AYM'den CHP başvurusu kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin askerlikler ilgili kanun iptaline yönelik başvurusu hakkında kararını verdi.

AYM'den CHP başvurusu kararı
07 Şubat 2017 Salı 14:40

Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'daki bazı maddelerin iptali için başvuru yapan CHP, Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) ret yanıtını aldı.

Kanunun 3. maddesinde, "kimlik kartının kaybedilmesi durumunda yenisinin çıkarılması için tahsil edilecek değerli kağıt bedellerinin arttırılmasının öngörüldüğü", 6. maddesinde "maliyet artışlarının karşılanmasında devlet ile sözleşme ilişkisi içinde bulunmayan özel yer altı maden işletmelerine yapılacak ödemelerin kriterlerinin yasa ile belirlenmesi yerine bu konuda idareye yetki verildiği" ve 19. maddesinde "Doğrudan ve dolaylı olarak kamu payı yüzde 50'den az olan şirketler ile bunların iştirak ve bağlı ortaklıklarının Sayıştay denetiminin, münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunması ile sınırlandırıldığı" iddiasıyla başvuru yapan CHP'ye "Anayasa'ya aykırılık olmadığı" gerekçesiyle başvurunun reddedildiği Resmi Gazete'de bildirildi.

Değerli kağıt bedeli

Başvurudaki iddialara kararda "Değerli Kağıtlar Tablosu"nda yapılan değişiklikle, kanuni bildirim süresi dışında doğum veya değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedelinin 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik bedelinin ise 30 lira olarak belirlendiği hatırlatılması yapıldı. İptali istenen 3. maddede Anayasa'ya aykırı bir yön bulunmadığı belirtildi.

Maden işletmelerine yapılacak ödemelerin idareye bırakılması

Kanunun 6. maddesi için alınan kararda ise "Yasama organı gerektiğinde sınırlarını belirlemek koşuluyla bazı konuların düzenlenmesini idareye bırakabilir. Buna göre, ekonomik, teknik veya benzeri alanlarda temel kurallar belirlendikten sonra ayrıntıların düzenlenmesinin idareye bırakılması, yasama yetkisinin devri olarak nitelendirilemez." denildi. 

Kurum ve kuruluşların denetimi

CHP'nin 19. maddeye yaptığı itiraz için alınan karar içinse "Anayasa'da belirtilenlerin dışında kalan ve kuralda ifade edilen kuruluşların denetiminin, ilgili mevzuatı uyarınca düzenlenen ve Sayıştay'a gönderilecek olan bağımsız denetim raporlarının esas alınarak yapılacağının ve Sayıştay'ın münhasıran kendisine sunulan bağımsız denetim raporlarını esas alarak hazırlayacağı raporu TBMM'ye sunacağının hükme bağlanmasında, Anayasa'nın 160. maddesine aykırı yön bulunmamaktadır." ifadesinde bulunuldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.