Diplomat atamalarında paralel şüphesi

Dışişleri Bakanlığı görevde yükselme sınavı yaptı. Sınava giren 95 diplomattan sadece 4'ü başarılı oldu. Dışişlerine yapılan ve KPSS ve YDS puanlarıyla yapılan diplomat atamalarında paralel yapı etkisi olabilir mi şüphesini beraberinde getirdi.

Diplomat atamalarında paralel şüphesi
18 Nisan 2016 Pazartesi 12:25

Dışişleri Bakanlığı'na atanan diplomatların birçoğunun dil bilmediği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı 4-5 Nisan tarihleri arasında yaptığı meslekte yükselme sınavına katılan 95 diplomattan sadece 9 diplomat başarılı olabildi.Daha sonrasında mülakata katılan 9 diplomattan ise 4'ü başarılı olabildi. 

Paralel Yapının etkin olduğu dönemde KPSS ve YDS sınavları ile alım yapılması birçok diplomatın kadroya geçmesini sağladı. KPSS ve YDS'den yüksek puanlar alıp atanan diplomatlar, Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı yazılı  "Başkatiplik ve konsolosluk" sınavda başarılı olamadı. 95 kişinin girdiği sınavda sadece 9 kişi başarılı olurken, bunlar içerisinde de 4 kişi sözlü mülakatta başarılı olabildi.

Türkiye'yi yurt dışında temsil eden 95 diplomattan yabancı dil ile ilgili bilgi ölçümü ve görev aldığı ülke ile ilgili değerlendirme yapılması istendi. Hükümetin geçtiğimiz yıllarda Afrika açılımı kapsamında 1000 diplomat kadrosunu açması sonrası, Paralel yapının bu açıkları iyi değerlendirerek, kendi yandaşlarını kadroya aldığı öne sürüldü. 

Sınava giren MM ve KİM'lerin, geçtiğimiz günlerde Paralel Yapıya yakın oldukları iddia edilen eski İnsan Kaynakları Daire Başkanları Tuncay B. ve Ali F. döneminde ataması yapıldığı belirtildi.

Tuncay B., Türkiye'nin Ottawa Büyükelçiliği, Ali F. ise Kostarika Büyükelçiliği görevlerinden alınarak geçtiğimiz günlerde Merkez'e çekilmişlerdi. İki ismin de Paralel Yapıya yakın oldukları iddia edildi.

Kaynak: Star



 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.