Binali Yıldırım; 'Türkiye İsrail ilişkileri normalleşti, Filistin ambargosu kalktı'

İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya gelen Türk ve İsrail yetkililerin görüşmeleri sonrasında Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eş zamanlı açıklama ile Türkiye İsrail ilişkilerinin normalleştiğini belirten açıklamayı yaptı. Binali yıldırım Filistin'e uygulanan ambargonun kaldırıldığını ifade etti.

Binali Yıldırım; 'Türkiye İsrail ilişkileri normalleşti, Filistin ambargosu kalktı'
27 Haziran 2016 Pazartesi 13:16

Mavi Marmara katliamı ile başlayan Türkiye İsrail arasındaki ilişkiler düzeldi. İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi ile başlayan normalleşme sürecinde sona gelindi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un saat 13.00'da Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklama yapacağını belirtmişti.

Başbakan Binali Yıldırım  eş zamanlı yaptığı açıklamada, İsrail ile ilişkilerin normalleştiğini ve mutabakat sağlandığını açıkladı. Mutabakat metninin yarın Dışişleri Bakanlığında imzanalanacağı daha sonraki süreçte onay işlemlerinin gerçekleşeceğini ifade etti. Binali Yıldırım ileriki zamanlarda Büyükelçiliklerin açılacağı ve atamaların gerçekleşeceğini ifade etti. 

Mavi Marmara olayı sonrasında yaşanan süreç sonrasında İsrail ile ilişkilerin bozulduğunu ifade eden Yıldırım, daha sonraki zamanlarda İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi  hususlarınında mutabakat metninde yer almıştır belirtti. Tazminat miktarınında 20 milyon dolar olduğunu ifade etti. Mutabakat metninin bu kadar uzun sürmesinin nedeninin Filistin'e yönelik ambargonun olması olduğunu ifade eden Yıldırım Filistin'e ambargonun kaldırılacağını ilk Türk gemisinin 10 bin ton yardımın gideceğini açıkladı. 

Binali Yıldırım'ın açıklaması şu şekilde;

"Mutabakat metni iki tarafca uzlaşıldı ve parafe edildi. İlişkilerin normale dönmesine ilişkin süreç başlamış oldu. Yarın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarımız ve muhatabı tarafından imzalanacak. Bundan sonra da onay süreçleri var. Meclis'te tamamlanacak. Akabinde de karşılıklı büyükelçiler faal hale gelecek.

31 Mayıs 2010 tarihinde insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almıştık. 2013 Mart ayında Netanyahu, Cumhubaşkanımızı arayarak özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adım atılmıştı. Ancak Türkiye'nin şartları özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin'e uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve insani yardımların, yatırımların önünün açılması. Diğer konu da Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi.

Bu iki hususta da mutabakat metninde karar alındı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına 20 milyon dolar tazminat ödenecektir. Bu mutabakatın uzun sürmesinin nedeni, Gazze'de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamda karşı karşıya kaldıkları zorluklardır.

Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varıldı. Bu amaca yönelik olarak cuma günü ilk gemimiz 10 bin tonu aşkın insani yardımla Aştot Limanı'na hareket edecektir. Böylelikle Türkiye önceliğiyle kalkmış oluyor.

Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacak. Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi'nin hizmete alınması için anlaşılan diğer bir husus. TOKİ'nin Gazze'de konut projesinin önü de açılmış oluyor. Sanayi bölgesinin hızlandırılması için mutabakata varıldı.

Filistinli kardeşlerimizin nefes almasını bu mutabakatla sağlıyoruz. Türkiye, Filistin'in haklı davasının arkasında olacak. 

Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin'e topyekun uygulanan ambargo büyük ölçüde kalkmış oluyor. Mavi Marmara'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat şartı yerine gelmiş oluyor. İsrail'in 2010'daki bu baskından özür dilemesi sağlanmış oluyor.

Bu görüşmelerde kurumlarımız çok büyük gayret gösterdi, teşekkür ediyorum. En büyük iradeyi ortaya koyan, Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. 

 


Etiketler; #Türkiye israil
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Detlev Jonas - 8 yıl önce
Eğer bir iş erkek ya da kadın mısınız? Eğer bir finansal karmaşa içinde yoksa kendi iş başlatmak için para gerekiyor? kredileri Onların Borç ödeme veya faturalarınızı ödemek ya da güzel bir iş başlatmak gerekiyor? Eğer düşük kredi puanı var mı ve bunu sert yerel bankalar / diğer mali kuruluşlardan Sermaye kredisi almak için bulacaksınız? E-posta: Sen gibi herhangi bir nedenle bir Kredi veya finansman ihtiyacı detlevjonasfunds@outlook.com

a) Bireysel Kredi, İş Genişleme,
b) İş Kurma, Eğitim,
c) Borç Konsolidasyon,
d) Sabit Para Krediler

Biz "Biz herhangi bir nedenle bireysel kredi, borç konsolidasyonu kredileri, girişim sermayesi Sermaye, ticari kredi, eğitim kredisi, ipotek veya kredi sunuyoruz,% 3 düşük faiz oranı ve teminat ile ve Teminat değil kredi sunuyoruz.

Ancak, bizim yöntem gerekli kredi miktarını belirtmek için imkanı sunuyor ve aynı zamanda bunu göze süresi, size gerçek Chance ihtiyacınız fonları olsun verir!

E-posta yoluyla bize ulaşın: detlevjonasfunds@outlo