sızmış bir grup terörist tarafından 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişimi, milletimizin göstermiş olduğu büyük cesaret ve fedakârlık sayesinde akamete uğradı. Bu darbe girişimine karşı milletimizin gösterdiği şanlı direnişin tarihe altın harflerle yazıldığına inanıyorum. Sayın Lukaşenko’ya ve Belarus halkına zor günlerimizde yanımızda oldukları için, verdikleri dayanışma sebebiyle bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin sağlam temellere dayanan güçlü ekonomisinin, 15 Temmuz’da bir kez daha büyük bir testten ve sınamadan geçtiğini belirterek, “Pek çok ekonomi bu ölçekte bir terör saldırısı karşısında uzun sürecek bir krize girerdi; ancak Türkiye ekonomisi çok küçük dalgalanmalarla bu süreci geride bıraktı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin 2,5 milyar dolar dövizi kendi parasına çevirerek sadece silahlı darbelere değil, ekonomik darbe teşebbüslerine karşı da ülkesinin, devletinin yanında olduğunu gösterdiğini söyledi.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDİYOR”

Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye güvenmeye devam ettiklerini gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Hâlen yürürlükte olan olağanüstü hâl uygulaması vatandaşlarımızın günlük hayatı, özellikle de iş dünyası üzerinde en küçük bir olumsuz yetki göstermemiştir, çünkü bu sadece ve sadece terör örgütleriyle mücadele amacına yönelik bir uygulamadır” diye konuştu.

Mali disiplinden taviz vermeden ekonomik reform gündemlerini takip ettiklerine işaret ederek, son dönemde açılışı yapılan büyük yatırımları hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de ulaştırmadan sağlığa, eğitimden enerjiye kadar her alanda büyük yatırımların devam ettiğini ve yenilerinin hazırlıklarının da tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ HÂLİNE GELMEYİ HEDEFLEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Esasen Türkiye’nin 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiği büyük atılımlar, demokrasiden ekonomiye geniş bir alanda pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikâyesidir. Gayrisafi yurt içi hasılamızı 230 milyar dolardan 720 milyar dolar seviyesine yükselttik. Aynı şekilde kişi başına millî gelirimizi 3 kat artırdık, ihracatımızı 5’e katladık. 2015 yılında Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda yükselen ekonomiler ortalama olarak ele aldığımızda yüzde 2 civarında büyürken, Türkiye yüzde 4 büyüyerek pozitif bir ayrışma gösterdi. Bu yılın ilk 6 ayında da benzer bir büyüme oranını yakaladık. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023 yılında gayrisafi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara, ihracatımızı 500 milyar dolara ulaştırmayı, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline gelmeyi hedeflemiş bulunuyoruz.”

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile bugün gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde kapsamlı bir vizyonun paylaşılarak ortak bir yol haritasının çizilebilmesi açısından sonra derece yararlı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinin ana gündem maddelerini ticaret, ulaştırma, telekomünikasyon, müteahhitlik ve yatırımlar başta olmak üzere iş adamlarını doğrudan ilgilendiren hususların oluşturduğunu ve 9 ayrı başlıkta iki ülke arasında anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİ İLK AŞAMADA 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ”

İki ülke arasındaki ticari hacimde, 14 yılda yaklaşık 10 katlık bir büyüme yaşandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003 yılında 49 milyon dolar düzeyindeki hacmin 2013’te 545 milyon dolara kadar çıktığını, daha sonra yaşanan düşüşle 400 milyon dolarda kaldığını aktardı ve şunları ekledi: “Bununla birlikte Türk firmalarının 3’üncü ülkeler üzerinden Belarus’a yaptıkları sevkiyatı da içeren verilere baktığımızda, aslında bu ticaret rakamlarının neredeyse 2 katına ulaştığını görüyoruz. Ancak devlet başkanları olarak bizler iki ülkenin çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu inanıyoruz. Bu çerçevede hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini ilk aşamada 1 milyar dolara çıkarmaktır. Bu, sizlerin maharetiyle olacak, bize düşen görev sizlerin önünü açmak, size düşen görev de bu açılan yoldan yürümektir.”

