Engelliler için istihdam seferberliği başlatıldı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Celil Güngör, engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okulları daha nitelikli hale getirmek, bu bireylere çağın gereklerine uygun bir mesleki eğitim sunarak istihdamı artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Engelliler için istihdam seferberliği başlatıldı
30 Haziran 2017 Cuma 18:13

Genel ve mesleki ortaöğretim programlarına devam edemeyecek durumda olan 23 yaşından gün almamış hafif düzeyde zihinsel yetersizliği bulunanların, eğitimlerini özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde sürdürdüklerini dile getiren Güngör, Türkiye genelinde 65 ilde 142 özel eğitim mesleki eğitim merkezi bulunduğunu bildirdi. 

Bu merkezlerde, öğrencilere iş ve mesleğe yönelik bilgi ve beceriler kazandırmayı, onların temel yaşam ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmeyi amaçladıklarını belirten Güngör, "1592 şube ve 480 atölyede verilen bu eğitimlerden 12 bin 103 zihinsel engelli öğrenci faydalanıyor." bilgisini paylaştı. 

İstihdam haritası çıkarıldı

Engelli öğrencilerin mezun olduktan sonra toplumla bütünleşmesinin önündeki en büyük engelin istihdam sorunu olduğuna işaret eden Güngör, "Bu bireylerin çalışma hayatına katılması, bireysel ve toplumsal refahın artması için oldukça önemlidir. Çalışma hayatına katkı sağlayan engelli bireyler toplumla bütünleşmekte, ülke ekonomisine ve üretimine katkıda bulunmaktadır." değerlendirmesini yaptı.  

Güngör, bakanlığın, engelli istihdamının artırılması için başlattığı çalışma ile yönetici, okul müdürü, öğretmen ve meslek kuruluşu temsilcilerden oluşan komisyonlar aracılığıyla potansiyel istihdam alanlarının belirlendiğini ve engelliler için Türkiye´nin istihdam haritasının çıkarıldığını kaydetti.  

Komisyonlar tarafından belirlenen meslek alanlarının matbaa, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, kimya, motorlu araçlar, el sanatları, metal, tekstil, seramik ve cam, inşaat teknolojisi, gıda ve tarım, bilişim, giyim üretim teknolojisi alanları ile konaklama ve seyahat hizmetleri, mobilya ve iç mekan tasarımı, yiyecek içecek hizmetleri, güzellik ve saç bakım hizmetleri, büro yönetimi gibi başlıklarda toplandığını aktaran Güngör, şöyle devam etti: "Özel eğitim mesleki eğitim merkezi meslek edinme atölyelerinin yeterliliğinin analiz edilmesi sonucunda Özel Eğitimin İyileştirilmesi Projesi geliştirildi. Okulların fiziki altyapılarını güçlendirmek, derslikleri gerekli araç-gereçlerle donatmak ve meslek edinme atölyelerini standart hale getirmek amacıyla çalışmalar başlattık. Proje kapsamında, Kalkınma Bakanlığından ayrılan 50 milyon liralık bütçe ile tüm bu çalışmaların 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Projenin ilk aşamasında 28 yiyecek içecek hizmetleri, 26 konaklama ve seyahat hizmetleri, 38 el sanatları, 5 güzellik ve saç bakım hizmetleri, 2 büro yönetimi, 7 mobilya ve iç mekân tasarımı, 2 matbaa teknolojisi, 3 tekstil teknolojisi, 1 seramik ve cam teknolojisi, 1 gıda teknolojisi, 23 bilişim teknolojileri atölyesi olmak üzere toplam 136 atölyenin yapımı tamamlanıp öğretmen ve öğrencilerin kullanımına sunuldu. Günlük yaşamda karşılaşılan, bir iş yerinde bulunan donanımlarla zenginleştirilmiş atölyelerin sayısının bu yılın sonunda 308´e, proje sonunda ise 450’ye çıkarılmasını hedefliyoruz." 

Staj imkânları artırıldı

Özel eğitim mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin çalışma hayatına atılmadan önce yeterince mesleki deneyim kazanmalarını, kendilerine güvenlerinin gelişmesini ve nitelikli iş gücü ortaya koyabilmelerini amaçladıklarını belirten Güngör, bu amaçla her yıl yaklaşık 6 bin öğrencinin çevrelerindeki iş yerlerinde staj yaptığını söyledi. 

Bu merkezlere devam eden öğrencilerin daha kolay staj yeri bulmalarını sağlamak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı olarak Müstakil Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile protokol imzaladığımızı dile getiren Güngör, protokol ile engelli öğrencilerin MÜSİAD üyesi iş yerlerinde staj yapma imkânı bulmasının kolaylaştırıldığını bildirdi.  

Güngör, ayrıca özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin mesleki gelişim süreçlerini güçlendirmek ve mezuniyet sonrası istihdam olanaklarını artırmak amacıyla İŞKUR´la da bir protokol yaptığımızı da sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.