BM'den Musul uyarısı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, Musul'a askeri bir müdahale olması durumunda çok büyük oranda sivilin yerinden olacağı uyarısında bulundu.

BM'den Musul uyarısı
07 Ekim 2016 Cuma 18:22

BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Grandi, Musul'a olası askeri müdahale sonrası durum için BM'nin diğer yan kuruluşlarıyla birlikte çalışma yaptıklarını belirterek, "Irak'ta önemli bir sorumluluğumuz var." dedi.

Grandi, Musul'a askeri bir müdahale olması durumunda, sivillerin ülke içende büyük oranda yerinden olacağı uyarısı yaparak, bunun da geniş çaplı insani yardım gerektireceğinin altını çizdi.

"Irak hükümetine uyarıda bulunduk"

Irak'ta yerel yetkililerle birlikte müdahale sonrası yerinden olacak Musullulara yönelik oluşturulacak kamp bölgeleri için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Grandi, kentte herhangi bir askeri müdahale halinde, sivil halkın cezalandırılmaması ve her türlü önlemin alınması için Irak hükümetine uyarıda bulundukları bilgisini aktardı.

Avrupa ülkelerine sorumluluk çağrısı

Avrupa ülkelerindeki, Yunanistan ve İtalya'daki sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi hakkındaki taahhütlerine uymalarıyla ilgili de Grandi, bu konuda henüz somut bir işaret gelmediğinin altını çizdi. Grandi, söz konusu ülkeleri sığınmacılar konusunda sorumluluğu paylaşmaya davet etti.

Geçtiğimiz yıl hedeflenen 160 bin sığınmacının sadece birkaç bininin Avrupa içinde yeniden yerleştirilmesini ise başarısızlık olarak niteleyen Grandi, Latin Amerika ülkelerine ise sığımacılar konusunda sorumluluğu paylaşmaları nedeniyle övgüde bulundu.

"BMGK gerçekten bölünmüş durumda"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevinde bulunan eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres'in BM Genel Sekreteri seçilmesi konusunda anlaşmasını da değerlendiren Grandi, Guterres'in dünyanının çatışma bölgelerindeki sorunlarını yakından bilen bir diplomat olduğunu söyledi. Grandi, Guterres'in açık sözlülüğüyle sorunların çözülmesinde önemli rol oynayabileceği görüşünü de dile getirdi.

BMGK'nın temsil gücüne ilişkin yeni dönemde Guterres'in rolüne ilişkin gelen bir soru üzerine Grandi, "BMGK özellikle birlik olunması gereken Suriye gibi birçok önemli konuda gerçekten bölünmüş durumda. Bütünlük, bugün uzlaşma açısından en büyük sorun." yanıtını verdi.

Grandi, Nobel Barış Ödülü'nü kazanan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'u da tebrik etti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.