BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura "Bir problem var" dedi!

BM'nin yardım TIR'ları halen Türkiye sınırında bekletiliyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Şam rejiminin yardım konvoyuna henüz izin vermediğini söyledi.Ateşkesin 48 saat daha uzatılmasına rağmen yardım tırları hala sahiplerine ulaşmadı.BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura "Bir problem var" dedi!

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura "Bir problem var" dedi!
15 Eylül 2016 Perşembe 14:37

Suriye'de Moskova ve Washington'un öncülük ettiği çatışmasızlık 48 saat daha uzatıldı ancak yardımlar hala ulaştırılamıyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, sağlanan ateşkesin üzerinden neredeyse üç gün geçmesine rağmen Şam rejiminin yardım konvoylarına halen izin vermediğini söyledi. BM Temsilcisi, "Bir problemimiz var" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günkü açıklamasında John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un, Pazartesi gününden itibaren geçerli olan çatışmasızlığı 48 saat uzatma kararı aldıklarını duyurdu. Moskova da öncesi açıklamasında, silahlı muhalif örgütlerin, süreci 60 defa ihlal ettiğini söylemiş ancak çatışmasızlığın uzatılmasını talep etmişti.

Çatışmalar azalsa da muhalifler ve Şam yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Birleşmiş Milletler'in (BM) 40 bin kişiye gıda yardımı taşıyan tırları, hâlâ Türkiye sınırında bekliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da Rusya ve ABD'ye, BM yardım konvoylarının güvenliğinin sağlanması için taraflara baskı yapmaları çağrısında bulundu. Ban, "Sınırları geçebilmeleri için gerekli tüm güvenlik önlemlerinin alınması kritik önemde" dedi.

Cuma günü ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları John Kerry ile Sergey Lavrov'un açıkladığı çatışmasızlık anlaşmasının en önemli şartlarından birisi, Halep'in doğusu gibi kuşatma altındaki bölgelere insani yardımın ulaştırılmasıydı. BBC, Suriye ordusu ve silahlı muhaliflerin yardım konvoylarının geçişi sırasında mevzilerin nasıl konumlanacağı konusunda bir uzlaşıya varamadığını aktarıyor. Salı günü Türkiye'den yola çıkan yaklaşık 40 TIR, Cilvegözü Sınır Kapısı'nı geçtikten sonra alınacak kararları beklemeye başlamıştı.
BM ayrıca Suriye hükümetinin ülkeye giriş yapan yardım tırlarını denetlemek istediğini söylemesine de tepki gösteriyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.