Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne Harekat Merkezi kurulacak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde devletin zirvesini olası bir duruma karşı korumak ve güvenliği sağlamak için Harekat Merkezi kurulacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne Harekat Merkezi kurulacak
15 Kasım 2016 Salı 09:27

15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün yaptığı darbe girişiminden sonra Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne devlet zirvesinin güvenli şekilde konumlanması ve olası bir duruma karşı yapılacak olan harekatın yürütülmesi için Harekât Merkezi kurulacak.

Külliyenin ana yönetim binasının eksi ikinci katında oluşturulan Kriz Merkezi olmasına rağmen 15 Temmuz darne girişiminin ardından yenilenmesine karar verildi. Külliyeye kurulacak olan harekat merkezi için Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) içindeki tümülüs şeklindeki harekat merkezi örnek alınarak yapılacak.

10 bin kg bombaya dayanıklı olacak

Kenar bölümleri narları bin kg’lık, ortası ise 10 bin kg’lık konvansiyonel bombalara karşı dayanıklı şekilde tasarlanan Harekât Merkezi, her çeşit füze, bomba gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı korunaklılık sağlayacak. Ayrıca 24 saat kesintisiz iletişim, güvenlik, ulaşım ve tahliye olanaklarını da sağlayabilecek.

Krizde devlet anında karşılık verilebilecek

Herhangi bir durumda yaşanacak olan krizde Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, TSK komuta kademesi ve bakanlıkların ilgili birimleri merkezde toplanarak karşı atağa geçebilecek. Harekât Merkezi için AFAD’ın görevlendirdiği uzmanlar danışmanlığı üstlenirken her durumda iletişimin sağlanabilmesi için kriptolu telefonlarla donatılacak olan merkez kriz anında devletin tüm birimlerinden verilerin toplanacağı sistemleri de kapsayacak.

Yönetmelikte kriz yönetimini gerektiren haller ise şöyle:

- Yurtdışında; Türkiye’nin toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına, milli hedef ve menfaatlerine yönelik tehdit emarelerinin belirmesi ve gelişme göstermesi,

- Yurtiçinde; Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetlerini ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin bozulması, terör olayları, kanunsuz grev, lokavt ve işi bırakma eylemleri, etnik yapı, din ve mezhep farklılıklarından kaynaklanan olaylar...

- Tabii afetler, deprem, sel, çığ düşmesi, büyük ölçekteki kazalar, iltica ve büyük nüfus hareketleri, tehlikeli ve salgın hastalıklar, büyük yangınlar, ağır ekonomik bunalımlar.

- Krizin önlenemediği veya giderek tırmanma eğilimi gösterdiği hallerde, durumun gelişmesine göre Olağanüstü Hal, Sıkıyönetim, Seferberlik ve Savaş Hal ilan edilmesi Kriz Koordinasyon Kurulu’nca yasalara uygun yöntemlerle ilgili mercilere önerilir. Bu hallerin ilan edilmesine kadar geçen sürede olaylar önlenememiş ise, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ve Kriz Merkezleri, Harekât Merkezleri haline dönüşür.

 

Kaynak: Habertürk

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.