Doğum Yapan Anneye Tam Maaş Müjdesi!

Doğum Yapan Anneye Tam Maaş Müjdesi!

Doğum Yapan Anneye Tam Maaş Müjdesi!
27 Eylül 2016 Salı 22:19

Doğum yapan annelerin yarım gün çalışıp tam maaş almalarını ön gören yasa Meclis’ten geçti. Böylece yarım gün çalışan annelerin tam maaş alması mümkün hale geldi.
Hükümetin torba yasa ile birlikte hayata geçirdiği düzenlemeler devam ediyor. Anneleri kapsayan yeni yasa, annelere her ay 823 lira verilmesini ön görüyor.
Torba Yasa ile birlikte yürürlüğe  konan yeni yönetmeliğe göre yarım gün mesai yapanlara devlet katkısı 823 lira olarak belirlendi. Bu yasaya göre doğum yapan kadınlar doğum izni sonrasında ilk doğumda 2 ay ikincisinde 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlar için bu süre 12 ay olarak belirlendi.
Tüm bunların yanı sıra bu izin hakkından 3 yaşına kadar evlat edinen kadınlar da faydalanabilecek. Bu hak hem özel hem de kamuda çalışan tüm kadınlara tanındı. Ancak bu haktan yararlanmak isteyenler süt izninden faydalanamayacak. 
Yarım gün çalışan annelerin geri kalan ücreti işsizlik fonu tarafından karşılanacak. Ayrıca kadın istediği taktirde haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebilecek. Anne, bu süreyi ister her gün isterse de haftanın belirli günleri tamamlayabilecek. Bu çalışma süresine karar verecek olan merci kurumlardır. Kısaca 3 gün çalışıp 3 gün izinli olmak mümkün.
Ayrıca anne ve babadan birisi çocuk okul hayatına başlayana kadar yarım gün çalışabilecek. Yeni doğum yapan bir annenin devlet tarafından kendisine verilen analık izninden sonra iş yerinde kısmi süreli çalışmasını öngören yasa pek çok kişi tarafından olumlu karşılandı.
Bundan böyle doğum yapan anneler hem çocuğuyla ilgilenebilecek hem de maaşında kesinti yaşamayacak. Yarı zamanlı çalışan bir annenin devletten alacağı katkı 823 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Kadın işçilerin tam maaş hakkından yararlanabilmesi için ise belli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekilde;
-          Son 3 yıl içerisinde 600 gün priminin yatırılmış olması
-          Analık izninin ardından 30 gün içerisinde ilgili kuruma başvuru yapmak
-          Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışmış olmak.
Bu şartlardan herhangi birini yerine getirmeyen kadınların devlet katkısı alması mümkün değil. Annelerin yarım gün çalışıp tam maaş almaları için devlet katkısı 823 lira olarak belirlendi. Detayları henüz yeni yeni belirlenmeye başlayan yarım gün mesai için devlet desteği yaklaşık 823 lirayı buluyor. Yeni yürürlüğe konan yasa kapsamında doğum yapan anneler annelik izninin ardından belli bir süre boyunca yarım gün çalışıp tam maaş alabilecek.
Bu haktan faydalanmak isteyen annelerin doğumdan sonra çalıştığı kurumla irtibata geçmesi gerekiyor. Bu düzenlemenin sağlamış olduğu bir diğer kolaylık ise 3 gün çalışıp 3 gün izin kullanılmasına olanak sağlıyor. 
Kaynak: Star Gündem
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.