Türkiye ile Belarus’un en önemli ticari avantajını, ‘iki ülke ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı nitelikte olması’ şeklinde niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siz iş adamlarımızın projeleri ve yatırımları iki ülke arasındaki iş birliğinin en kıymetli ve somut örneklerini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“TÜRK FİRMALARI BELARUS’TA HER ALANDA FAALİYETLERİNİ ARTTIRACAK”

Bugün Belarus’ta 50’nin üzerinde Türk firması tarafından gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplam değerinin 1,2 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek bu tablonun Belarus’a olan güvenin önemli bir göstergesi olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak, ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için iki ülke arasındaki yasal zeminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardı. Bu amaçla Türkiye ile Belarus arasında karşılıklı ticareti teşvik sisteminin kurulmasına ilişkin bir anlaşmayı bugün burada imzalamış bulunuyoruz. Yine mevcut yatırımların karşılıklı teşviki anlaşmasının günümüz ihtiyaçlarına göre yenilenmesi için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ekonomik kurum ve kuruluşlarımız arasındaki temaslara da yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Hükûmetler Arası Karma Ekonomik Komisyon, İş Konseyi gibi yapılar aktif şekilde çalışmalarını sürdüreceklerdir. Türk firmaları GSM operatörlüğünden imalat sanayine, hizmet sektöründen ticarete kadar her alanda Belarus’ta faaliyetini arttırarak devam edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Belarus firmalarının da Türkiye’de yatırım yapmalarını beklediklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belaruslu iş adamlarına hitaben, “Sizler ortaklaşa Türkiye’de, Belarus’ta veya üçüncü ülkelerde yatırımlara girme şahsına sahipsiniz. Ülkemiz üzerinden bir yandan Gümrük Birliği imkânlarından faydalanarak Avrupa pazarına, diğer yandan Orta Doğu pazarına kolayca erişim sağlamak mümkündür” dedi.

“BELARUS, YATIRIMCILARIMIZ İÇİN DAİMA CAZİP BİR DESTİNASYONDUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki mevcut potansiyeli kullanabilmek için sağlam bir ulaşım ve iletişim altyapısına ihtiyaç olduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim arzumuz, iki ülke hava yollarının her gün karşılıklı sefer düzenlemesidir. Zira şu anda ciddi manada Belarus halkının Türkiye’yi önemli bir turizm destinasyonu olarak seçmiş olması büyük önem arz etmektedir ve 204 bin Belaruslu geçen yıl ülkemize gelmiştir, bu önemli bir adımdır. Ama istiyoruz ki burada kalmasın ve Türkiye’den Belarus’a, Belarus’tan Türkiye’ye bu gidiş-gelişler daha da artsın. Türkiye’nin sahip olduğu geniş hava yolu ağı sayesinde Belarus halkı dünyanın her yerine güvenli bir şekilde ulaşma imkânına sahip olacaktır. Aynı şekilde diğer ülkelerden turistler de Belarus’a kolayca ulaşarak sizlerin konukseverliğini bizzat tecrübe etme fırsatını yakalayacaklardır. Şüphesiz ki Belarus, yatırımcılarımız için daima cazip bir destinasyondur.”

“İHTİYACIMIZ OLAN TEK ŞEY BAŞARI HİKÂYELERİNİN SAYISINI ARTIRMAK”

“İhtiyacımız olan tek şey başarı hikâyelerinin sayısını artırmaktır” görüşüne yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Özellikle büyük projelerde zaman zaman yaşanan sorunlar süratle çözüm kavuşturularak yatırım planı olan yeni firmaların önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda şahsıma da, değerli dostuma, mevkidaşıma da tabi ki görevler düşmektedir” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını, “Sizlerden ekonomik ilişkilerimizin hedeflenen düzeye çıkarılmasına katkıda bulunacak somut yeni iş birliklerine ve ortaklıklara yönelmenizi bekliyoruz. Ekonomilerimizin sunduğu potansiyeli ve iki ülkede en yüksek seviyede mevcut siyasi iradeyi en iyi şekilde değerlendireceğinizi umut ediyorum” sözleriyle bitirdi.

Türkiye-Belarus İş Forumu’na katılımı ile Minsk’teki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye dönmek üzere Minsk Havalimanı’na geçti. Havalimanında Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama diğer yetkililer tarafından uğurlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte İstanbul’a gitmek üzere Belarus’tan ayrıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.