CHP'den 3'üncü köprü güzergahı için kanun teklifi

CHP'li Gürsel Tekin, 3'üncü köprü ve güzergahında bulunan tüm alanların birinci derece sit alanı ilan edilmesi için kanun teklifi sundu.

CHP'den 3'üncü köprü güzergahı için kanun teklifi
17 Eylül 2016 Cumartesi 18:32

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 3'üncü köprü ve güzergahı için kanun teklifi verdi. CHP'li Tekin'in Meclis'e sunduğu kanun teklifinin gerekçesi şu şekilde;

"Anayasanın 'Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması' başlıklı 63 üncü maddesinde devletin; tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlayıcı, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirlerin alınacağını ifade etmiştir. Bu bağlamda, İki kıtanın birbirine bağlandığı, 2500 yıllık tarihi mirasıyla İstanbul, dünyada ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. İstanbul bu eşsiz özelliğinin yanı sıra Kuzeyinde bulunan ormanları ve bölgeye hâkim kuzey rüzgârları sayesinde dünyanın tüm metropolleri temiz hava oranını arttırmak için büyük çaba harcarken, İstanbul bunu doğal yoldan elde edebilen bir şehirdir. Geride bıraktığımız günlerde inşası tamamlanan ve kullanıma açılan 3. Köprü ve bağlantı yollarının geçtiği güzergâhın yaklaşık yüzde 75'ini kentin kuzeyindeki orman alanları ve su havzaları oluşturuyor. Aynı zamanda 3. Köprü ve güzergâhında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından arkeolojik sit alanı ilan edilmiş, yerleşim yerlerinin mevcudiyeti de bilinmektedir.

3.Köprü inşaatı nedeniyle katledilen ormanlar birçok hayvan türünün de yuvasıydı. Birkaç yıl öncesine kadar yemyeşil olan tepeler artık çorak arazi görünümünde. Kesilen ağaçlar nedeniyle bölge ekosistemi zarar görmüş, su havzaları kirlenmeye başlamış ve arabalardan çıkan karbon kullandığımız sulara karışmaya başlamış bile. Kentin mutlak anlamda korunması gereken ekolojik alanlarındaki yapılaşma her geçen gün artıyor. Arazi spekülasyonu tırmanıyor, ucuza kapatılan arsaların kaç kez el değiştirdiği bilinmiyor. Henüz projelerin inşaatı sürerken bile, Kuzey Ormanları'nın içinde ve kenarında yüzlerce emlak projesi satışa sunuluyor. Şimdi aynı kuralsız Oyun, kentin kalan son büyük doğal alanında, akciğerlerimizde oynanmak isteniyor. 3-5 havuz şirketinin, spekülasyoncuların, rantçıların ulaşım bahanesinin arkasına saklanan çıkarları uğruna insanlara, hayvanlara, doğaya dayatılan bu büyük yıkıma dur demek için, 3. Köprü ve güzergâhında bulunan alanların tümünün sit alanı ilan edilmesi gerekmektedir. Tahribat daha da büyümeden, henüz vakit varken, bu köprü ve çevresinde kesinlikle yeni yerleşim yerlerine izin verilmemelidir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.